Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Mérnöknek lenni jó!

Miért nincsen akkor nagyobb érdeklődés a felsőoktatási intézményekben a mérnöki szakma iránt?

2020. július 11. - Az értékbecslő

Nemrégiben olvastam egy statisztikai felmérést, mely számomra egészen megdöbbentő eredményeket mutatott, noha én is látom, hogy a helyzet hazánkban a mérnöki szakma tekintetében eléggé elkeserítő.

mernok_1.jpg

 

A felmérésben a kérdezők a fiatalokat faggatták – jelesül a pályaválasztókat – hogy vajon mi az oka annak, hogy a mérnöki diplomát adó képzések felé,  ennyire kicsi az érdeklődés, miért nem orientálódnak ebben az irányban? Különös tekintettel arra, hogy azért egy mérnöki diploma az emberektől  tiszteletet és bizonyos fokú elismerést is remélhet.

Nos ez a felmérés azt mutatta, hogy azok a fiatalok, akiket megkérdeztek, tulajdonképpen nincsenek is tisztában a mérnöki végzettség fontosságával és igen erős létjogosultságával.

A fiatalok egy másik csoportja noha tisztában van azzal, hogy erkölcsileg igen is megbecsülést kivívó szakma a mérnöki, ám anyagilag egyáltalán nem. Szerintük a munkáltatók nem veszik figyelembe a fizetések megállapításánál a mérnöki diplomájukat.

Mi lehet még a visszatartó erő?

A fiatalok másik része arról is beszámolt, hogy manapság – főként a multinacionális cégek – különféle juttatási csomagrendszereket alkotnak, hogy cégükhöz csábítsák a kiváló szakembereket, ahogy a betanított munkásokat is.

A felsőoktatási intézményekbe jelentkezők ezen része azonban egyáltalán nem vevő ezekre az ajánlatokra.

Hogy miért? Erre is válaszoltak:

Ezeknek a fiataloknak nem a magasabb fizetés a fő motiváció, a munkahely választásnál, bármilyen meglepő is.

Sokkal inkább érdekli őket olyan munka, ahol valódi lehetőségük van – nem csak ígéretekben – a jövő új, innovatív technológiáját kutatni, csapatban is több önállóságot kapni és kihívásokkal teli, izgalmas munkát végezni. Ami viszont egyértelmű és egybehangzó volt a diákok jövőről alkotott képében az nem más, mint a nagyobb erkölcsi elismerés.

Nyilvánvaló ugyanakkor, hogy ők sem éhbérért szeretnének dolgozni, hiszen – ha a fent említett elképzeléseik teret kapnak, akkor nem elhanyagolható szempont az anyagi biztonság és nyilván a lakhatási támogatások sem.

Az érem másik oldala – mert, hogy persze olyan is van

A munkáltatók szemszögéből is vannak azonban elvárások, ami majdhogynem lehetetlenné teszi azt, hogy a fiatalok megtalálják – belátható időn belül – a mérnöki diplomától várt számításaikat. A cégek ugyanis tapasztalt mérnököket szeretnének munkatársnak, természetesen ez is érthető, ahogy az is, hogy komoly elvárásokat támasztanak a pályakezdő mérnök szakemberek felé. Ezeknek az elvárásoknak viszont a frissen diplomázott mérnökök csak kis számban, vagy egyáltalán nem tudnak megfelelni.  22-es csapdája.

Legalább is véleményem szerint
Legalább is a jelen pillanatban.
Legalább is hazánkban.
És…..mi más lehetséges?

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr7815996150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása