Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Sikerült eladni, most mi legyen?

2020. október 11. - Az értékbecslő

Nem mondhatnám, hogy „pörög” az ingatlanpiac a mostani időszakban. Írtam már róla korábban, hogy a vírus – és ugye ismét köztünk van a hírek szerint – eléggé megbénította az élet ezen területét is. Személyes megtekintés hiánya, a karanténok miatti óvatosság, és még sorolhatnám. Talán a kertes házak iránti kereslet nőtt valamelyest, de nyilván ennek is megvannak a maga nehézségei, árnyoldalai, ahogy mindennek.

szerzodes.jpg

  • Ügyvédet felkeresni

Amennyiben már nem releváns a fenti bevezető rész számunkra, mert eladtuk ingatlanunkat, nem árt szem előtt tartani a következőket.

  • Ügyvédet felkeresni

Amit sokan figyelmen kívül hagynak az nem más, mint, hogy ügyvéd nélkül bizony nem tudnak ingatlan adásvételi szerződést kötni. Ennek persze költsége is van, nem meglepő módon. Az ügyvédi díj – persze vannak szélsőséges esetek – körülbelül egy százalék körül mozog. Ennek alapja természetesen az ingatlan értéke. Így könnyedén ki tudjuk számolni, csak a miheztartás végett.

  • Ki fizeti az ügyvédet?

A „bevett szokás” szerint általában a vásárló. Azonban egyre több esetben látom, hogy a mindkét fél számára „humánusabb” megoldást választják, jelesül a költségek megfelezését. Ez azonban legyen mindenkinek saját döntése, illetve megbeszélés tárgya, semmiképp ne kalkuláljunk ezzel előre! Az ügyvéd szigorú jogszabály szerint végzi munkáját, ennek okán teljes mértékű bizalmunkat élvezheti. Figyeljünk arra, hogy több éves tapasztalattal rendelkező szakembert válasszunk és nézzük meg – ha mód van rá – referenciáit is. Itt említeném meg, hogy az ingatlan irodák minden esetben vállalják az ügyintézést és megbízható ügyvédekkel, hitelügyintézőkkel állnak kapcsolatban. Bátran vegyük igénybe szolgáltatásukat – különös tekintettel arra, hogy amennyiben ingatlan irodával értékesítjük a lakást, akkor a nekik fizetendő jutalékban benne foglaltatik az ügyintézés (ügyvéd,papírok beszerzése) és annak költsége is! Így ügyvéd keresésére sincsen gondunk.

  • Ha hitel van az eladott ingatlanon

A hitelintézettel dolgunk lesz, amennyiben kölcsön van az eladott ingatlanon. A lakásért (házért) kapott pénzből a fennálló hitel összegére a pénz automatikusan (egyenesen) a bankhoz érkezik. Ennek tényét az ügyvéd persze rögzíti is a szerződésben. Az ingatlanközvetítő az esetek kilencven százalékában ezt is intézi helyettünk!

Sikeres eladást kívánok mindenkinek!

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr9616235182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása