Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Ügyvéddel vagy anélkül?

2021. február 21. - Az értékbecslő

Van választásunk?

ugyvedi_kozremukodes.jpg

A kérdés jogos – hogy stílszerű legyek – és reménytelenül egyszerű. Nincsen választásunk. Mármint akkor, ha adásvételi szerződést kötünk ingatlanos tranzakció esetén. Ilyenkor bizony egyetlen lehetőség van a törvényes megoldáshoz, az pedig nem más, mint az ügyvédi közreműködés igénybevétele.

Ingatlan adásvételi szerződést ugyanis kizárólag ügyvéddel köthetünk

Igen, ennek persze ára van, pontosan úgy, mint bármely szolgáltatásnak a világon. Ráadásul én különbséget tennék egy ügyvédi „szignó” és a valódi ügyvédi közreműködés között. Gondolom, értik mire is utalok ezzel az állításommal.

Először is nézzük meg, mit is tartalmaz – az adatokat tekintve – egy adásvételi szerződés.

  • Az eladó és a vevő személyes adatai, tehát:

teljes név, lakcím, születi idő és hely, édesanya neve, személyazonosító jele, adóazonosító vagy adószáma

  • A szerződő felek állampolgársági nyilatkozata
  • A jogváltozás jogcíme
  • Az ingatlan helyrajzi száma és pontos címe
  • A vételár pontos összege
  • A vételár megfizetésének módja
  • A vételár megfizetésének pontos ütemezése
  • Az eladó visszavonhatatlan hozzájárulását tulajdonjoga törlésére
  • A birtokbaadás részleteit
  • Hitellel történő fizetés esetén a hitelezési feltételeknek pontosan meg kell felelnie az adásvételi szerződés szövegezésének (Ez egyébként feltétele a sikeres hitelelbírálásnak a bankoknál, tehát az ügyvédi gyakorlat létfontossággal bír ebben a tekintetben is.)

Most pedig vessünk egy pillantást arra is, hogy mindezek mellett mi is a valódi feladata – osztott véleményem szerint – az ügyvédnek, amikor bizalmunkat belé helyezve őt választjuk a tranzakciónkhoz.

Elsősorban és ezt prioritásként kiemelném, hogy minden szükséges információról tájékoztassa megbízóját. Ezen túlmenően még azt is megkockáztatnám, hogy mindkét felet, jelesül a másik oldalt is, a szerződés aláírása előtt! Arról is tájékoztat, hogy milyen formai és kötött tartalmi követelményei vannak egy ingatlan adásvételi szerződésnek.

Mire gondolok?

Nos, például arra, hogy esetleg van-e szükség építész, statikus közreműködésére a vásárlás előtt – esetleg azután – illetve tájékoztassa a feleket a szerződés megkötése utáni teendőkről. Jelesül, hogy a vásárlásnak-eladásnak milyen anyagi vonzatai vannak és hová, kinek és mikor kell majd azokat megfizetni, milyen igazolásokat kell benyújtani.

Látható tehát, hogy a szerződés, különös tekintettel az ingatlan adásvételi szerződésre, nem egyéni akció, hanem komoly csapatmunka.

Olyan ügyvédet válasszunk – referenciák alapján – aki ezzel a legmesszemenőbbig tisztában van és amellett, hogy  szakmailag magasan képzett, elvi kérdésnek is tekinti a kölcsönös megelégedést!

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr6116434402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása