Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Idei lakásfelújítási támogatás – első rész

2021. március 14. - Az értékbecslő

Megszokhattuk már, hogy majdnem minden évben adódik lehetőségünk támogatást igénybe venni, különféle munkálatokra, vásárlásra, stb. Ez idén sincsen másképp, nézzük meg, mire számíthatunk 2021-ben, ha lakásfelújításra adjuk a fejünket.

felujitas_1.jpg

Mit is jelent a lakásfelújítási támogatás

Egészen pontosan ennek segítségével saját otthonunkon végrehajtott felújítási munkálatok egy részét visszaigényelhetjük, magyarul az elköltött pénz felét visszakapjuk az Államkincstártól.

Természetesen azok a – néhány kritériumnak megfelelő – felnőtt személyek kaphatnak most is csak ilyen támogatást, akik minimum egy gyermeket nevelnek, illetve a hölgy már várandós.

Van maximum összeg is, ami három millió magyar forint. Tehát ahhoz, hogy a maximumot visszakaphassuk, hat millió forintot kell fordítanunk lakásfelújításra, hiszen ezen összeg fele az, ami igényelhető maximum.

Milyen kritériumoknak kell megfelelni a lakásfelújítási támogatáshoz?

  • egy – a 25. életévét még be nem töltött gyermeke van, aki egy háztartásban él az igénylőkkel
  • a 25. életévét már betöltött gyermeke van, aki tartósan beteg, illetve megváltozott munkaképességű, és együtt él az igénylőkkel
  • a 12. hetet betöltött magzat várandósság esetén
  • házastársi- vagy élettársi kapcsolat megléte, ahol úgy is igényelhető a támogatás, hogy csak az egyik fél igényli, ha ő az, aki megfelel a feltételeknek

 Hogyan juthatunk a támogatáshoz?

A támogatás összege, ahogy fentebb írtam, maximum három millió forint, ezt tehát az állam finanszírozza a felújítási költségekből. Ebben az összegben a anyagköltségről szóló számlák és a vállalkozói díjak számlái fele-fele arányban lehetnek jelen.

Magyarul, ha valaki három millió forint támogatást szeretne igényelni, akkor hat millió forintot legalább rá kell költeni az ingatlanra, számlákkal igazolva, felújítás címén. Kevesebb támogatást is igényelhetünk nyilván, ha mondjuk összesen három millióból szeretnénk felújítani, akkor annak a felét fogjuk támogatásként megkapni, a számlákkal igazolt munkálatokból, anyagköltségekből. Több pénzt is költhetünk természetesen, de a támogatás akkor sem fogja meghaladni a három millió forintot. Ráadásul ahhoz, hogy megkaphassuk az összeget, a munkadíjaknak és az anyagköltségeknek (a hat millióról szóló számlákból) el kell érni legalább a költségvetés 25 százalékát.

Bővebb információ, rengeteg számítás, példákkal illusztrált segítség található a különféle platformokon, ha valaki komolyan érdeklődik a téma iránt.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr2016461092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása