Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Milyen az ideális ház és mennyibe kerül? II. rész

2020. augusztus 09. - Az értékbecslő

Előző részben ott hagytuk abba, hogy vajon mi a kifizetődőbb, vásárolni, vagy építeni egy olyan házat, ami tökéletesen, vagy legalább is sok tekintetben megfelel jelenlegi és későbbi igényeinknek és persze pénztárcánknak is. Végül is mindegy, hogy építjük, vagy vásároljuk, az a lényeg, hogy hosszú távon is kifizetődő legyen!
hasznalt_ingatlan.jpg

Miért fontos ez? Miért gondoljunk a jelenben a jövőre?

Arról beszéltünk, hogy a „felszín alatt” megbúvó igen fontos dolgokra érdemes helyezni a fókuszt elsősorban, melyek esetleges javítási, vagy korszerűsítési költsége igen csak megnehezítené élethelyzetünket.

Olyasmiről beszélek – csak épp fordítva – mint, hogy egy gyönyörű piros alma, ami nagyon csábító és kívánatos, nem biztos, hogy belül esetleg nem rohad – már elnézést a kifejezésért.

Dunát lehet rekeszteni azokból a hirdetésekből, melyek csábítóan olcsó építési megoldásokat ajánlanak. Ha viszont valaki elég körültekintő, akkor már nagyon hamar rájön arra – persze, ha elolvassa a műszaki részről szóló adatokat is -, hogy ezek a házak egyáltalán nem felelnek meg a szabályozásokban leírtaknak.

Ezek a hirdetések a legtöbbször – kevés kivétellel – a legolcsóbb építőanyagokból készülnek, kezdve a beton minőségétől a szigetelőanyagokon át egészen a maximum két rétegű ablakokig, nem beszélve a minimális cm-es külső szigetelésről.

Mondanom sem kell, hogy például az utóbbi mennyire megnövelheti a téli rezsiköltségünket.

Késő bánat, ne legyen eb gondolat!

Látható tehát, hogy egy körültekintő döntés, mely egy jó minőségű és energiatakarékos ház mellett teszi le voksát, igen csak kifizetődő és bosszúságkímélő életet teremthet, s nem lesz üröm az örömben. Noha nagyon csábító lehet egy külsőleg csodaszép ház, melynek felépülése jóval kevesebb pénzbe került, de egy energiatakarékos otthon évente több százezer forintot menthet meg az ablakon való kidobástól. Ez még nagyságrendekkel több is lehet, hiszen nem csak télen kell számolnunk nagy rezsiköltséggel, ha a szigetelésre gondolok. Jóval nagyobb munkája lesz a légkondinak, ha egy „pazarló” házba fektetünk pénzt.

Vegyünk egy családot, aki mondjuk negyven évet számol arra, hogy abban a házban kíván élni, melyet megvásárol. Ez alatt az idő alatt több millió forint lehet a megtakarításuk azoknak, akik már a vásárláskor helyesen döntenek és energiatakarékos házat vásárolnak.

Ha ezt a pénzt havonta félreteszik, esetleg befektetik kellően kedvező kamatozású papírokba, akkor akár több tízmillió forintot is a zsebükben tudhatnak idősebb korukra.

Néhány számszerű adat a teljesség igénye nélkül

Ha egy fiatal pár beköltözik egy új családi házba 30 évesen és 70 éves korukig nézzük a megtakarítást – akkor gyorsan kiszámolhatjuk, hogy 10 millió forint feletti lesz a nettó megtakarításuk, de ha ezt a pénzt midig beteszik a bankba, akkor 70 éves korukra 30 millió forintot is elérheti a megtakarításuk, pusztán azért mert energiatakarékos családi házat építettek fiatalkorukban.

Manapság egy gyenge minőségű és renyhe szigetelésű, téglafalazatú családi házat, mely az átlag 80-100 négyzetméteres területtel rendelkezik, körülbelül 26-29 millió forintból tudunk felépíteni. Nyilván a képzelet és a pénztárca határt szab, de átlagban nagyjából ennyi pénzről van szó.

Ami az energiatakarékos házat illeti, mely mondjuk energiaosztályát tekintve „A” besorolású, körülbelül 30-35 millió forintból tudunk átvenni kulcsra készen. Nyilván itt is lehet messzebbre menni, ha a belső kialakításban vannak extra igényeink.

Jól látható, hogy a két ház között nem igazán számottevő a különbség akkor, ha belátjuk a hosszú távú óriási előnyeit. Az olcsó ház lesz a drágább hosszú távon, hiszen a karbantartás, fenntartás jóval többet vesz ki a zsebünkből, mint amennyivel a takarékos ház megvásárlása – jelenleg - többe kerül.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr5316119690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása