Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Akár meg is felezhetjük „hő-számlánkat”?

2016. január 20. - Az értékbecslő

A fűtési módszerek, melyek közül választhatunk, némileg korlátozottak. A legáltalánosabb és legelterjedtebb módszer a magyar ember melegedésére, a gázzal való hőtermelés. 

A gázkazán működése még egy laikus számára sem túl bonyolult, ami az elvet illeti. A gáz elégetésével termelt hő hatására a fűtési rendszerben lévő víz felmelegszik, a hő-leadóknak köszönhetően pedig lakás is.

32291404_m.jpg

Manapság elterjedt viszont egy újfajta fűtési megoldás, melynek elve korántsem ilyen egyszerű, ám a hírek szerint komoly megtakarításokat érhetünk el vele. Ez nem más, mint a hőszivattyú.

Gyakorlatilag a hűtő fordítottjáról beszélünk, ha pár szóval akarunk képben lenni. Működésének megértése gyakorlatilag innen indul. A hőszivattyú alkatrészei hasonló folyamatokat visznek véghez, mint egy fridzsider. Ott, az élelmiszerek hidegben való tárolására törekszünk, tehát a hűtőben lévő térből hőt vonunk el. Ehhez azonban szükséges egy másik fizikai „folyamat” is, hiszen a nélkül, az elv nem lenne működőképes. A hűtőtérből elvont hőt ugyanis le is kell adnunk a környezetnek. Ez pedig, a mindannyiunk számára ismert – a gép hátulján található – fekete, rácsos csöveken keresztül válik lehetővé. A rács tehát hőt ad le. (érezhetjük is, tapintáskor) Ezért szoktak a szerelők figyelmeztetni bennünket arra, hogy ne toljuk a falhoz túl közel a hűtőszekrényt, így annak megfelelő szellőzését biztosítani tudjuk.

Tehát, is érkeztünk a hőszivattyú ellentétes működéséhez, hiszen látjuk, hogy a jégszekrény a hűtött térből hőt von el, melyet lead a környezetnek. A leadott hő, ha melegedni szeretnénk, számunkra hasznos, mert ebben az esetben nem a hideget – mint a hűtőnél – szeretnénk hasznosítani, hanem a kívül leadott hőt.

Mégis egyszerű? 

Nos, korántsem ennyire, de gyakorlatilag erről van szó. A hőszivattyú tehát egy alacsony hőmérsékletű hőforrástól vonja el a hőt, ezután magasabb hőmérsékleten azt leadja. A folyamat víz illetve levegő felé is történhet, tehát épp úgy beszélhetünk gázkazánhoz hasonló vízmelegítésről, mint légfűtésről.

A hőszivattyú adta lehetőség kiaknázásával a megtakarítás - talán már a leírtak alapján is – jól érzékeltethető. Ennek számszerű adatairól érdemes azonban részletesebben is tájékozódnunk, ha erről a fűtési módszerről kívánunk többet megtudni, esetleg otthonunkban alkalmazni.

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő
http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr648288328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KDNP a selejtek gyűjtőhelye 2016.01.21. 10:43:25

2-3-4 millás beruházással megspórolhatok havi 10-20 ezret. Éljen.

lajafix1 2016.01.21. 11:29:20

selejt: ne legyél ennyire egyszerű. új épületnél már az implementálás nem drágább mint a gáz + kémény + radiátoros fűtés. Számold hozzá hogy nyáron meg hűteni is tud.

Advanced Flight 2016.01.21. 11:29:44

@KDNP a selejtek gyűjtőhelye: minden évben megváltják a világot egy új fűtési rendszerrel, és mindegyikről kiderül, hogy drága, bonyolult és sosem térül meg.

eßemfaßom meg áll 2016.01.21. 12:48:11

höszivattyús fűtés eccerüen és olcsón:

Jófajta fütős légkondi+H tarifa oszt kész. A házat meg szigetelni kell.

qwertzu 2016.01.21. 12:48:31

A hőszivattyú nem a hűtő ellentéte, hanem a része. Ami hidegebb helyről hőenergiát közvetít a melegebb hely felé az hőszivattyú.

vadi3 2016.01.21. 12:49:08

@Advanced Flight: Kedves Hozzászóló. Az élet minden területéről lehet ilyet mondani. Az autó amit megvettem, bár a legmodernebb technika van benne, de nem fog megtérülni az előzőhöz képest. Az nyudgíjbiztosításom is a legújabb konstrukció, de az sem fog megtérülni. De ha elég messzire megyünk az ebéd amit megettem, bár finom volt, de egy szelet kenyérhez képest maga a pazarlás.
A hőszivattyú bonyolultsága éppen csak meghaladja a frigódét és meg sem közelíti a netbookodét.

Megtérülni pedig hogy fog? Ahogy kormányunk engedi. Ha megfelelően módosítják a szabályokat, akkor csökkennek az állami terhek, gyorsabb lesz a megtérülés, ha bekeményítenek, akkor meg sose térül meg. De kormányunk politikája ebben a dologban is úgy változik, mint a szél, lásd most éppen a lakáskasszák jövőbeli sorsát.

KDNP a selejtek gyűjtőhelye 2016.01.21. 13:04:42

@vadi3:

Autónál tisztában vagy a bukással. Itt messze nem erről van szó.

Medgar 2016.01.21. 13:05:06

Azért leírom még egyszer, hátha...

A plusszköltség a levegős rendszernél +2 misi ráadásul -5-6 fokig üzemeltethető rentábilisan. Igen -20-25 fokot is ígérnek, de itt már 40-60 %-os hatásfokkal működik a rendszer ami azt jelenti, hogy 30-40 fokos vízet képes előállítani. Ez kiküszöbölhető földkollektoros vagy szondás hőszívattyúval ami nagyságrendekkel drágább.

Ha már spórolás akkor inkább a hőcserélős központi szellőztetésről írj.

Advanced Flight 2016.01.21. 13:25:48

@vadi3: köze nincs a két dolognak egymáshoz. Az új, modern autó egy csomó plusz dolgot nyújt a tulajnak: nagyobb biztonság, kényelmesebb, több vezetést/tájékozódást segítő kütyü van benne, netalán még kevesebbet is fogyaszt stb.
Egy jól működő, rendesen beszerelt fűtőrendszert, ami normálisan kifűti a lakásodat, csak egyetlen ok miatt éri meg lecserélni: ha ezzel nettó költségmegtakarítást érsz el. Mondjuk félmillióból beszerelteted és 1-1,5 év alatt behozza az árát. Úgy igen. 10-20 éves megtérülésnek nincs értelme, mert azalatt pont lerohad a cucc és cserélheted megint.
Merthogy egyébként mi más szólna a csere mellett? Szebb az új berendezés? Jobb a szaga? Lehet vele villantani az ismiknek? :-) érted, ez nem kocsi!!!

eßemfaßom meg áll 2016.01.21. 14:33:54

@Advanced Flight: "érted, ez nem kocsi!!!"

"Hű, Jócsi mekkora vagány királyság höszívattyús rendszert építettél ki, az asszony azóta nem hagy békén, hogy neki is kell egy ilyen!"

eßemfaßom meg áll 2016.01.21. 14:34:19

@vadi3: "Megtérülni pedig hogy fog? Ahogy kormányunk engedi. Ha megfelelően módosítják a szabályokat,"

Szóval akkor térül meg ha az állam elkezdi kedvezményekkel megtömni. Gondolom ez egy progresszív megoldás, mig mondjuk ha a gázt támogatja akkor az gusztustralan szavazatvásárlás.

"A hőszivattyú bonyolultsága éppen csak meghaladja a frigódét és meg sem közelíti a netbookodét."

No ha ez egy ilyen köbaltaeccerűségű dolog akkor lehet olcsón nekiállni előállítani és akkor már államicsöcs nélkül is megéri.

Szzzz 2016.01.21. 14:35:10

Nálunk hőszivattyú van, leírok pár dolgot nagy vonalakban.

Önmagában a gép valóban nem drága, asszem olyan másfél millió alatt megáll, azaz egy rendes kazán, gáznekötés + kémény árával összemérhető, új építésnél.
Minálunk mindenhol padló + mennyezet fűtés van, ami drága volt. Meg biztos ami biztos alapon épült persze kémény is...
A fűtésköröket elvileg egy fasza kis szabályozó állítgatná a szobai termosztátok szerint, de aki az egészet telepítette, nem értett hozzá (csak azt hazudta), a szabályzó nem szabályozza a gépet (nem is pítette ki a kapcsolatot), a komplett rendszer nem működik, magyarul átbasztak vele, ez a része csak kidobott többszázezer froint. Jelenleg a külső hőmérséklet alapján állít elő fűtési melegvizet a gép, használati melegvizet meg igény szerint, erre van egy 300 lityós tartály, amiben az 50 fok körüli az elvárt hőmérséklet.
A ház átlagos méretű, jól hőszigetelt, falak 0,2W/m^2K körülike, tető 0,15 körüli. A légtömörség még nem frankó, mert még nem vagyunk mindennel készen.
Ehhez képest egy hideg téli hónapban 1MWh-t elfüstöl a gép, azaz kb 35ezer forint, átmeneti időszakban ennek fele harmada.
Ez jóval több, mint amit amit az előzetes energetikai számításokból becsültünk. Valószínűleg ha az egész rendszer ki lesz javítva súlyos pénzekért, és értelmesen fog műkösni a vezérlés, meg, illetve a tetőr rendesen elkészül, és nem lesz huzatos, akkor reményeim szerint sokat fog javulni.
(Én úgy számoltam eredetileg, hogy kb ugyanannyi lesz üzemeltetni, mintha gázzal menne minden... az mindenestre egészen biztosan nettó hazugság, hogy a gáztól sokkal jobban megérné, vagy csak a különbözetből valaha is megtérülne)
Cserébe lehet vele hűteni is, neincs szar légkondi huzat, abban az össz max két három héten nyáron, amikor erre szükség van, valóban zseniális dolog...
A kültéri egység hangos tud lenni... Amikor e kezdetettkor érdeklődtem, a berendezés szállítója nyomta a himihumi szöveget, hogy hát mint egy nagyobbb légkondi, stb... Végülis nem definilta pontosan, mi az a "nagyobb". Szerencsére összességében nem olyan nagy gond, mert télen, amikor sokat megy nagy teljesítmény, akkor senki nincs a kertben, jobb idpben, amikor nyitod az ablkot, meg csak használati melegvízkészítéshez megy, azt meg viszonylag rövid idő alatt lepörgeti.
Ja, és a szállító cég szerelőinek sincs a csuklójában a szerelés, mint a gázos Sanyinak a FÉG cirkó, mert hiába telepítenek mindenfél ipari hűtőberendezéseket, hőszivattyú családiházra nagyon ritka.
És ők még a jobbak, nagy márka ismert terméke, el lehet képzelni mekkora szopó lehet, ha valaki olyantól veszed (ilyenből van sok) Akinek csak addig tart a dolog, hogy leteszi a küszöböd elé a raklapot a két kartondobozzal...
Ha valaki okosabban csinálja mint én, az is lehet, hogy kijön az, hogy "megéri".... a cirkó+légkondi+felületfűtés+kémény+gusztustalan radiátorok mindenhol kombóval szemben.
De ha valaki spórolni akar, eszébe se jusson a fűtés módjával, meg okos vezérléssel, meg hasonló hülyeségekkel baszkódni, mielőtt a háza nincsen rendesen leszigetelve.
A rendeset pedig értsd: minimum 15cm polisztirol a falalkon, minimum 20-25cm gyapot a tetőben, jól tömítő ablakok, három rétegű üvegezéssel, ehhez lehetőleg minimimum 88 mm-es tokkal ha fa, ha műanyag akkor ennek megfelelővel, ahol nem számítasz napsugárzási ynereségre ott alaból keményfémbevonat az üevegen, ablakokat hőhídmentesen beépítve, sőt, érdemes kívül egy külön réteg hőszigeteléssel körbe rátakarni a tokra is... stb stb.

vadi3 2016.01.21. 17:38:18

@eßemfaßom meg áll:
"Szóval akkor térül meg ha az állam elkezdi kedvezményekkel megtömni" A nakollektorok ÁFÁ-ja kezdetekkor 12% volt, most 27%. Egyszerű döntés volt a kormány részéről, hogy emeljük meg.
A hőszivattyúk most elmennek GEO tarifával, ami kormányzati nyomásra jött létre. Értsd ez alatt, hogy szóltak a szolgáltatónak, hogy kéne virítani valami ZÖLDet. Ha változik a kormány politikája és már nem kell virítani a ZÖLD energiával, akkor meg is fog szűnni a GEO tarifa, innentől 20%-kal megugrik 1kWh óra ára, kezdődik a szopás...
"köbaltaeccerűségű dolog" Képzeld el, már gyártják vagy 60 éve, csak kellett pár év, míg rájöttek, hogy nem csak hűtőgépbe jó, hanem házfűtésre is. Az, hogy kis hazánkban csak pár éve kezd elterjedni nem azt jelenti, hogy az USA-ban nem létezett volna már 30 évvel ezelőtt is. A magas árat a munkagázra és a kültéri egységre vonatkozó előírások adják, valamint a jelenleg még kis szériában történő forgalmazás.
@Szzzz: Meg tudom érteni problémádat. A kivitelezők között valóban érdemes keresgélni. Én pl magamnak építettem, még jó hogy 20 év tapasztalatom van épületautomatikában. Képzeld el, működik is!

Janossz 2016.01.21. 17:39:03

Az elmúlt években volt szerencsém megfordulni párszor Németországban.
Nem láttam új építésű családi házat gázbekötéssel, a hőszivattyús fűtés általános.
Társasházaknál szintén, de ott nem a levegős, hanem a vizes rendszer megy.
Két fúrt kút a mélygarázsba, az egyiken jön, a másokon megy a fűtőközeg.
Energiafüggőség, környezetszennyezés kiküszöbölve, ha megújuló energiákkal üzemel a rendszer.
És mivel a megújulók meg egyre inkább olcsón hozzáférhetők: Rezsicsökkentés.

vadi3 2016.01.21. 17:39:19

Miért nem látom a hozzászólásaimat?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.01.21. 17:43:14

@Medgar:

"Igen -20-25 fokot is ígérnek, de itt már 40-60 %-os hatásfokkal működik a rendszer ami azt jelenti, hogy 30-40 fokos vízet képes előállítani."

A rendszer mindig 100% fölötti hatásfokkal működik, bár itt nem hatásfokot szoktak megadni, hanem COP-t (coefficient of performance). Mínusz 10 fok alatt általában már nem túl jó a COP, gyakorlatilag alig jobb a villanyfűtésnél, viszont azt is H tarifával kaphatod, ha a kiegészítő fűtés be van építve a hőszivattyúba (többnyire így van).

Egy jó hőszívattyúval a gázfűtésnél valamivel olcsóbb a fűtés rezsije, viszont nagyobb hidegben (kb. -5 alatt) nem tud elég meleg HMV-t előállítani, mert a hatásfok (pontosabban a COP) annál rosszabb, minél nagyobb a hőmérséklet-különbség. Ez nem áll a talajszondás rendszerre, ám az JÓVAL drágább.

Meglévő radiátorokhoz nem feltétlenül éri meg kiépíteni, mert a hőszívattyús fűtés alacsony előremenőnél igazán hatékony, viszont a kazános fűtés magasabb előremenővel szokott üzemelni, ezért nagyobb radiátorokra lesz szükség, ami pluszköltség.

Szóval új építésű, jól szigetelt házakhoz esetleg megérheti. Egyébként nem.

Medgar 2016.01.21. 20:03:25

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Bocs, ha félreérthető voltam. A 100% -os hatásfokot a Normál üzemi (érts: +5 fok felett) feltételekre értettem, -3 fok alatt innen kezd el zuhanni. A kondenzációs kazán azért relatíve alacsony hőmérsékleten dolgozik, itt használható a levegő-folyadék rendszer.

Medgar 2016.01.21. 20:03:42

@Janossz: És mennyibe kerülnek a megújuló energiák a németeknek?

eßemfaßom meg áll 2016.01.21. 20:03:58

@vadi3: ha valamit kedvezményes áfával árulnak az állami kedvezmény, beleszólás a szent piacba blabla

"Értsd ez alatt, hogy szóltak a szolgáltatónak, hogy kéne virítani valami ZÖLDet."

a kedvezményes tarifában semmi zöld nincs, zöld az ha a tetőre feltett napelemmel vagy a kert végében felállított szélerőművel hajtja meg a delikvens a szigetüzemben működő háztartását.

Janossz 2016.01.21. 21:07:54

@Medgar: Valószínűleg sokba van, ők tudják az árát...
De mivel az energiafüggőség és a környezet védelme is szempont (náluk legalábbis), így vállalják.
Nem mellesleg felfuttattak egy új iparágat, munkahelyeket teremtve, adó, miegymás.
Eddig úgy néz ki, működik.

Nand 2016.01.21. 21:08:38

@Kovacs Nocraft Jozsefne: -15 fokon a levegő vizesek is tudnak 2-es COP-t, ha valami nincs el*aszva, és persze nem túl magas a szükséges vízhőmérséklet.

Csben 2016.01.21. 22:50:36

@Szzzz: Szia! Milyen gépről van tapasztalatod? Nem kérted meg a H vagy Geo tarifát? Az csak 23-24ft/kWh! A helyiségenkénti szabályozás szerintem sem érte meg, főleg, hogy nem is működik jól. Nálunk nincs is. A padló és a mennyezetfűtés egyben megy.
Én a következő fűtési szezonra tervezek egy levegő-víz hőszivattyút beépíteni. 28-30 fokos előremenővel ez a leggazdaságosabb fűtés! Alacsony energiaigényű a házunk nekünk is.
Ha spórolni akarsz, akkor berakhatsz egy kandallót és nagy hidegben, vagy csak a hangulat kedvéért begyújtod. A legjobb! Mi most csak ezzel fűtünk, de néha már folyik rólam a víz. :-)

Csben 2016.01.21. 22:51:10

A megtérülés illetve a támogatások kérdésével kapcsolatban csak annyit, hogy valamivel fűteni kell legyen az gáz, hőszivattyú vagy vegyes tüzelésű kazán. Nem mindegy viszont hogy mennyit, azaz hogy milyen jó a szigetelés. A bekerülési költséget nézve nagy különbségek nincsenek, maximum pár százezer forint. Kb. mint egy jobbfajta klíma ára, a hőszivattyúval pedig lehet hűteni is, így pedig már egálban vannak az árak.
A H vagy Geo tarifa egy pozitívum, főleg annak fényében, hogy a hőszivattyúval az ugyancsak kedvezményes tarifájú villanybojlerhez és a hőtárolós fűtéshez képest 3-4-szer jobb hatásfokkal tudsz fűteni, vagy HMV-t készíteni!
Viszont a politika és a politika által befolyásolt gazdasági folyamatok nem segítik a hőszivattyúk terjedését. A magas Áfa és a gyenge forint miatt magasak a magyar kisker árak.

Nand 2017.04.29. 18:58:18

Levegő/levegő rendszer -15 fokon tud 2-2,5 COP-t. Mivel a H tarifa jelenleg 24Ft/kWh, a gáz meg 12-14 Ft/kWh, könnyű belátni, hogy -15 fok alatt lesz csak gazdaságosabb, mint a gáz (H tarifával, persze.)

Attila64 · www.sagaontour.ca 2017.04.29. 18:58:21

@Szzzz: jól látod: 1. szigetelés, ami belefér 2. inkább felületfütés árammal; tökéletesen programozható, akár helyiségenként is, gyorsan felfűt takarékos üzemmódból, nem kell kémény (1 millió, nem kell gázbekötés Xszázezerért stb.)

vadi3 2017.04.29. 18:58:24

@Advanced Flight: Látszik, hogy technikai értelemben nem értesz hozzá.
1. A hőszivattyú nagy hátránya, hogy max 50fokC hőmérsékletet tud jó hatásfokkal megtermelni. E felett romlik a hatásfok, vagy kisegítő fűtés szükséges. Nagy előnye, hogy alacsony 35-40fokC hőmérsékleten viszont a ma ismert legjobb hatékonysággal dolgozik.
2. Meglévő fűtési rendszert csak akkor lehet lecserélni hőszivattyúra, ha a hozzá tartozó teljes hőleadó rendszert is cserélik vele együtt. Ez egyértelműen akkor költség, hogy nem éri meg, vagy a hőszivattyú csak részidősen működtethető, tehát használata nem kifizetődő.
3. Új épületek tervezésénél, ha a hőleadó rendszert már a hőszivattyúhoz méretezik, akkor a létesítés költsége egy kondenzációs kazánhoz képest hasonló nagyságrend, üzemeltetési költségben pedig jóval olcsóbb.
Ahogy írtad, jól működő beszerelt fűtőrendszert nincs értelme lecserélni.
Csakhogy vannak egyéb esetek is. Pl lakásfelújítás, új lakásépítés. Ilyenkor már érdemes elgondolkodni a váltáson.
A továbbiakban pedig ki lehet egészíteni a hőszivattyút napelemes rendszerrel amivel az elhasznált villamos energiát meg is tudod termelni és jó méretezés és kedvező időjárás esetén ki lehet hozni nullszaldósra az éves fűtésköltséget.

KDNP a selejtek gyűjtőhelye 2017.04.29. 18:58:31

@lajafix1:

Isten hozott a való világban. Neked ez láthatóan bonyolult. A "megfelezhetjük" kész tényre utal, nem egy újonnan épülőre, amit még nem is ismersz, mit akarsz rajta felezni.
Arról végképp nem beszélve, hogy a csókos CSOK-on kívül másnak nem nagyon lesz kerete egy ilyen beruházásra.

Medgar 2017.04.29. 18:58:37

Egy jó 20-22 kW-os kondenzációs kazán 300-350 ezer forint

kazanstore.hu/termekek/fali-kondenzacios-gazkazan/33

Egy ugyanilyen teljesítményű levegő-víz hőszivattyú 2,6 milla
www.napelem-napkollektorok.hu/akcios-termekeink/hoszivattyu-ar?gclid=CjwKEAiAoIK1BRCRiMqphvnlwlwSJAAOebPMdorQe0XKVIQhLDmNR--x3dT2Wa3rG5eYWjnEriJWdxoCCi7w_wcB

A hőszivattyú -25 fokig működik, de -3 fokig garantálja a 60 fokos vizet utána zuhan a hatásfoka.

teotwawki 2017.04.29. 18:58:40

A hőszivattyú környezetbarát és olcsó az üzemeltetése.
De a kezdeti bekerülési költsége akár tízszerese (5M Ft) is lehet egy drágább fajta kondenzációs gázkazánnak.
A talajszondás hőszivattyúk telepítését engedélyeztetni kell a területilehg illetékes bányászati hatóságnál, és de minimum egy méter mélységben fel kell hozzá túrni az egész telket, tehát ez kizárva.
A levegős hőszivattyú extrém hidegben (-15 alatt) már nem működik, vagy működik de akkor már olyan magas az áramfelvétele, hogy azzal akár már egy hősugárzót is működtethetnénk.
Maximum 40 fokos fűtési melegvíz előállítására képes, tehát a 60 fokos FMV-re tervezett hagyományos radiátoros rendszerekhez nem alkalmas, padló vagy falfűtés kell neki, és persze külső hőszigetelés, ami újjabb 2 millió.
A kompresszor motorja zajos, ha beltérbe tesszük, akkor hangszigetelni kell a helységet. Kültéren meg zavarhatja a szomszédokat. Senki sem szeret egy téli hajnalon arra kellni, hogy az ablaka alatt erölködik egy gép.
A magas áramfelvétel miatt érdemes visszatáplálásos napelemes kiserőművel együtt működtetni, ami újjabb 2 millió.

Röviden, csak új építésű, nagy méretű, hőszigetelt családi házakhoz javasolt, amelyeket eleve annak figyelembevételével terveztek, hogy hőszivattyú biztosítsa a fűtést. Egy hagyományos fűtési rendszeres, kis méretű, szigeteletlen épülethez nem javasolt.

kasza003 (törölt) 2017.04.29. 18:58:46

Hát ezért kár volt elvenni pár kbyte helyet az emberiség háttértárából.
süti beállítások módosítása