Rétköz Vagyonértékelő blog.

A négy évszak arca ingatlaneladáskor

2019. május 19. - Az értékbecslő

Régi hiedelem, de beigazolódni látszik, hogy a családi házak a hidegebb évszakok beköszöntével, és főleg télen bizony nem túl kelendőek. Amikor a hirdetéseket böngésszük, már-már egyértelmű, hogy a családi házak eladási árai az őszi időszaktól kezdődően jóval alacsonyabbak.

osz_tel_tavasz_nyar.jpg

Tovább

Eldönthetem én, vagy engedély kell rá?

Sokan megkeresnek – bár tulajdonképpen nem tartozik a hatáskörömbe, még a tevékenységeim közé sem – az ügyben, hogy építkezés előtt ( legyen szó bármiről ) kell, e, vagy nem, építési engedélyt kérni. Utána néztem - a teljesség igénye nélkül – és a következő a helyzet:

epitesi_engedely.jpg

Tovább

Ha nem kell, add el!

Avagy a „PatóPálság” buktatói

Gyerekkorom kedvenc olvasmánya volt a Pató Pálról szóló kis történet. Noha akkor még egészen más szemmel néztem (olvastam) a történetet, valami mégis már akkor megfogott .Aztán hoztam egy döntést jelesül, hogy én NEM szeretnék Pató Pál lenni.

ha_nem_keel_add_el.jpg

Tovább

Sajnos vége a lakhatási kedvezménynek is!

Újabb kedvezménymegvonásnak is tekinthető a kormány rendelete, mi szerint a munkáltatók nem kapnak már állami támogatást a dolgozóik lakhatásának biztosításához.Idén január első napján megszűnt az a támogatás melyet mobilitási célú lakhatásokra lehetett igénybe venni.
lakhatasi_kedvezmeny.jpg

Tovább

Eladnád? Most jól jársz! Kiadnád? Nagyon jól jársz!

Bárhogy döntesz is, tájékozódj!

Pörög, dübörög az albérletbiznisz! Már-már nincs az a pénz, amiért ne tudná kiadni a lakását aki szeretne plusz bevételhez jutni. Ez köszönhető a rengeteg külföldi munkavállalónak, az újonnan épülő – szintén nem magyar érdekeltségű – gyáraknak, melyek nagyrészt multinacionális cégek tulajdonai.
alberlet.jpg

Tovább

A XXI. századi emberek leendő otthona?

Remény, fellángolás, aztán a lehangoló száraz tények Magyarországon

Mi az a konténerház?
Noha hazánkban még nem elterjedt és nem is túl sokan hallottak róla, a konténerház bizony nem kis lehetőségeket rejt az ingatlanpiac birodalmában.

kontener_hazak.jpg

Tovább

Albérleti kisokos – ahogy én látom – használd fel!

Néhány – úgy vélem – hasznos tanács azoknak, akik bérleményt keresnek.
Sokszor nagyon egyértelműnek tűnő dolgokat olvashatunk egy-egy lakáshirdetésben, (főleg, ha internetes oldalakat böngészünk) ami nem is biztos, hogy annyira az.
alberleti_kisokos.jpg

Tovább

Messze még a plafon – avagy a magyar lakásárak „belmagassága” lassacskán a legnagyobb

A lakásárakról már lassan többet hallunk, mint az időjárásról. Vajon mi ennek az oka?
Nos, talán az, hogy ténnyé vált a horror emelkedés és nem látjuk előre – vagy mégis? -, lehet-e ezt még fokozni. 

emelkedo_lakasarak.jpg

Tovább

Az ingatlanpiacon az ár az úr!

Taktikázz, ahogy tudsz!

Nem volt olyan rég, hogy – sok éves tapasztalataim alapján – nem is egy, hanem két könyvet írtam az ingatlaneladás témájában. Ezek a könyvek már bárki számára hozzáférhetőek, és büszkén hallom,  hogy a megjelenés óta többen illették az „ingatlanos kisokos” jelzővel.

ingatlan_ara_1.jpg

Tovább

Horror számlák helyett - avagy Mivel fűtsek?

Javában tart a fűtési szezon, lassan már azt várjuk, hogy mikor fejeződik be, remélhetőleg már nem sokáig kell kitartanunk. Ami viszont igaz, hogy soha sem késő korszerűsíteni, váltani, s az anno még jó megoldásnak tűnő, mára pénztárcagyilkos fűtési rendszerünket lecserélni egy megfelelőbbre….olcsóbbra….jobbra….hatékonyabbra.
futes.png

Tovább