Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Veszni hagyni, vagy gondolkodni?

2020. december 20. - Az értékbecslő

A pandémia alatt az emberek élete megváltozik, ezt mindannyian látjuk. Azt is, hogy ennek egyenlőre még sok szempontból nem  látható következményei is lehetnek.

ingatlan_gondozasa.jpg

Mi köze van a járványnak, a félelmeknek és az ezzel járó unottságnak az ingatlanokhoz?
Nos, ami azt illeti, nagyon is sok.

Például az, hogy ilyenkor azok a dolgok, melyek nem igazán fontosak számunkra – hiszen elsősorban az egészségünkre és szeretteink védelmére fókuszálunk – halogatás tárgyai lesznek. Szándékosan nem mondok nemtörődömséget, hiszen ez most ebben a formában nem igazán helytálló. Mérlegre tesszük, mi az, ami fontos és ezzel nincs is semmi baj.

Viszont vannak a halogatásnak olyan következményei – mint amelyről most írni is fogok – melyek anyagi veszteséget, méghozzá nem kis anyagi veszteséget okozhatnak a jövőben.

Eladni sem és kiadni sem

Rengeteg példa van arra, még az én szűkebb ismeretségi körömben is, hogy valakinek a tulajdonában van olyan ingatlan, mely üresen áll. Eladni és kiadni sem kívánja tulajdonosa, különféle okokra hivatkozva. Szíve joga, rendben van ez is. Amikor azonban így dönt valaki, nem árt tudni, mi az, amit ezzel számításba kell vennie.

Egy családi ház esetében ez ugyanis igen nagy felelősség. Mármint üresen hagyni. Most, hogy lassan itt a tél, fűnyírással tehát nem kell számolnunk, nem fogja a gaz ellepni az ingatlant. Viszont a levelek összegyűjtése, az utca takarítása továbbra is a tulajdonos feladata. Ha nem végzi el, amellett, hogy elhanyagolttá válik a ház, a kert és az előtte lévő terület, még komoly büntetésre is számíthat az önkormányzattól. A tél beköszöntével pedig a hó eltakarítása, a járda csúszásmentesítése szintén a tulaj hatásköre, de mondjuk inkább úgy, hogy kötelessége és felelőssége. Utóbbiak el nem végzése pedig szintén büntetést von maga után. Nem beszélve egy esetleges balesetről, melyet a le nem takarított járda okozhat egy járókelőnek. Jó, ha tudjuk, ezért is erkölcsi és anyagi felelősséggel tartozik az ingatlan tulajdonosa, akár ott él, akár nem.

Anyagi veszteség a halogatás következménye

Fentieken kívül, eltekintve a napi szintű munkálatoktól, hatalmas anyagi veszteséget okozhat a halogatásból adódó amortizáció. Egy anno rendben tartott, hatalmas pénzekért felépített ingatlan nagyon könnyen az enyészet martalékává válhat. Megfelelő gondozás és karbantartás hiányában hamar leamortizálódik és kárunk származhat a nem odafigyelésből.

Gondoljunk csak a tetőre, a falazatra, melyek állandó odafigyelést igényelnek, a víz-és villanyvezeték folyamatos karbantartást követel. Noha nem napi szinten, de egy hetekig, hónapokig üresen és felügyelet nélkül álló ingatlanban valóban komoly károk keletkezhetnek. Arról nem is beszélve, ha még hitel is terheli az ingatlant. Egyébként is vannak havi rendes költségei egy háznak, még, ha nem is él benne senki. Fűteni télen akkor is szükséges – legalább minimális szinten – hiszen a közműhálózat tönkremehet ennek hiányában. Tehát ha üresen áll, és még hitel is van rajta, akkor komoly havi költséggel érdemes számolnunk. Ezek azok a kiadásaink, melyek soha az életben nem fognak megtérülni.

Tehát én azt mondom, érdemes megfontolni ingatlanunk kiadását, vagy eladását, ha nem használjuk és nem is kívánunk a közeljövőben odaköltözni. A költségek állandóak maradnak, bevételünk nem származik belőle és az amortizáció elviszi oroszlán részét a befektetésnek gondolt ingatlannak, melyet valaha annak vásároltunk.

Ha viszont semmiképp nem kívánjuk más kezére adni, akkor gondozzuk, figyeljünk oda napi szinten a teendőkre. Tartsuk rendben, gondozzuk az utcát, sétáljunk el oda naponta, ha arra lehetőségünk van. Lehet ez egy rendszeres program a szabadban töltve, összekötve a kellemest a hasznossal.

Jó egészséget és okos, határozott, jövőre tekintő döntéseket kívánok mindannyiunknak!

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr6916352074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása