Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Befektetés vagy kidobott pénz?

Avagy az eladás előtti „szépítgetés” hátrányai

2020. július 26. - Az értékbecslő

Eldöntöttem – eladom: 

Természetesen, ahogy minden témában az ingatlan eladás előtti felújításában is megoszlanak a vélemények. Jó e, ha alakítgatunk, csinosítgatunk, netán teljes körű felújítást végzünk portékánkon, vagy hagyjunk úgy mindent, ahogy van, foglalkozzon vele az, aki megveszi.

lakas_fejujitas.jpg

Sokan azt mondják, jobban és hamarabb elkel a lakás ha némileg felújítják, cserélnek rajta ezt-azt.

Kérdés, hogy valóban megtérülnek e a felújítás költségei egy eladásra szánt ingatlannak? 

Az értékbecslő véleménye

Az én nézőpontom az, hogy nagy költekezésnek semmi értelme nincsen. Mégpedig azért, mert ahányan vagyunk, majdnem annyi féle igényünk és annyi féle ízlésünk van. Ami számomra tetszetős és praktikus, az a másik embernek visszataszító, esetleg felesleges lehet. Egy fürdőszoba teljes felújítása például lehet milliós tétel is, ennél fogva nagyfokú óvatosságot igényel, hogy egyáltalán érdemes-e belevágnunk. Egy példa: A számunkra vörös csempével, és négyzet alakú mosogatótálcával felszerelt, magasfényű járólappal burkolt vizes blokk csodaszép – nem mellesleg óriási költség – de lehetséges, hogy éppen ezzel veszítünk el egy konzervatívabb ízlésű – ám potenciális vevőt, mert ő nem ilyet képzelt el, teljesen felújítani viszont nem kívánja. Még, ha hajlandó is lenne átalakítani – az erre fordított pénzünket nem tudjuk belekalkulálni az árba – hiszen a vevő számára nem képvisel értéket, sőt. 

Mi az amit viszont mindenképp érdemes megtenni?

Nos, vannak olyan dolgok is, melyekre véleményem szerint feltétlenül oda kell figyelni.

A falak tisztasága például – noha a vevő is nyilván átfesti majd higiéniai okokból – élvezzen prioritást! Egy penészes, vagy piszkos fal minden ember számára riasztó, és meg merem kockáztatni, hogy kizáró ok is lehet. Ennek helyrehozása tehát létfontosságú. Ahogy az is, hogy ha egyszer már belevágunk, akkor végezzünk valóban érdemi munkát, és legyünk alaposak. A felületes – tákolásos megoldások semmiképp sem hozzák meg a kívánt eredményt, ezért aztán még rosszabbul sülhet el a dolog, mintha neki sem álltunk volna.

A lényeg tehát az ésszerűség 

Olyan dolgokra költsünk tehát, aminek nincs köze az ízléshez, hanem a komfortra illetve a tisztaságra alapoznak. A nyílászárók kicserélése sem biztos, hogy jó ötlet, különösen akkor, ha az általunk megvásárolni kívánt modellek nagyon sokba kerülnek. Itt sem tudhatjuk biztosan, milyen anyagú, minőségű, színű, kialakítású ablakokat, ajtókat szeretne a vevő, és, ha lecseréli, ugyan úgy nem tudjuk az árba kalkulálni, mint ahogyan a vörös, „magasfényű” fürdőszobát sem.

A vevő – véleményem szerint – nem fogja látni azt az értéket, amit mi szeretnénk mutatni, mellyel mi esetleg egy magasabb árat szeretnénk tőle elkérni. Az eladó mindig felfelé néz, a vevő pedig lefelé, hiszen számára mindig lejjebb van az ár, mint a mi elképzelésünkben.

Legyen tiszta, legyen igényes, de az ízlésünket ne tegyük az ingatlanba plusz költségen eladás előtt.

Okosan, előrelátóan és törekedve a nyertes-nyertes pozíció elérésére, feleslegesen kidobott pénz nélkül. Ebben van a kulcs.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr9916078308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása