Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Felértünk a lépcső legfelső fokára!

Ismét kutakodtam, és amit látok, az bizakodásra ad okot a lakásvásárlóknak.

2019. szeptember 29. - Az értékbecslő

Egy friss felmérés szerint, a fővárosban, szűkebben pedig a belvárosi részen már nem tudnak tovább emelkedni az ingatlanárak.Most már valóban megfelelő árazásra van szükség ahhoz, hogy valaki el tudja adni lakását ezen a városrészen, és nem árt az sem, ha szakértőt hívunk segítségül a tényleg reális vételár megállapításához.
csucson_az_ingatlan_arak.jpg

Ennek mi az oka?

Nos, egyik oka az, hogy a kínálat óriási mértékben megnőtt, léptem nyomon eladó lakásokra bukkanhatunk.

Ezzel arányosan a másik ok, hogy a kereslet viszont jelentősen csappant, az érdeklődés óriási mértékben csökkent a belvárosi ingatlanok irányában.

Az érdeklődők – potenciális vevők – nagyon is megnézik, hogy mit vásárolnak és minden oldalról megvizsgálják a számukra megfelelő lakást, jelentsen az helyrajzi fekvést, tömegközlekedési viszonyokat, parkolási lehetőségeket, az ingatlan állapotát, és nem utolsó sorban persze az árát!

Ezért aztán a fővárosi ingatlanpiacon az eladóknak bizony csökkenteni érdemes a hirdetésben foglalt árakat, ha azt akarják, hogy ingatlanuk valóban eladható legyen! Hiszen most kizárólag olyan lakások irányában lelhető fel tényleges érdeklődés, melynek vételi ára valóban reális.

Ami a fentieket illeti, itt persze bejön a képbe az értékbecslő, illetve a hiteles, hozzáértő ingatlanszakértő, ingatlanközvetítő.

Miért?

Véleményem az, hogy egyértelműen azért, mert az ingatlanok reális értékét hozzáértés nélkül nem lehet felmérni, nem úgy mint eddig. A weboldalakon, vagy egyéb hirdetésekben már nem tud senki kiindulni, mert valós képet egyáltalán nem festenek a reális árakról. A pár hónappal ezelőtt „megállapított, vagy vélt” ingatlanárak már koránt sem hitelesek, és a túlárazott lakások ott is maradnak a hirdetésekben, nem érkezik rájuk vevő. Felébredtek az emberek és már nem vásárolnak meg mindent hamar-gyorsan, az irreális árakon meghirdetett lakásokat – noha a tulajnak nem is sürgős eladni – nem is fogják „elvinni” ilyen értéken.

Nem egy példám van arra, hogy mondjuk egy húszmilliós ingatlan értékbecslés után rögtön csak tizenöt milliót taksált – és utóbbi a valós érték.

Jelesül:

Nem arról van szó, hogy az értékesítés ideje hosszabbodott meg, hanem arról, hogy magas, sokszor irreális áron nem lehetséges vevőt – de még érdeklődőt sem – találni az ingatlanokra.

Viszont azok a lakások, melyek hirdetési ára a reális szintet súrolja, illetve eléri, szinte napokon belül gazdára találnak.

Ebből én azt a konklúziót vontam le magamban, hogy szépen lassan meghallgatásra találnak azok a mondataim – melyeket évek óta előszeretettel sulykolok olvasóimba – melyek azt nyomatékosítják, hogy hallgassunk végre szakemberre a helyes árazás, a valós érték becslése tekintetében!ű

Eladással, vétellel kapcsolatban bővebben is olvashatnak nemrégiben megjelent könyveimben, mely információk a mai napig.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr3215181008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2019.09.30. 08:12:18

Rómain egy panel 700ezer/nm...mi van??
süti beállítások módosítása