Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Idei lakásfelújítási támogatás – második rész

2021. március 21. - Az értékbecslő

Előző cikkemben írtam a lakásfelújítási támogatásról, most kiegészítésként néhány gondolatot osztanék meg, melyeket kutakodásom során leltem fel, s melyek remélhetőleg hatékony segítségek lehetnek azok számára, akik igényelni szeretnék.

felujitas_2.jpg

Hogyan igényelhetjük?

A lakásfelújítási támogatás igényünket be kell nyújtani az Államkincstárhoz (helyileg illetékes elérhetőségeket meg lehet találni az internetes oldalon). Az igényléshez mellékelni kell a megbízott céggel (építési szakemberekkel) megkötött szerződést, a számlákat, melyeket a már elvégzett munkákról, anyagokról kaptunk. Az Államkincstár honlapján megtalálhatóak az igénylési űrlapok, melyeket kitöltve vissza kell juttatni oda akár postán, akár elektronikusan is, aki szeretné benyújthatja személyesen is természetesen. 

Ha nincsen pénzünk elkezdeni?

Nos, akkor nem vagyunk könnyű helyzetben. Annál is inkább, hiszen ez a támogatás kizárólag egy alkalommal vehető igénybe, tehát nem árt a maximum összegre koncentrálni. Ehhez viszont ugye, elvileg hat millió forintra lenne szükség, hiszen a számlákat be kell nyújtanunk az igénylés benyújtásakor. Arra sincsen sajnos lehetőség, hogy később bővítsük a kérelmet, vagy a különbözetet halasszuk egy későbbi időpontra.

Erre megoldás lehet – nem mondom, hogy mindenkinek szimpatikus ötlet, a korábbi rossz tapasztalatok és a kölcsönökkel kapcsolatos fenntartások miatt – a hitel. Ha máshogy nem, szerintem ez egy remek megoldás lehet, hiszen a kölcsön felét az Államkincstártól visszakapjuk rövid időn belül. Így egy amúgy is jó konstrukciójú hitelnek már csak a felét kell visszafizetni, amennyiben hat millió forintot veszünk fel. Ha csak hármat, akkor másfél millió, és így tovább….és így tovább. Mégis azt mondom, akkor már érdemes a legmagasabb összegre fókuszálni.

Nincs gyermekem még, akkor igényelhetjük?

Mivel idén januártól lehet a számlákat gyűjteni – tehát elkezdeni a hivatalosan dokumentált munkálatokat – a támogatás igényléséhez, ezért a következő a helyzet. Akkor kell már – nyilván bizonyítottan – 12 hetes várandósnak lenni, amikor az igénylést benyújtjuk. Előtte persze lehet gyűjteni a számlákat és közben tervezni a teherbe esést. Amikor a magzat 12 hetes, abban az esetben – és kizárólag innentől – lehet igényelni a támogatást.

Mi van, ha új házam van?

Új ház „felújítására” is van lehetőség, illetve a támogatás igénylésére. Ha az új ingatlant vásároltuk, tehát nem mi építettük, akkor gyakorlatilag azonnal igényelhető a lakásfelújítási támogatás. Amennyiben az új ingatlant saját magunk építettük, akkor is csak a használatbavételi engedély megléte a feltétele az igénylésnek. Ez azt jelenti, hogy a tulajdoni lapon lakóház és udvar minősítésnek kell szerepelnie minősítésként.

Nagyjából és nagyvonalakban, a teljesség igénye nélkül írtam a témáról, de rengeteg hasznos információt és a feltételek ismertetését találunk az Államkincstár honlapján, ha nyitott kérdéseink maradnának, vagy bővebben is tájékozódnánk a lehetőségekről, szabályokról, feltételekről.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr8316472924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása