Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Fiatalok – külön élet

2021. február 14. - Az értékbecslő

Sokat beszélünk – szinte minden platform alapját képezi – a jelenlegi helyzetről, ami nem csak hazánkat, de az egész világot érinti.

lakasberles.png

Az ingatlanpiacra is rányomta a bélyegét a korona – ha pár év múlva olvassa ezt a cikket valaki, bizonyára már csak egy rossz álom lesz – jelenleg nem lehet tudni még azt sem, hogy milyen irányba mozdul.

Az igazság az, hogy kiadó ingatlan rengeteg van, mégis igen nehéz megtalálni a megfelelőt. Az is hozzátartozik az igazsághoz, hogy a fiatalok most még inkább külön szeretnének menni idősebb felmenőiktől, biztonsági okokból, nehogy megfertőzzék őket a vírussal. Így aztán valamelyest lerövidül a tanakodás, ami megelőzi a döntést. Sokan belemennek olyan bérlemények választásába, mely nem biztos, hogy a legjobb lesz számukra.

Mégis azt ajánlom, fontoljuk meg alaposan döntésünket!

Van persze a halogatásnak olyan hátránya, hogy a szimpatikus lakást kvázi az orrunk elől viszik el, ezért nyilván van releváns határidő a gondolkodásra is.

Tanácsaim pár szóban a következők ebben a helyzetben:

Határozzuk meg egészen pontosan igényeinket és ezzel együtt a lehetőségeinket is, mely hosszú távra is biztonságot ad. Rengeteg időt takaríthatunk meg ezzel és megkíméljük magunkat a felesleges utánajárástól is.

Nézzünk körül az ingatlanirodák hirdetéseiben is. Ezek a platformok minden kellő információt közölnek a kiadó ingatlanokról, így nem kell tartanunk a váratlan meglepetésektől, nem szükséges több száz lakást személyesen megnéznünk, csak azokat, melyek a paraméterei alapján első körben megfelelőnek tűnnek.

Vegyük figyelembe a rezsiköltséget is a bérleti díj mellett. Az is fontos, hogy mennyi kauciót kérnek el tőlünk, és annak esetleges levonására milyen retorziókat tűntetnek fel. Nézzük meg mennyibe is fog kerülni havonta a munkahelyre bejárás, ha a „tökételes” ingatlan messze van onnan. Ebben az esetben is óriási segítség lehet az ingatlaniroda, hiszen a „szűrők” használatával tudatosan fókuszálhatunk a lakásokra, melyek a leírás alapján megfelelőnek tűnnek.

Mielőtt megkötnénk a szerződést kérdezzük meg előre, hogy várható-e a lakás eladása, illetve szerepel-e ez a lehetőség a bérbeadó gondolataiban. Ezért is jó döntés lehet a határozott idejű bérleti szerződés, így nagyon nagy meglepetés nem érhet bennünket később. Ha viszont van tervünk a megvételre azt is érdemes előre közölni – természetesen mindenféle kötelezettség nélkül – a bérbeadóval. Ha ugyanis mint bérlő élünk a lakásban hosszú távon, nagy eséllyel számítunk majd elsődleges vevőnek a tulajnál.

Remélem, hasznos segítség volt ez az írás azok számára, akik éppen lakásbérleten gondolkodnak.

További, bővebb információkat a lakásbérlésről is, nemrégiben megjelent könyveimben találhatnak.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr8416427000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása