Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Milyen legyen a ház? I. rész

2020. augusztus 02. - Az értékbecslő

Rengetegen keresnek meg azzal, hogy ezer éves értékbecslő múltammal adjak valami támpontot, milyen házat válasszanak, milyen lenne számukra az ideális otthon? Erre nagyon nehéz választ adni, hiszen ahány élethelyzet, ahány prioritás, annyi ház. Kis túlzással, de tényleg így van.

energiatakarekos_haz_1.jpg

Az is kérdés valóban, hogy vásároljuk inkább a már felépített házat, vagy készíttessük el magunknak, saját igényünk szerint. Találunk-e olyan házat megvételre, ami a mi elképzelésünknek megfelel?

Mi a fontos számunkra?

A biztonságossága? A mérete? Retro vagy minimál? Mennyire fontos az energia besorolása? Meddig szeretnénk ott lakni? Tervezünk e bővíthetőséget? Mekkora kertet tudunk könnyedén és felelősséggel gondozni a későbbiekben is? Tervezzük-e, hogy két generáció ott éljen adott esetben később?

Mennyi kérdés….és mennyi válasz lehetne ezekre. Valóban meg kell találnunk a válaszokat, vagy elég, ha hosszú távon gondolkodunk és a válaszok maguktól megjelennek?

A nagy igazság

Sokszor elmondom: Egy háznak nem az a valódi ára, amennyiért megvásároljuk. Az első ára valóban a vételi ár. A másik ellenben – ami aztán nagy meglepetéseket okozhat éberség hiányában – amennyibe az ingatlan a teljes fenntartásának időpontjáig kerül.

Egy ház nem attól lesz jó árú, nem attól lesz értékes, amit látunk belőle. 

A felszín alatt

Ami a legfontosabb, a szemnek láthatatlan! – mondja a Kisherceg. Nos, a példa remek.

A ház, amit kiszemelünk rengeteg rejtett dolgot foglal magában, melyre, ha nem figyelünk kellőképp, megüthetjük a bokánkat. Ilyenkor lesz a legolcsóbb a legdrágább, ahogy mondani szoktam.

Dunát lehet rekeszteni azokból a hirdetésekből, melyek nagyon, de nagyon csábító áron ígérik a családi álomház megépítését. Viszont, ha az ígért ház műszaki paramétereket is elolvassuk – amit valljuk be, első lelkesedésünkkor nem igen szoktunk – rájöhetünk, hogy hol van a kutya elásva – kvázi miért is ilyen olcsó az „álomház”.

A födémszerkezettől kezdve a nyílászárókig, sőt még az alapozásban is a legtöbb esetben minőségben megkérdőjelezhető anyagok kerülnek felhasználásra, s itt kezdődik a kezdeti öröm után az üröm.

Egy jelen pillanatban drágábba kerülő, ám energiatakarékos ház – mindegy, hogy építtetjük, vagy vásároljuk - egészen biztosan jó barátunk lesz a későbbiekben is, nem pedig a pénznyelőnk.

Folytatjuk………………..

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr3216100616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása