Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Korona börtön helyett - természetközelség a panelban

Aprócska természet – túl a falakon – áldás otthonunkban

2020. december 06. - Az értékbecslő

Amiről most beszélni fogok, az nem más, mint az erkély. Mindegy, hogy hol van, a panelrengetegekben, vagy épp a téglaépületben – mégis emeleten, kert nélkül. Sokan nem törődtek vele, sokan ott élik az életüket tavasztól késő őszig, vannak olyanok is, akik a mostani „már-már elviselhetetlen” élethelyzetben döbbennek rá fontosságára, és adnak áldást előnyeiért egy erkélyes lakásnak.
erkely.jpg

Nem is olyan rossz?

Sőt, inkább áldás. Persze egy erkély akkor nevezhető annak, ha időt is tölthetünk benne, ez pedig úgy lehetséges, ha méretéből adódóan alkalmas arra. Be is tudjuk rendezni, sőt, minél nagyobb, annál szebben, jobban, praktikusabban. Akár egy télikertet, vagy akár egy lakószobát. Az sem mindegy persze, hogy milyen onnan a kilátás, és milyen minőségű levegőt szívunk, ha ott tartózkodunk.

Ha most ezektől picit eltekintünk, és a jelen helyzetre koncentrálunk csak pár percre, akkor viszont azt is látjuk, igazából most mindegy is a kilátás. Talán a legfontosabb az, hogy időt töltsünk a szabadban. Méghozzá anélkül, hogy ehhez több kilométert kelljen megtennünk, vagy mondjuk tömegközlekedést kelljen igénybe vennünk.

A kijárási tilalom a mostani napjainkat még jobban megnehezíti és – mint tudjuk – nyomós okkal és papírokkal kell igazolnunk, ha este levegőzni szeretnénk. Ezért aztán láthatjuk annak hatalmas előnyét, ha olyan otthonunk van, ami erkéllyel rendelkezik.

A mostani helyzetben áldás az erkély!

Igen, ez egészen biztos. Aki tapasztalja tudja, akinek nincsen erkélye egészen biztosan sok mindent megadna érte. Mielőtt azonban azt gondolnánk, ha nem lennénk korlátozva a szabad mozgásunkban, nem is lenne rá szükségünk, íme néhány gondolat ennek a nézőpontnak a cáfolására: 

A közvetlenül lakásunkból nyíló mini kis természet remek helyszín lehet családi, baráti beszélgetéseknek. Akár nyári estéken, akár napozásra vagy árnyékolókkal még a nagy melegben is. Késő őszig élvezhetjük erkélyünk előnyeit, sőt a különféle kültéri fűtőeszközökkel még télen sem kell lemondanunk a friss levegőn töltött időről anélkül, hogy kimozdulnánk otthonunkból. Tavasszal aztán újra a természetes környezet miatt az egyik kedvenc helyünk lehet.

Virágokkal tarkíthatjuk, és előnye az is, hogy viszonylag könnyedén alakíthatunk ki fagyvédett helyet is, hiszen az erkély (eltérő mértékben ugyan, de) magasan helyezkedik el. Gyógynövényeink, fűszernövényeink is helyet kaphatnak itt, amit helyben is felhasználhatunk.

Amit zármondatnak mondanék:

Ha annyira szerencsések nem is vagyunk, hogy kertes házunk van, akkor az erkély kicsit talán pótolhatja azt, és némi szarkazmust belevéve: még a fűnyírástól is mentesültünk.

Javaslom – ha eddig nem tettük – tegyük rendbe otthonunk ezen, részét és töltsünk ott minél több időt, akár este nyolc után is. Mert megtehetjük.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr7816320390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása