Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Közjegyzői okirat – teljes biztonság

2020. július 05. - Az értékbecslő

Ha valaki lakás kiadásra szánja a fejét nem árt néhány igen fontos dolgot átgondolnia, még mielőtt beköltöznének a bérlők.

kozjegyzo.jpg

Korábban is írtam már a bérlemények nem veszélytelen kiadásáról, és még véletlenül sem áll szándékomban – ahogy korábban sem – a bérlők vagy a bérbeadók lejáratása. Aki ismer, tudja rólam, hogy mindig arra törekszem, hogy – legyen szó bármilyen tranzakcióról is –  mindkét fél megelégedése valósuljon meg. Ahogy én mondani szoktam a nyertes-nyertes pozíció számomra mindig a várt eredmény.

Az előrelátás azonban nagyon fontos minden esetben, felnőtt, felelősségteljes emberekről lévén szó.

Fel kell készülnünk – persze mindkét oldalon – az összes lehetséges eshetőségre bérbeadás során, mégpedig mindkét oldalon.

Mi adhat megoldást bérlőnek és bérbeadónak egyaránt?

Ami az első és a legfontosabb a bérleti szerződés, méghozzá ügyvéd által megírt és általa ellenőrzött formában. A világosan megfogalmazott, minden apró eshetőségre megoldást nyújtó lakásbérleti szerződés elengedhetetlen feltétele véleményem szerint a lakáskiadásnak.

A bérlő – nyilvánvalóan érthető módon – félti a vagyonát, a lakás nagy érték. A bérlő pedig – szintén érthető módon – saját érdekét is figyelembe kívánja venni és nem szeretne felelősséget vállalni olyan dolgokért, melyekért esetleg nem ő a „hunyó”. Így aztán a bérleti szerződésben mindent le kell írni, mely bármelyik fél számára fontos lehet. Előre megbeszélve a követelményeket és a jogokat, a szerződést átnézve és aláírva – ez az, amit feltétlenül tegyünk meg, hogy azt a bizonyos nyertes-nyertes pozíciót megteremthessük.

A bérleti szerződés elegendő a biztonsághoz?

Nos, a bérlőnek talán igen. Ám mi a helyzet akkor, ha esetleg a bérlő – akár önhibáján kívül – nem tud, vagy nem hajlandó fizetni? Van e megoldás erre az esetre?

Igen, természetesen van. Pláne arra az esetre felkészülve, hogy a közüzemi díjak például még véletlenül se halmozódjanak fel, illetve, hogy jogtalanul és fizetés hiányában a bérlő ne maradhasson tovább a lakásban.

Közjegyzői okirat – teljes biztonság

A közjegyzői okirat teljes biztonságot nyújt bérbeadónak és bérlőnek egyaránt, mégis most a bérlő szemszögéből nézve fontos dolgokat emelném ki, különös tekintettel arra, hogy olvasóim ezt kérték tőlem:

A közjegyzővel hitelesített okirat meglétekor a lakásbérleti szerződésben foglaltak, közvetlenül is végrehajthatóak. Tehát, ha a bérlő például a szerződésben leírt kötelezettségeinek nem tesz eleget, akkor nem szükséges jogaink érvényesítése céljából bírósághoz fordulni – ami tudjuk, hogy évekig tartó procedúra is lehet.

Mit jelent mindez a gyakorlatban?

Peres eljárás nélkül, közvetlenül behajtható az elmaradt bérleti díj, és emellett - hatóság közreműködésével – kényszeríthető a jogtalanul ott tartózkodó bérlő a kiköltözésre, méghozzá napokon belül. Végrehajthatóak továbbá a díjfizetésre vállalt kötelezettségek is, amennyiben a bérbeadó elindítja a végrehajtást. Ez azt jelenti, hogy a közüzemi díj tartozásokat végrehajtják, s a bérleti díj tartozások is hatékonyan és gyorsan behajthatóak.

A közjegyzői okiratot a bérleti díj alapján készítik el, a felekkel előre megbeszélt időpontban és kívánalmak alapján, a szerződésben foglalt adatok hitelességének ellenőrzése is megtörténik. A közjegyző pártatlan jogi személy, ezért természetesen mindkét felet kioktatja a vonatkozó szabályokról és segítséget nyújt a hivatalos szöveg értelmezésében is, amennyiben erre igény merülne fel, bármelyik részről.

A közjegyzői díj: a mai napon pl. százezer Ft-os havi bérleti díjnál, kb. harmincezer forint, melyet a bérlő fizet, törvényileg csak az ő nevére állítható ki a számla.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr2115982866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása