Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Bezárva vagy majdnem szabadon?

Nézőpontváltások a korona vírus kapcsán - a kertes házakról

2020. július 19. - Az értékbecslő

Nem kívánok ismét a járványról írni, szerintem ideje elengedni – ameddig csak lehet – a félelmeinket, aggodalmainkat és jövőképeinket. Menjünk ki a szabadba, élvezzük az élet minden percét, a napsütést, az esőt, a meleget és a hideget is!
kerteshaz.jpg

Amiért viszont mégis előhozakodom pár szóban ezzel a témával,az pontosan a szabadság és a legkisebb veszteség irányába való elmozdulás, vagy legalább is annak lehetősége.

Az utóbbi időben sokat beszélgettünk barátaimmal, ismerőseimmel arról, hogy ki-hogyan élte meg a képletes vagy éppen teljesen valós bezártságot, ez alatt az elmúlt pár hónap alatt. Azt tapasztaltam, hogy aki tömblakásban „vészelte át” a vírus időszakot, annak lényegesen nagyobb szenvedést okozott a kényszerpihenő. Ez nyilván nem meglepő megállapítás, különösen azok számára, akik el sem tudnák képzelni az életüket társasházban, mindig is családi otthonban éltek.

Az ingatlanpiac változásai – az én szememmel

Akik viszont  eddig nagyon szerettek mondjuk tömblakásban lakni – mert élvezték annak előnyeit és kényelmét- mára változtattak némiképp álláspontjukon. Akik eddig azt látták, hogy jóval kevesebb a munka egy emeleti lakással, most inkább a családi ház előnyeit kezdik mérlegelni. Ők azok, akik mai szemmel – túl a bezártságon – nem igazán kívánják még egyszer bezárva tölteni idejük oroszlán részét, sokkal inkább kacsintgatnak a kertes házak irányába.

Nem kell magyarázni, hogy a karantén helyzet a családi házakban élőket kevésbé viselte meg fizikailag, mint a panelházak lakóit. Akinek, ha csak egy kisebb kertje is van, ott megnyugvásra találhatott, levegőn tölthette biztonsággal az idejét és mentálisan is segítségére lehetett például a kertészkedés, virágültetés stb. Arról nem is beszélve, hogy a napi megfelelő mennyiségű mozgás is könnyebben kivitelezhető egy kertes házban, mint mondjuk egy kétszobás lakásban.

Napozgatni, konyhakertet készíteni, a gyermekeknek lehetősége van a kertben lenni a szabad levegőn, játszani a kutyussal és még hosszan sorolhatnám. Az az igazság, hogy nem tudjuk, mi lesz ezután. Nem tudjuk még pár évre előre sem megmondani, hogy mi az, ami már sosem lesz ugyan az, mint régen, és mi az ami esetleg igen.

Az viszont egészen biztos, hogy a kertes házi előnyöket egyre többen kezdik felfedezni – egészen biztosan  a karanténnak köszönhetően is -, ezért aztán megnőtt a kereslet a családi házak iránt. Akinek nincsen elegendő pénze vásárolni, azok pedig egyre nagyobb számban próbálkoznak a cserével. Lakást – házra. Nyilván ha kell, akkor ráfizetéssel, bár egy falusi kis ház egy városi lakás értékével – a szélsőségektől eltekintve – nagyjából megegyezik.

Véleményem szerint tehát a korona vírus egyik érdekes hozadéka talán a lakáspiac átalakulása is lehet, még, ha óvatosan fogalmazok is.

Meglátjuk.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr7716029888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása