Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Válladon a bérlőd terhe?

Avagy a kijárási korlátozás hogyan érinti a bérlőket és a bérbeadókat?

2020. április 19. - Az értékbecslő

A mostanra kialakult „korona vírus helyzet”  a magyar lakosság jelentős hányadának – mint tudjuk – komoly nehézséget okoz. A kijárási korlátozás miatt munkahelyek szűnnek meg, ez már most is látható. Persze néhány munkáltató humánusabb megoldáshoz folyamodik, amennyiben megteheti.
berlet.jpg

Vannak ugyanis olyan cégek, akik  - persze a kormány által felajánlott hetven százalékos bértámogatásnak köszönhetően is – első körben lecsökkentik dolgozóik munkaidejét, ezzel együtt persze fizetésüket, hogy ne kelljen tömegesen elbocsájtani őket. Ez még a jobbik megoldás természetesen, hiszen legalább nem szűnik meg a munkahely, noha jóval kevesebb a kereset.

A nagy többség azonban komoly anyagi válságba kerülhet a jövőben, még akkor is, ha pár hónapra elegendő anyagi tartalékkal rendelkezik. Hiszen a megtakarított pénz is véges, és nem tudhatja senki, mikor lesz vége a mostani „szükségállapotnak.”

Itt jön be az albérlők és bérbeadók  merőben más nézőpontja válsághelyzet idején.

Aki ingatlannal rendelkezik és azt bérbe adta, joggal számíthat úgynevezett passzív és biztos jövedelemre, abban az esetben is, ha munkahelyéről esetleg elbocsájtották. Teljesen természetes, hogy – adott esetben egy élet munkáját – ingatlanát azért nem adta el, hogy a bérbeadásból rendszeres havi jövedelme legyen. Ő tehát valamilyen szinten megnyugodhat még akkor is, ha egyéb jövedelemre bizonyos ideig nem számíthat.

Valóban megnyugodhat?

Nos, nem. Legalább is ahogy én látom a mostani helyzetet, egyáltalán nem lehet nyugodt abban, hogy a lakásában élő bérlő valóban fog lakbért fizetni.

Egész egyszerűen azért, mert  nem tud. Nem tud, mert rá is vonatkoznak azok a megszorítások, melyekből adódóan esetleg elveszítette munkahelyét. Kvázi neki valóban nincsen jövedelme, ha nem tud dolgozni.

Akkor tulajdonképpen senki nem kap semmit, és mindenki nincstelenné válhat?

 Úgy érzem jogos a kérdés. Hiszen mit tehet a bérbeadó, ha bérlője közli vele, hogy nem tud fizetni? Úgynevezett „normális esetben, normális élethelyzetben” nem is lenne ez kérdés. Nem fizet, el kell mennie.

De mi a helyzet most, amikor valóban belép az együttérzés is a képbe, hiszen vitathatatlan, hogy  valóban mindenkinek nehéz.

A bérbeadónak úgy gondolom, két lehetősége van,  – és hangsúlyozom csak akkor – ha bérleti szerződéssel rendelkezik.

Az egyik az,amit már fentebb is említettem,  hogy fizetés hiányában azonnali hatállyal elküldheti a bérlőt. Ekkor azonban még mindig nem jut bevételhez és a saját anyagi helyzete így nem került megoldásra. Jelesül azért, mert a mostani helyzetben kiadni másnak sem igen tudja az ingatlant, hiszen a magyar lakosság nagy része  a munkahelyek elvesztése miatt ugyan így, nehéz anyagi helyzetben van. Inkább családok költöznek össze, hogy ezzel csökkentsék a költségeket, mintsem, hogy lakásbérlésben gondolkodnának.

Tehát ebben az esetben a bérbeadó ott áll bérlő nélkül, a lakás üresen, bevétel nincsen.

A másik lehetősége, – főleg akkor, ha kellő empátiával rendelkezik - hogy türelmi időt ad a bérlőnek, és néhány hónapig, vagy addig amíg nincs más lehetőség, úgymond elhalasztja a bérleti díj megfizetését. Természetesen ezt lepapírozva, minden apró részletre kitérve, hogy a későbbiekben ebből még véletlenül se lehessen vita, pereskedés. A kérdés persze itt is az, hogy akkor mi lesz a bérbeadóval, hiszen bevételhez egy ideig így sem jut.

Itt szintén nincsen megnyugtató állapot, hiszen a bérbeadó állás és bérleti díj nélkül szintén bevétel nélkül maradt.

Harmadik lehetőség valamilyen köztes megoldás lenne….de van ilyen?

Néhány internetes portálon olvastam  – legalább is számomra – felháborító kiírásokat. Az egyik közösségi oldalon például külön csoportok alakultak a lakást bérlők számára, ahol már-már felbujtó üzeneteket, tanácsokat olvashatunk. Van olyan „jótanács” is több helyen, melynek lényege, hogy arra bíztatják a bérlőket, ne fizessenek, hiszen kilakoltatási tilalom van, úgysem rakhatják ki őket! Nos, ez természetesen hamis információ és nagyon nagy bajba sodorhatja a hiszékeny bérlőket. Hiszen a kilakoltatási tilalom egészen más esetekre érvényes jelen pillanatban, a bérlőket és bérbeadókat ez a rendelkezés távolról sem érinti.

Néhol a bérlők ezeken az oldalakon már felszólítják a lakástulajdonosokat, hogy ne kérjenek bérleti díjat a nyár végéig, legyenek tekintettel a bérlőkre és fogadják el szépen csendben, hogy nem tudnak fizetni és engedjék ingyen lakni őket a lakásban.

Nos, ennek véleményezése vérmérséklet és persze etikusság szempontjából is eltérő lehet. Én pusztán egyetlen kérdést tennék fel olyankor, amikor ilyen és ehhez hasonló platformok kerülnek a látókörömbe.:

Vajon ebben a mindenkinek nehéz helyzetben  lehet-e, és kell-e mások terhét – a saját megromlott helyzete mellé – nyakába vennie a bérbeadónak, sokszor esetleg olyan áron, hogy a saját létbiztonsága válik kétségessé, esetleg lehetetlenné?

A félreértés elkerülése végett:

Senkit nem bátorítok arra, hogy azonnali hatállyal lakoltassa ki bérlőjét, ha nem fizet. (Mondom ezt a mostani valóban nehéz helyzetre való tekintettel.) Ezzel együtt azt sem gondolom, hogy a bérlő bármilyen okból is köteles lenne egy számára idegen ember terheit a sajátjának tekinteni és ezért annak teljesen ingyen lakhatást biztosítani, a saját és családja kárára.

Egészen biztos vagyok benne, hogy létezik megoldás erre a – remélhetőleg nem túl hosszú – időre, míg valamilyen módon rendeződik a helyzet.

Talán a bérleti díj csökkentése, vagy pár hónapra szüneteltetése egy ilyen megoldás lehet.  Utóbbi természetesen csak abban az esetben, ha a bérbeadó ezt minden különösebb nehézség ellenére megteheti, anélkül, hogy ő maga kerülne lehetetlen helyzetbe.

Tehát megoldás lehet esetleg, hogy egy ideig nem kér bérleti díjat, ám a rezsiköltséget nyilvánvalóan továbbra is kifizetteti. Ha a mostani helyzet rendeződik valamilyen formában, akkor  kéri majd el az elmaradt lakbért.  Nyilván úgy, hogy egy külön megállapodási szerződésben mindent leírunk  részletesen. (határidők, fizetési ütemezés,részlet)

Jól látható, fenti példában is, hogy minden éremnek két oldala van. Egy ilyen helyzet azonban mind etikai mind pedig erkölcsi oldalról nagyon is vitatható,ráadásul mindkét oldalról. Ha bérlő és bérbeadó is munka nélkül marad, akkor a bérlőnek irreleváns automatikusan azt várnia, hogy a saját problémáját  bérbeadója oldja meg, aki maga is nehéz helyzetbe került. A lázító posztok, a megalapozatlan fals információk áradata pedig csak ront a helyzeten.

A megoldás mindig ott kezdődik, hogy kommunikálunk egymással és megoldásra törekszünk, nem pedig fölényesen, automatikusan mástól várva a saját problémáink megoldását, vagdalózunk, s ezzel olajat öntünk az amúgy is parázsló tűzre, ráadásul erős szélben.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr5215623830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A város és a csillagok 2020.04.19. 19:38:36

Nagyon jó és bölcs cikk, köszönöm..:)

wrestler56 2020.04.19. 19:39:36

Annyit tennék hozzá, hogy a bérbeadónak továbbra is fizetnie kell a közös költséget és az Önkormányzat felé az ingatlanadót, mert ezekre nincs moratórium. Ha a közműórák a bérleti szerződésben nem kerültek a bérlő részére átadásra, a folyó közüzemi költség is a Bérbeadót terheli. A nem fizető bérlő kilakoltatása a "tiszta jogi helyzet" ellenére sem tűnik életszerűnek. realitásáról meg ne is beszéljünk. A cikk egyébként lakáscentrikus, az üzlethelyiségeknél vannak egyéb specialitások.

garnilla 2020.04.20. 19:08:41

@wrestler56: a rezsi költségek minden esetben az ott lakó berlőt terhelik, hiszen ő lakik az ingatlanban, ő használja a közműveket. A bérleti szerződésben erre kötelezettséget vállal, s arra is, hogy nem fizetés esetén azonnali kilakoltatás a következmény. Ezt egy olyan szerződés garantálja,mely közjegyző által lett hitelesitve. Ha ilyen nincsen, nos akkor van baj. Egyébként nincsen. Nem fizet, kilakoltatjak. Erre való a közjegyzői bérleti szerződés.
süti beállítások módosítása