Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Hogyan alakulnak a lakásárak idén?

2021. február 28. - Az értékbecslő

Lehet előrejelzést adni? Van egyáltalán bármi, ami biztosnak mondható a mostani világunkban?

ingatlan_arak.png

Nos, nem állítom, hogy én választ tudok adni erre a kérdésre, és nem is dolgom megválaszolni a megválaszolhatatlant. Annyi biztos, hogy még kis jóindulattal sem mondható unalmasnak az elmúlt év, és az ingatlan piac területén sincsen ez másképp. Noha az ingatlanos szakma, mint olyan amúgy sem izgalom mentes, a tavalyi év teljesen más izgalmakat hozott, mint az korábban jellemző volt.

Már a múlt évben lelassult az árnövekedés

Nem is gondoltuk volna, hogy lassulás lesz, hiszen pont az ellenkezőjére számítottunk, ha a járvány megszűnt volna, lettek volna előrevetítéseink és szinte biztos jóslataink. Ehhez képest nem, hogy lassul az árnövekedés, hanem inkább árcsökkenésbe kattanunk. A tavalyi év vége felé a kormányzati bejelentéseknek köszönhetően számos – már megszokott – trend látszik dugába dőlni. Ami érdekes még, hogy nem csak a lakásárak stagnálnak, vagy csökkennek, de a szokásosnak látszó éves, új építésű lakásátadások is rohamosan csappannak, ami a sok – sok éves átlagot meghazudtolni látszik.

Mi lesz a jövőben?

Hát erre úgy gondolom, nem csak én vagyok kíváncsi – aki már évtizedek óta az ingatlanszakmában tevékenykedik – hanem sok millió ember is az országban, vagy épp a föld más részein, hiszen ott sem jobb a helyzet. Egy internetes kutakodásom alkalmával olvasott vélemény szerint nagyjából erre számíthatunk a közeljövőben – ha nem lesz újabb váratlan esemény – ezúttal kifejezetten a fővárosra vetítve.

Egy szakértő véleménye szerint az idei évben már nem valószínű árcsökkenés és legalább is a jövő év végére teljesen megállhat a kertes házak tekintetében. Sőt az is elképzelhető, hogy még pár százalékkal emelkedhetnek is az eladási árak ( bár ez még nem most lesz, hanem a várakozások szerint 2022-ben, és a családi házak vonalán).

A társasházaknál más a helyzet a szakértő szerint, ott még idén tavasszal is tapasztalhatunk árcsökkenést, ebből következik, hogy a stagnálás még várat magára legalább az év végéig. Panelek tekintetében tehát kicsit felhősebb a helyzet, hiszen a ahogy olvasom a hozzáértő jóslatokat, a jövő év végéig jó esetben is csak stagnálás lesz tapasztalható az árakban. A tégla épületek szintén még mindig leértékelődnek és itt is az árak egyhelyben toporgása várható a jövő év végéig mindenképp.

A várakozásoknak megfelelő lesz tehát sokak szerint az árak alakulása?

Nos, összegezve igen. Nem lesz emelkedés, ez szinte bizonyos. Ami viszont jó hír, hogy igazán jelentős árzuhanással  sem kell már számolnunk. Fontos azonban óvatosan látni a jövőt, hiszen a vírussal kapcsolatos igen erős bizonytalanság a jövőre nézve is tartogathat meglepetéseket.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr5116443374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása