Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Patyolat vagy ebek harmincadja?

2021. január 31. - Az értékbecslő

Mivel igen nagy véleménykülönbséget vélek tapasztalni ebben a témában – ami nem más, mint a lakáseladás előtti felújítás létjogosultsága – gondoltam írok róla, remélem hozzájárulás lehet sokak számára.

ingatlan_felujitas.jpg

Milyen felújításokat érdemes – ha érdemes – végezni lakás eladása előtt?

Először is tisztázzuk, mi a cél?

-növeljük az érdeklődők számát – valóban több lesz az érdeklődő?

-növeljük az ingatlan értékét – kinek mivel növelhetjük?

Ugye, nem is olyan egyszerű a döntés. Van  két tábor, aki teljesen más véleményen van a fentiekkel kapcsolatban. Egyik határozott nézőpont szerint az ingatlan egészen biztosan jobban és hamarabb elkel, ha teljes körű felújítást végeznek rajta. A másik tábor véleménye viszont az, hogy ez semmit sem számít, sőt!

Mi az a sőt?

Nos, egészen pontosan azt támasztja alá ez a kijelentés, hogy az ízlésvilág minden ember – de legalább is réteg – számára más és más.

Egy teljes körű felújítás viszont nem kevés pénzbe kerül, ezért érdemes fontolóra venni ezt az álláspontot is. Amikor megtörtént a teljes felújítás, azt már nem lehet visszacsinálni és annak az ingatlannak lesz egyfajta stílusa és hangulata. Ami persze a mi ízlésünket tükrözi. És mi van, ha nem az épp potenciális vevőét? Akkor nyilvánvalóan teljesen feleslegesen erőltettük magunkat és még a pénzünk is ráment.

Mi van akkor, ha egyáltalán nem fordítunk az ingatlanra, mintsem felesleges költségekbe rángatnánk magunkat?

Köztes megoldás létezik?

Vannak, akik átalakítások nélkül kezdik el árulni az ingatlant, és szinte minden  esetben arra kényszerülnek, hogy eladásig ott lakjanak. Szerintük nincsen értelme a pénznyelő megoldásoknak, ha kell a lakás, akkor a vevő úgyis saját igényei szerint újítja fel.

Ez a másik véglet, a köztes megoldás – az én nézőpontom  – nem más, mint a tisztasági felújítás. Egy festés, esetleg – ha régi nyílászárók vannak – ajtó, ablak festés. Ezek viszont inkább a komfortérzetet növelhetik, látványra vonzóbbá tehetik a portékát.

Véleményem szerint ez az a – kisebb és még megtérülő – befektetés amit érdemes elvégezni. Ha nem kel el a lakás, a festés akkor is hasznos és szükséges befektetés, amit így is, úgy is el kell végezni. Persze, ha  a lakás elkel, valószínűleg az új tulajdonos újra átfesti, de ez már nem a mi dolgunk. Javaslatom az, hogy válasszunk természetes színeket, leginkább fehér falakat. Abban semmi kivetnivaló nem lehet, viszont, ha tiszta az mindenképp szimpatikusabb lesz bárki számára, mint az elhanyagolt falak. Magunkról nem is beszélve.

Nyitva hagyom a kérdést, mindössze a saját véleményem, ami miatt tollat ragadtam.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr6416410486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása