Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Miért drágabbak a Duna-parti ingatlanok?

2015. május 22. - Az értékbecslő

Mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki a fővárosunk szívében csobogó Duna partján szeretne ingatlant vásárolni – ez nem meglepő, mivel a tópartokon, folyók mentén meg kell fizetni a kellemes kilátást. Az árak látványosan magasabbak ezeken a területeken, átlagosan negyedével is többért árulják őket a többi azonos paraméterekkel rendelkező ingatlannál, ez a felár a parttól távolodva törvényszerűen fokozatosan enyhül. Extrém esetekben azonban nem csak 25, de akár 70 százalékkal is drágíthatja a folyó közelsége az árakat.

A felárat a folyó látványa és az állandó, kellemes légmozgást biztosító csatorna mellett számos praktikai szempont is indokolja. Ezek a jobb közlekedési feltételek, illetve a látványos és pezsgő belváros – a főváros szívében sokszínű kulturális lehetőségek rendkívül vonzó szempontok a fiatal felnőttek körében. Épp ezen előnyei miatt a befektetők, lakók és fejlesztők szemében is népszerű és kívánatos alternatívát jelentenek az itt elhelyezkedő ingatlanok, amelyek mindig jó üzletnek számítanak. Nem elhanyagolandó tény viszont, hogy a magas árak alakulásában nem csak a fent említett tényezők játszanak szerepet, hanem az épületek eltérő életkora és szerkezeti minősége is.

shutterstock_11201140.jpg

Természetesen a Duna melletti övezetek is nagy változatosságot mutatnak, ebből kifolyólag egyedi esetek is felmerülnek. Alapvető szabályszerűség azonban, hogy a Dunához közeledve egyre drágábbak az ingatlanok, többet kell kiadni egy négyzetméterért – ez inkább az északi és belvárosi részekben érvényes, és enyhébben jelentkezik a déli övezetekben. Távolodva is akadnak azonban kivételek, főként a budai, zöldövezeti részek esetében – ez teljesen más területnek számít, a budai oldal jellegzetességei miatt. Itt is szintén a panoráma, és a kellemes hegyvidéki fekvés indokolja a felárat, itt még a távolabbi részek is jellemzően magasabb árfekvésűek. Még érdekesebb tény azonban, hogy akár egy házon belül is árkülönbségek mutatkoznak attól függően, hogy a folyóra néz-e a lakás ablaka, és milyen a belőle nyíló kilátás, főleg a magasabb emeleteken tud megmutatkozni a folyó szépsége.

Neked milyen tapasztalataid, érdekes történeteid vannak a Duna-parti ingatlanokkal kapcsolatban?
Oszd meg velem kommentben!

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr137481946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ingatlanműhely (törölt) · https://www.facebook.com/ingatlanmuhely 2015.05.22. 17:45:36

A budapesti valóságot árnyalja, hogy főútnak tekinthetjük a Duna két partját. Ezért zajos és erősen szennyezett. A szmog kézzel fogható, mert a fekete finom por gyorsan ellepi az egész lakást. Erről nem nagyon beszél senki, miközben elég nyilvánvaló.

Inkább nézzük a Dunát a Gellérthegyről pl. a Bérc és Orom utca kiváló hely lehet erre, vagy a 2. kerület Rózsadomb, Szemlőhegy, Rézmál oldaláról, ahol ismét található pár kellemes és különleges utca panoráma szempontból. A közvetlen pesti Dunapart a 13. kerület északi részén a Népsziget környékén még lehet alternatíva, de nem veheti fel a versenyt az előbb említett budai alternatívákkal.

A 3. kerület Rómaipart még jó kompromisszum lehet, főleg ha az árvíz kérdést megoldják.

Bár megjegyzem, egyszer jártam a Jászai Mari tér 6-ban, egy 5. emeleti saroklakásban (már akkor is több lakásból volt összenyitva), ami közvetlenül a Parlament és Vár irányába nézett, miközben voltak ablakai a Margít-híd, Margitsziget és persze a budai dombok és hegyek felé is. Körpanorámás volt. Azt hiszem Pesten különlegesebb látványban nem volt részem. De az nagyon egyedi elhelyezkedés, mert tökéletes rálátást nyújt egszerre mindenre, miközben szinte karnyújtásnyira is van tőlük.

Hasonlóan kellemes élmény az 1. kerület Várnegyed része, ahonnan várhat még ránk a dunai+városi kilátás különleges élménye. A Halásbátyaszerű kilátás pár helyen még megadatik, akár saját lakásból is.

Ezért kilátás és kilátás között óriási különbség lehet, ahogy a pesti Dunapart is pont ezért eléggé túlértékelt tud lenni, ha komolyan vesszük a panoráma fogalmát.

Ruzsik Dezső
BPartner Zrt.
süti beállítások módosítása