Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Szerződések vagy rizikó?

2020. október 25. - Az értékbecslő

Van eset, ahol ez nem kérdés, hiszen szerződés nélkül létezik üzlet, és van, melyet ügyvédi közreműködés nélkül nem köthetünk meg.
Nézzük meg, mi az, amit viszont igen. És, ha igen, akkor miért ne!?

berleti_szerzodes.jpg

Adásvételi szerződés

Idejekorán szögezzük le, hogy ingatlan adásvételi szerződést nem tudunk megkötni ügyvédi közreműködés nélkül. Az ügyvéd viszont minden információval ellát bennünket, melyre az okirat hivatalos megírásához szükség van. Persze, ha szükség van, mert hozzáteszem az ügyvéd meg is írja a szerződést természetesen. Ennek valójában a hivatalos eljáráson kívül nyilván célja az is, hogy az adásvétel lebonyolítása bárminemű veszteség nélkül történjen. Beszerzi a szükséges dokumentumokat, ellenőrzi, hogy az ingatlan rendelkezik-e azokkal a követelményekkel, melyek szükségesek az értékesítéshez. Például azt is, hogy az eladásra kínált ingatlan valóban az eladó tulajdonát képezi-e, vagy mondjuk nem áll-e végrehajtási eljárás alatt.

Mik az ingatlan adásvételi szerződés tartalmi elemei? 

  • a lakás, ház eladójának és vevőjének személyes adatait – név, születési hely, születési idő, anyja neve, lakcíme, személyazonosító jele, adóazonosító száma – szervezet esetében annak megnevezése, statisztikai azonosítója, székhelye, és cégbírósági bejegyzésének száma

  • a felek állampolgárságára vonatkozó nyilatkozat

  • az ingatlan pontos címe és helyrajzi száma

  • a vételár pontos összege

  • a vételár kifizetésének módját és természetesen annak ütemezését

  • a szerződéssel létesíthető elővásárlási jog, vételi jog, eladási jog (Ptk. szabályai szerint)

  • a birtokbaadás részletei

  • az eladó végleges (visszavonhatatlan) hozzájárulását a saját tulajdonjogának törlésére a földhivatali eljárás során

Mi a helyzet lakáskiadáskor?

Lakáskiadásnál nem szükséges ügyvédi közreműködés. Pontosabban – véleményem szerint szükséges,- de hatóság nem kötelez rá senkit, hogy ügyvéddel elkészíttetett lakásbérleti szerződést kössön.

Megírhatjuk magunk is a szerződést, ám abban nem biztos, hogy minden olyan kritérium benne lesz majd, - mondjuk, mert nem is gondolunk rá – amely megvédhet bennünket, mint kiadókat az esetleges kellemetlenségektől.

Én azt mondom, vegyünk igénybe ügyvédi segítséget a lakásbérleti szerződés megkötésekor is. Sőt, mindenkit arra bíztatnék, hogy közjegyzői okiratot is (korábbi cikkemben részletesen is írtam erről) készíttessen (pl. egyoldalú kiköltözési nyilatkozat a bérlő részéről). A közjegyzői okirat ugyanis lehetőséget ad arra, hogy probléma esetén, az évekig tartó pereskedés helyett két napon belül kilakoltatják a jogtalanul ott tartózkodó bérlőt.

Természetesen a lakáskiadásnak vannak anyagi vonzatai az adóhatóság felé, ezt nem szabad elfelejteni. Viszont az elmúlt években már megszűnt tehát az EHO fizetési kötelezettség, ami jelentősen csökkenti a bérbeadó magánszemélyek terheit és talán még inkább legalizálhatja a bérbeadást.

Én azt mondom, nyugodtan aludni minden pénzt megér, így pedig főleg nem érdemes elhallgatni a bérbeadásból származó jövedelmünket.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr1616256976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása