Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Vita, vagy alku?

2020. október 18. - Az értékbecslő

Újabb – sokakat megosztó - témával jövök az ingatlanértékesítés illetve vásárlás területéről. Nem mással, mint az alku lehetőségével. Vagy inkább tényével? Kell-e az alku, kvázi van-e létjogosultsága vásárláskor, pontosabban jelen van-e szükségszerűen az eladó fejében, mint kalkuláció?

alku.jpg

Miért fontos téma ez?

Nos, azért, mert az irányár – mint fogalom – szükségszerűen magában foglalja az alku lehetőségét, nevéből is adódóan. Itt most nem arról az esetről beszélek, amikor egy hirdetésben azt olvassuk: fix ár, vagy alku nélküli ár. Noha ez eléggé ritka szöveg egy eladásra kínált ingatlan jellemzésénél, de azért találkozhatunk vele. Ilyenkor nem nagyon van miről beszélni, hiszen feltételezhetjük, hogy alkunak nincsen helye, mondjunk annak okán, hogy ennél lejjebb az árat már nem fogják vinni. Több oka lehet, nem térek ki bővebben rá, de az egyik lehet az, hogy már évek óta árulják, fix összegre van szükségük, vagy egyáltalán nem sürgős az eladás.

Alku vagy nem alku

Mondhatnám – stílusosan - , hogy ez itt a kérdés. Az igazság viszont az, hogy számomra, tehát az én nézőpontom szerint ez egyáltalán nem kérdés. Alku. Feltétlenül. Vita nélkül!

Ha eladni kívánsz, fontold meg az alábbiakat!

Amennyiben komoly érdeklődő van, azt látni fogod. A kapcsolatfelvétel megtörtént, a vevőjelöltednek vannak kérdései, és már meg is tekintette a lakást. Ott is van a megbeszélt időpontban és láthatóan tetszik neki a portékád. Ez az első alkalommal is érezhető. Ha utána is kontaktban lesztek, és másodszor is sor kerül egy személyes találkozóra, akkor már biztos lehetsz benne, hogy nem csak „túristáskodó” szélhámossal volt dolgod. Ilyenkor általában már családtagot, barátot is hoz magával, akinek esetleg beleszólása is van a döntésbe az előzőleg csak kutakodó érdeklődő mellett. Ez tehát az egyik optimális helyzet, melyben joggal gondolhatod, hogy sínen vagy, megvan a vevőd.

Mi az, ami miatt lukra futhatsz?

Hát bizony az ár. Itt joggal kérdezheted: Benne volt a hirdetésben. Igen. Igaz. Viszont ha a hirdetésben az irányár szerepel, akkor mindenképp tisztában kell lenned azzal, hogy  bizony alkudozásra kerül majd sor. Amit mondani szeretnék az, hogy nem szabad „körömszakadtáig” ragaszkodnod az irányárhoz. A vételt – és ezt jó, ha tudod – minden esetben áralku előzi meg, akár eléri a célját,akár nem!

A vevő szemszöge

Nyilvánvaló, hogy a potenciális vevő a számára legjobb árat szeretné kialkudni magának. Különösen akkor, ha fel is tud sorolni hiányosságokat a portékáddal kapcsolatban, függetlenül attól, hogy ez számodra releváns-e vagy sem. Számára az, és ez egy adu lehet a kezében. Amit természetesen neked nem kell figyelembe venned, kivéve, ha hajlandó vagy a sikeres üzlet reményében engedményekre, vagy mondjuk, ha sürget a határidő valamilyen okból az eladásra.

Az eladó szemszöge

A legjobb az, ha nem te kezded el az árat magadtól csökkenteni. Ha „idő előtt” kezded lejjebb csúsztatni az árat az bizony hiteltelenné tehet téged is lanyhíthatja az érdeklődést az ingatlan felé. Az irányításnak mindenképp a te kezedben kell lennie, hogy a vevő ne érezze azt, hogy valami rejtett hibája, vagy előnytelen tulajdonsága  a lakásnak.

Amit mondani szeretnék tehát az, hogy a hirdetésben megjelölt árhoz való ragaszkodás jó, de nem a végsőkig, és némi hajlandóságodnak feltétlenül lennie kell az irányár csökkentésére. Abban az esetben lehet könnyedebb a dolgod, ha nem egyetlen vevő van az ingatlanodra – mondjuk három év után – hanem a láthatáron több potenciálisnak tűnő érdeklődő is van. Magadtól, „jófejségből”, szimpátiából balgaság lenne árat csökkentened, ellensége lenni a saját pénztárcádnak, hiszen meglehet, hogy szükség sem lenne lejjebb vinni az árat.

A lényeg tehát, hogy tudd, feltétlenül számíthatsz áralkura, melyet – megjegyzem – a megbízási szerződésben az ingatlan irodák eleve ennek megfelelően is írnak le!

Ezzel az írásommal is hű vagyok önmagamhoz, az irányelvemhez, ami most is az, hogy olyan szerződést köss, melyben szívesen lennél bármelyik oldalon!

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr2216244850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása