Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

A járvány hatása a bérleti díjakra és magukra a lakásbérlőkre

2021. április 04. - Az értékbecslő

Tavaly már írtam arról, hogy a lakásbérlők szempontjait figyelembe véve, mik azok a fontos dolgok, melyeket a bérbeadóknak szem előtt kell tartaniuk, hogy ne károsodjanak a bevételi forrásuk – mint albérleti díj – tekintetében.

covid_hatasa_az_ingatlanokra.jpg

Voltak félelmek, hogy a bérlők majd megtagadhatják a bérleti díj fizetését, és  voltak olyan hírek is, hogy még a rezsiköltséget sem lehet rajtuk követelni ebben a járványos időszakban. Szerencsére – vagy sajnálatos módon, attól függ honnan nézzük – ezek rémhírek voltak.

A bérlők most is csak igen szűk keretek között jogosultak megtagadni a bérleti díjat. Az ez ügyben hozott szabályok csak elenyésző körben létjogosultak, tehát nagyon- nagyon indokoltnak kell lennie a körülményeknek ahhoz, hogy ez egyáltalán szóba kerülhessen.

Ami a bérbeadókat illeti jelenleg

Mérlegelni kell több kérdést is, amikor a bérleti díjat csökkenteni szeretnék, illetve mielőtt teljesítenék – vagy épp elutasítanák – a bérlők ez irányba történő kéréseit.

A bérleti szerződéseket lehet módosítani, ami  közös megegyezéssel természetesen a legjobb. Illetve lehet teljesen új szerződést is kötni a fennálló helyzetre tekintettel, mely – persze előre nem látható ideig – annak függvényében marad érvényben. Mindenki tehet engedményeket bérlőjének saját felelősségére, de a bérleti díj csökkentését, vagy esetleg elengedését, szüneteltetését törvény nem szabályozza erre az időszakra sem. A járvány miatt egy alapjaiban újszerű, és a jog által idáig nem kezelt körülmények vannak a bérleti dolgok tekintetében is, melyre valószínűleg meglesznek a megfelelő törvényi rendelkezések, remélhetőleg minél előbb.

Az ingatlanos szakemberek segíthetnek

A viták, félreértések megelőzéseinek érdekében hasznos dolog, ha bérleti szerződés előtt konzultálunk ingatlanos szakemberrel, a legjobb azonban, ha teljesen átadjuk részükre.
az ügyintézést. Ez a korona járvány időszakában rendkívül nagy előny is lehet számunkra- mint bérbeadó, mint pedig bérlő számára. A korlátozások következtében manapság már ők is távmunkában dolgoznak, ez szinte általánossá vált.  Ők mutatják meg a bérleményt személyesen természetesen, (az érvényben lévő biztonsági előírások maximális betartása mellett) azonban azt megelőzi egy hosszabb szűrés, mely egy esetleges lakásról készített videofilm megtekintése után szelektálhatja automatikusan az érdeklődőket.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr1916490236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása