Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Most érdemes befektetni – mindössze semmiért!

2020. augusztus 30. - Az értékbecslő

Gondolom, és remélem is, hogy nagyon sokan hallottak már róla, hogy idén pályázat útján elérhetőek a napelemek azok számára, akik családi házukat szeretnék korszerűsíteni – no és persze költség- mentesíteni – a napelemekkel.

napelem.jpg

A pályázati feltételeket bárki pillanatok alatt elérheti az interneten, sőt azt is megtudhatja kellő bizonyossággal – néhány adat megadása után -, hogy jogosult-e az állami támogatásra.

Beszéljünk akkor most a napelemekről

Manapság mindenki látja, hogy mennyire erőteljes a globális felmelegedés, mennyire inkább a hűtésre összpontosítunk, mint sem a fűtésre otthonainkban. Mégis  tény, hogy villamos energiára mindenképpen szükségünk van, ha hideg van, ha meleg.

Meleg víz például mindig kell, ha tisztálkodni szeretnénk. (Ha már a mosás és a mosogatás teendőit gépek is végzik helyettünk.)

Mi is az a napelem?

Egyszerűen fogalmazva egy félvezető. Olyan félvezető, mely a fény energiát alakítja át elektromos energiává. Cellái szilícium alapúak, melyekkel mérhető a feszültség.

Több fajtája is létezik a kristály szerkezete szerint. Monokristály, polikristály illetve úgynevezett amorf. A három típus teljesítményében és hatásfokában is eltér. Erről most bővebben nem beszélnék, akinek a napelem telepítése megfontolás alatt áll, pillanatok alatt tud tájékozódni a műszaki adatok felől.

Milyen előnyei vannak a napelemes rendszereknek?

Nos, előnyük számos téren megmutatkozik. Az első talán, ami a legfontosabb, hogy elfelejthetjük a villanyszámlát. Ezzel tetemes rezsi költséget takaríthatunk meg, nyilván mondanom sem kell. A közüzemi számlák a háztartások „mumusai” minden hónapban. A napelemmel ez – legalább is részben – megoldódni látszik. Ráadásul a villanyáram emelkedésétől sem kell többé tartaniuk azoknak, akik napelemmel rendelkeznek. A villamos energia meghajtású autónkat is feltölthetjük a rendszerről.

A nap teljesen díjmentesen szolgáltat energiát számunka, és ez úgy tűnik, hogy – legalább is egyenlőre – kifogyhatatlan, folyamatosan rendelkezésünkre áll. Magyarországon például – köszönhetően a kedvező éghajlati tényezőknek – a nap legalább évi 2000 órát süt. Ezt mint érdekességet említem, és persze azért is, hogy kedvet kapjanak minél többen a telepítéshez.

Ami még igen fontos, hogy egy napelem hozzávetőlegesen és átlagosan legalább 25 évig működik. Hab a tortán, hogy árát ennek az időnek a tört része – mindössze öt hat év – alatt visszahozza.

A napelemek természetesen környezetbarátok, karbantartásuk minimális ráfordítást és időt igényel, ráadásul teljesen zajmentesek.

Tetszetősek, elegánsak a tetőn elhelyezve, igazán illenek a környezetbe és bármely tetőcseréppel jól mutatnak. Ellenállóak az időjárással szemben, rendkívül strapabíróak. Fontos még megemlíteni, hogy kiépíthetőek akkumulátorokkal is.

Egyszóval, napelem!

Én azt mondom érdemes kihasználni a lehetőséget a pályázatnál, főleg azoknak, akik rég óta gondolkodnak a környezettudatosságban, az energiatakarékosságban, ám ez idáig nem volt pénzük ilyesfajta befektetésre.

Egy szakmai beszúrás végszónak, mert nem tudok elszakadni a munkámtól.:

Ha esetleg később az ingatlan eladásra kerülne, jóval magasabb árat kaphatunk érte, ha napelemmel felszerelt. Ez sem egy utolsó szempont!

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr2716182780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása