Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Inkább elajándékoznád? Biztos vagy benne?

2020. november 22. - Az értékbecslő

Anyagi okokból kiindulva sokakban felmerül a kérdés, hogy szerettei közül valakinek inkább elajándékozza értékét, mint sem ráhagyja. Abból a megfontolásból, hogy esetleg saját halála esetén családtagjainak nem kell majd illetékkel számolniuk.  Valóban így van ez? Van apróbetű? 

ajandekozas_1.jpg

Mit jelent jogi értelemben az ajándékozás fogalma?

Mi is minősül ajándéknak? Ingatlan, készpénz és ingóság, vagyontárgy. Minden olyan dolog, mely valódi pénzbeli értéket képvisel. Ezáltal a megajándékozott személy anyagi előnyhöz jut, tehát maga az ajándék gazdagítja őt.

Amikor hivatalosan ajándékozunk, akkor kötelezettséget vállalunk arra vonatkozóan - írásban megkötött szerződés által -, hogy az abban meghatározott értékeket az ott feltüntetett személy birtokába adjuk, mindenféle ellenszolgáltatás nélkül.

Az ajándékozás így tesz különbséget a vagyon átruházástól, hogy előbbi semmilyen utólagos pénzbeli terhet nem ró a kedvezményezettre.

Hogy néz ki ez a gyakorlatban?

Először is írásos szerződés szükséges, ahol mindkét fél személyes adatai feltüntetésre kerülnek. Fel kell tüntetni továbbá – amennyiben ingatlanról van szó – annak tulajdoni lapján szereplő adatokat, mint például a helyrajzi szám. Továbbá szükség lesz az ingatlan becsült értékére is, noha ez sosem kerül majd kifizetésre.

Hogy milyen költségekkel kell számolnunk, szintén fontos.

Lesz ügyvédi költségünk, hiszen a szerződés megkötéséhez feltétlenül szükséges jogi szakember közreműködése. Ennek költsége természetesen az ajándékozót terheli.

Van ajándékozási illeték?

Igen, van. Viszont néhány esetben mentesülhetünk alóla. Melyek ezek a kivételek?

  • amennyiben közvetlen, egyenes ági rokonnak ajándékozzuk az ingatlant,
  • ha közhasznú szervezet részére adjuk át,
  • ha takarékbetétet ajándékozunk,
  • van néhány termőfölddel kapcsolatos ajándékozás és egyéb törvényben meghatározott eset is, melyről jó alaposan tájékozódni érdemes

Kiemelném végezetül, hogy bármely esetben fontos tájékozódni a mentességről, mielőtt ajándékozásra szánnánk magunkat. Az általunk megbízott ügyvéddel való konzultáció után tudjuk csak meghozni a döntést, hogy visel-e adóterhet a tranzakciónk.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr3016295666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása