Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Pandemia ide-vagy oda- rengeteg az új lakás a piacon!

2021. április 11. - Az értékbecslő

Ahogy olvasom itt-ott, az új lakások száma gyakorlatilag évtizedes csúcson volt már a tavalyi év végén végzett felmérés alapján . Ennek az is az oka, hogy a korábban megkezdett lakásépítések nagyobb része ekkor fejeződött be, tehát így mondható késznek és átadhatónak.

ujlakas.jpg

Okok és érdekességek

A kedvezményes lakásépítési áfa, no, meg persze az állami támogatás rengeteget segített, hogy ezek a lakások felépülhessenek.

Vidéken hatalmas bővülés látszik, a nagyobb városokban több, mint ötven százalékkal nagyobb a bővülés, de a kisebb településeken is óriási a növekedés, a közepes városokban pedig – bár nem ennyire – de szintén emelkedett az új építésű ingatlanok száma. Budapest egyébként itt a sereghajtó, hiszen bár itt is emelkedett az új lakások átadása, de csak minimális százalékkal, a vidékiekhez képest.

Itt említem meg a falusi CSOK létét, hiszen gondoljuk csak meg, mennyien települtek kisebb falvakba, községekbe a támogatásnak köszönhetően. Persze itt használt ingatlant is lehetett vásárolni, azonban a felújítási költségek hatalmas részét az állam finanszírozza, persze számlák ellenében. (Erről  írtam egy korábbi cikkemben részletesen.)

A koronavírus járvány hatása

Egy ingatlanos szakember vezetőjének elmondása szerint a pandemia a tavalyi évben igen kedvezőtlen hatással volt az egész ingatlanpiacra, de főként a lakáspiacra kiélezve.

A kedvezményes áfa a lakásépítésre újra bevezetésre került, ez persze újabb lendületbe emelte a lakásépítéseket. Tehát az új lakóházak iránti kereslet épp úgy, mint a kínálat hatalmas eredményeket hozott létre a mostani év első pár hónapjában is.

A szakértő azt is elmondta, hogy a felmérések alapján az eddigi években bőven háromezer alatt volt az eladásra kínált új ingatlanok száma. Ehhez képest most  bőven háromezer felett van ez a szám. Országosan pedig hétezer körül van azoknak az új lakásoknak a száma, melyek még gazdára várnak. Hiába a vírus, a lakáspiac pörög, főként persze a kertes házak iránti kereslet nőtt meg, a korábbiakban már általam is említett okok miatt, érthető módon. Ami viszont egészen biztos, hogy a kínálat óriási, az árak pedig majdhogynem már az egekben. A négyzetméter árak körülbelül négyszázezer forint/négyzetmétertől, egészen hatszázezer forint/négyzetméterig, helytől függően alakulnak, persze felfelé mehetnek még a számok és mennek is, egészen a sokak számára megfizethetetlen luxus házakig.

Abban minden szakértő egyetért egyébként, hogy igen nehéz lenne megjósolni, mi várható a távoli jövőben, vagy akár a közeli hónapokban a lakáspiacon, de remény van arra, hogy erős évünk lesz ingatlanos berkekben, így vagy úgy. Óvatos jóslatok szerint a lakásállomány megújulása lassan megvalósul, ami persze nagyon szükséges is.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr3116497950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása