Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Társasházi kötelezettségek

2021. február 07. - Az értékbecslő

Néhány – véleményem szerint – hasznos információval szolgálnék azoknak, akik épp most terveznek társasházi lakást vásárolni.

tarsashaz.jpg

Van bőven választék, én ezt látom és tapasztalom. Ebben a jelenlegi helyzetben a lakások személyes megtekintése nem annyira zökkenőmentes, mint korábban, de nem megoldhatatlan. Az ingatlanirodák munkatársai minden tőlük telhetőt megtesznek annak érdekében, hogy megoldást találjanak a személyes találkozóra, természetesen a megfelelő biztonsági intézkedések mellett.

Több eladó igénybe veszi azt a lehetőséget, hogy kisfilmet készíttet az irodával lakásáról, házáról – természetes a beltéri helyiségekről is – hogy ennek megtekintése után eldönthesse az érdeklődő, hogy elsőre megfelel-e igényeinek az ingatlan. Ezzel redukálható a komoly szándék nélküli „nézelődők” köre.

Amiről most pár szóban beszélni szeretnék az a társasházi kötelezettségek szélesnek mondható köre, amivel sokan nem számolnak.

Ha társasházi lakást szeretnénk vásárolni akkor ami minden ingatlan velejárója az a közös költség. Összege persze házanként változó és sok mindentől függ.

Általánosságban elmondható azonban, hogy mit is tartalmaz ez a havonta újra és újra felmerülő kifizetni való:

Az összeg tartalmazza a lépcsőházi fűtést – ha van -, a lépcsőházi világítást, esetleg a pincékben – saját óra hiányában – az elfogyasztott vizet.

Ami még egészen biztosan a közös költség részét képezi, az a jelenleg, vagy a jövőben felmerülő karbantartási,- javítási díjakat, de nem ritka az sem, ha elő-takarékosság és a későbbi kellemetlenség elkerülésére olyan költség, mely a társasház korszerűsétésére lesz félretéve. (Ez leginkább olyan házakban releváns és gyakori, ahol korábban semmilyen félretett pénz nem gyűlt össze.)

Vannak társasházak, melyeknek közös képviselőjük van, akik gondosan figyelnek, nyilvántartást vezetnek a költségekről, az esetleges tartozásokról. Közös képviselő adott esetben cég is lehet, például az úgynevezett lakásszövetkezetek. Nekik kell szólni a közös helyiségekben esetlegesen felmerülő problémákról is, és ők intézkednek helyettünk azok megoldása ügyében.

A közös képviseletek létjogosultsága láthatóan tehát nem vitatott, különös tekintettel a tartozások felhalmozódásának kizárására, illetve ha munkálatokra, felújításra, vagy bármilyen hivatali ügyintézésre van szükség. Elmondható ugyan ez a kintlévőségek kezeléséről, a tartozások érvényesítéséről is.

Fentieket figyelembe véve egy jó tanács végszóként, ha társasházi lakást készülünk vásárolni. Mindenképp nézzünk utána, hogy a lakás tulajdonos, melyet kiszemeltünk rendelkezik-e tartozással a közös költség tekintetében – és persze más vonatkozásokban is – gondolok itt például a közművekre!

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr1316418942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása