Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Szökik a meleg? Hogy csípd fülön?

2020. november 08. - Az értékbecslő

Itt van az ősz, itt van újra….mondja a költő, s mondom én is. Hozzátéve, hogy hamarosan itt a tél. Ha tél, akkor hideg, akkor fűtésszámla. Ha fűtésszámla, akkor felmerül a kevesebb költség igénye. Ehhez pedig érdemes néhány dolgot figyelembe venni, és megfontolni a döntést:

szigeteles.jpg

Szigetelés, vagy nyílászáró cseréje – esetleg mindkettő? 

Jó az, ha jól zár?

Nos, elsőre talán abszurdnak tűnhet a fenti kérdés, de ne becsüljük alá a jelentőségét. Alap esetben nem ez lenne a cél, hogy az ablakok jól zárjanak, és ne szökjön ki a meleg, ne jöjjön be a hideg?

De igen, persze, hogy ez a cél. Ám ezáltal a levegőcsere az ingatlanban gyakorlatilag a nullára redukálódik – ha a szellőztetéssel alap esetben nem számolunk.

Amennyiben viszont a levegő csere nincsen kellően biztosítva, és az ingatlan szigetelése nem megfelelő, akkor a lakásban a nedvesség nagymértékben megnövekedhet.

Fentiek megléte egyenes út a penészedéshez, hiszen a falak hőmérséklete igen alacsony, ezzel egy időben pedig a relatív páratartalom magas – a pára rendkívül könnyen lecsapódik.

Tehát, ha a szigetelés nem megfelelő – „neadjisten nincs is – és ablakokat cserélünk, kvázi szándékos páratartalom emelést „hajtunk végre”, miközben a falak hőmérséklete nem változik.

Rengetegen elkövetik ezt a hibát és később nagyon megbánják a döntést. 

Ha már ilyen helyzetben vagyunk, mit tehetünk? 

A megoldás rövid távon – mert hosszú távon én mindenképpen a szigetelés elvégzését ajánlanám – a gyakori, ám rövid ideig tartó szellőztetés, vagy egy szellőző rendszer beépítése. Előbbi nulla, utóbbi viszont elég nagy anyagi befektetést igénylő „mutatvány”.

Végső soron a legjobb megoldás – persze ha pénztárcánk is partner ebben – a szigetelés és a nyílászáró csere egyidejű elvégzése. Ez a későbbiekre nézve – meg fogjuk látni – hatalmas előny és biztonság, megkímélve magunkat a kellemetlen és nem kis mértékben egészségtelen következményektől. (vizes falak, pára, penész) 

Amennyiben nincs meg az anyagi feltétele a szigetelésnek és az ablakcserének együtt, azt javaslom válasszuk inkább a szigetelést, és próbáljuk meg a régi nyílászárókat korszerűsíteni. A rögzítés javításával, illetve a záródások mentén történő szigetelő csíkok felhelyezésével szép és hatékony eredményt érhetünk el, amíg meglesz a pénz az új ablakokra.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr1316278058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása