Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Kulcs a hatékonyságra – három lakatot nyit!

2020. február 02. - Az értékbecslő


Amikor ingatlan eladásról beszélek mindig megemlítem az első kulcsot, ami véleményem szerint létfontosságú.
ingatlan_kulcs.jpg

Ez a kulcs nem más, ami szerintem valóban zárat nyit, jelesül a szakértői segítség igénybe vétele. Én magam nem vagyok ingatlanügynök, (de voltam) nem magam mellett kívánok kampányolni. Mindössze a hosszú évek tapasztalata mondatja velem a következőket.

Az ingatlanos szakma egy valóban segítő katalizátor lehet azok számára, akik hatékonyan és gyorsan szeretnék értékesíteni lakásukat, házukat, vagy akár telküket. Hasonló a véleményem az ingatlan kiadásnál nyújtott segítségükről is. Nem titkolom, nagyra becsülöm őket. Azokat, akik valóban szívvel-lélekkel dolgoznak, s az anyagi dolgokon túl a vevő és eladó egyenrangú megelégedése is prioritást élvez számukra.

Éppen ezért jó előre szeretnék véleményt formálni arról is, hogy milyen egy valóban jó ingatlan iroda, egy valóban tisztességes ingatlanos. Ennek tükrében adok három tanácsot – mint lakatokat -  arra vonatkozóan, hogyan válasszuk ki a fent említett jellemzőkkel felvértezett ingatlanos szakembert, irodát. Amihez kulcsunk lesz a szakértő segítség!

1.    Az ingatlan VALÓS értékeinek szem előtt tartása

Amikor ingatlanost választunk minden esetben járjunk utána, hogy a már nála lévő ingatlanokról milyen képet fest. Magyarul – mit mond el magáról az ingatlanról? Vajon képes-e meggyőzni – mellébeszélés és elferdített jellemzők nélkül – a vevőit arról, hogy érdemes-e és miért érdemes megvásárolniuk az adott lakást, házat?

Bemutatja e a környéket is, és valós, fontos információkat oszt-e meg velük? Az ingatlan előnyeit sorra veszi-e? Például iskola, gyógyszertár, vagy épp egy bevásárlóközpont meglétére hívja –e fel a figyelmet? Látja-e, kinek mire van szüksége?

Megkérdezi e a lakást keresőt saját igényeiről, hogy neki mi az, ami fontos egy otthonteremtéskor, például a helyrajzot tekintve?

2.      Nézzen utána annak is, hogyan mutatja be az ingatlant!

Nyilván a mai világban már prioritást élvez az internetes böngészés, amikor vásárolni szeretnénk. Ezért aztán nagyon fontos, hogy az ingatlanos saját – vagy céges – oldalán hogyan van „tálalva” egy adott ingatlan. Fontos tudni, hogy az ott látott képek, az ott olvasott leírás alapján fogja az érdeklődő felkeresni az ingatlant. Ha a netes felületen nem megfelelően van prezentálva az ingatlan, senki sem fog autóba pattanni, hogy megnézze!

Egy külföldi portál felmérést készített például arról, hogy miben befolyásolja az eladást a fotók milyensége, és mennyisége. Arra jutottak, hogy azok az ingatlanok, ahol öt-hat képnél több szerepel a bemutatásban több, mint kétszer annyi érdeklődőre számíthatnak. Az is fontos, hogy a képek jó minőségűek legyenek és az ingatlan valós előnyeire mutassanak. A lakás környéke is rendkívül fontos, hogy bemutatásra kerüljön, tehát az ingatlanos nyíltan vállalja fel portékája környezetét is!

3.    Az eladókkal van, de nem a vevő ellen!

Gyakran elmondom, számomra a legfontosabb dolog az ingatlanos tranzakcióknál a nyertes-nyertes pozíció elérése. Ehhez viszont arra van szükség, hogy az ingatlanos ne áruljon zsákbamacskát, ugyanakkor legyen érdekelt abban, hogy vevő és vásárló megelégedett legyen. Tehát a profi ingatlanos segít abban is, hogy felkészíthessük lakásunkat, házunkat az értékesítésre.

Mit is jelent ez? Nos például azt, hogy elmondja mit kell és mit nem kell megtennünk azért, hogy jobb színben tűntessük fel az eladni kívánt ingatlant. Nem kell például költségekbe vernünk magunkat komoly felújítással. Ugyanakkor hasznos tanácsokkal lát el, amit évek tapasztalata során megtanult alkalmazni is. Mégpedig a hatékonyság érdekében, ám még véletlenül sem „átverés” szándékával. Például arra vonatkozóan, hogy olyanná varázsolhatjuk az ingatlanunkat, melybe magunk is szívesen beköltöznénk.  A vevő szemével is néz, ez pedig elengedhetetlen.

Végezetül pedig nagy kedvenceim a területi specialisták. Ők az adott terület minden zugát behatóan ismerik, pestiesen szólva, nem semmi a szakértelmük! Róluk korábbi cikkeimben, és nemrégiben megjelent könyveimben bővebben is olvashatnak.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr3915450090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

naugyemegmondtam 2020.02.04. 10:02:18

Amennyiben a emutatás előtt írja le a pontos környezetet az az ingatlanos sajnos, keresztet vethet a jutalékára. Az érdeklődők nagy százaléka akár a Google Mapson, de próbálja megkerülni az ingatlanost Így csak nagy általánosságban lehet jellemezni a környéket. Megváltozott a világ és a vevők jó része próbál megegyezni az eladóval a közvetítő háta mögött.
süti beállítások módosítása