Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Vírusos ingatlanpiac? I. rész

2020. augusztus 16. - Az értékbecslő

Hát, ami azt illeti, nem könnyű most ebben a világban élni. Teljesen megváltozott minden, a karanténnak és az emberek félelmeinek „köszönhetően”.

virusos_ingatlanpiac_1.jpg

 

Az azért ad némi reményt, hogy most egy picit enyhült a helyzet, bár ha hihetünk az előrejelzéseknek nem túlbíztató a helyzet.

No, de legyünk optimisták és próbáljunk úgy gondolkodni, hogy a helyzet javulni fog, és nem lesznek újabb, komoly megszorítások. Ekkor, ha minden jól megy, visszaállhat az ingatlanpiac a „normális”, megszokott kerékvágásba. Sőt, az is elképzelhető, hogy az árak is stabilizálódni tudnak, ahogy az interneten a helyzetelemzésekből azt feltételezni lehet.

Amennyiben nem vagyunk ennyire optimisták, akkor is van a helyzetben olyan dolog, ami előnyös lehet hosszú távon is. Például az, hogy az adásvételi szerződéseket már akár online is alá lehet írni – ha egyes ingatlanközvetítő irodák, vagy épp az ügyvédi irodák ezt kérik, illetve lehetővé teszik az eladók és vásárlók számára.

Ami pedig a mostani eszmefuttatásom nyomán papírra is kerül itt – átvitt értelemben – az nem más, mint a régen hasonló helyzetek utólagos kielemzése.

Sokat beszélünk róla, hogy anno még a múlt századi spanyolnátha mennyivel több áldozatot szedett, mint a mostani korona vírus, mondhatjuk – persze még nem tudjuk mi vár ránk – hogy jóval veszélyesebb volt a halálozási arányokat tekintve.

Mégis láthattuk, hogy a járványhullám lezáródását követően – nyájimmunitás- viszonylag hamar, akár pár hónapon belül visszaállt az élet a normális szintre, és az úgynevezett piaci folyamatok, is kedvezően alakultak.

Ami fontos szerintem, hogy az emberi érzelmek, az ijedtség, a félelem, a megszűnni nem látszó fenyegetettség enyhülésével majd a gazdasági bénulást okozó események is rendre megszűnnek, remélhetőleg mielőbb.

A vírus „áldozata” lesz-e vajon az ingatlanpiac?

Nos, a sajtó és a média „előrejelzései” egyáltalán nem bíztatóak, ahogy az már lenni szokott. Ezért én a józan „paraszti” ésszel mennék inkább. Az valamivel megnyugtatóbb számomra.

Azzal nyilván számolni kell, hogy az ingatlan adásvételek folyamata lelassul – ahogy már most is látszik – és mondhatjuk azt is, hogy akadozik, áll, cammog. Az viszont szintén tény, hogy jó pár családsürgető élethelyzetbe került, s a mostani korlátozásenyhítés okán néhol már tömegesen indulnak újra az értékesítések. Mintha rohannánk valahová, mintha ebben a pár hétben kellene megoldani azt, ami odaveszett. Megjegyzem, teljesen érthető.

Aztán ott vannak a beindított, de még nem befejezett tranzakciók is. A sok esetben súlyosan kényszerítő körülmények pedig a jelentős áralku lehetőségét is nagyban segítik.

Senki sem tudja megjósolni pontosan, lehet, hogy még pontatlanul sem, hogy mi lesz a gazdasággal, mi lesz az ingatlanpiaccal. Én úgy gondolom, nem volt még a világ talán ilyen furcsa helyzetben, ahol a vélemények, az összeesküvés-elméletek ekkora mértékű félelmet, érveket és ellenérveket adtak volna az embereknek, és osztották volna meg őket. Szomorú és sajnálatos.

Azt tanácsolom azoknak, akik elkeseredtek és úgy látják, hogy ingatlanjaikat a vírushelyzet miatt esetleg jóval ár alatt kell eladniuk, hogy nem biztos, hogy ez a legjobb megoldás. Hiábavaló lenne, ha a karantén miatt egyébként sem jönne senki megtekinteni azt. Ha egy mód van rá, ha nem készteti azonnali lépésre az ingatlan eladása, várjon, amíg a helyzet megoldódni látszik, akár a vártnál hamarabb.

Miért ne történhetne így? Folytatjuk…..

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr416165670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása