Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Budapest „féltett kincse” – avagy a legdédelgetettebb régió – ingatlanpiaci szemmel

2020. június 07. - Az értékbecslő

Szerintem nem csak én vagyok, akik rég óta foglalkoztat a kérdés, hogy Budapesten változhat-e a legkedveltebb régiók köre, s vajon hol várhatóak a közeljövőben áremelkedések az ingatlanok terén.

lakasar_valtozas.png

Jelen pillanatban úgy gondolom, hogy megvannak a kedvenc területek, hiszen nem titok senki számára, hogy Buda, mégpedig nyilván a második kerület vezeti a listát népszerűség – és természetesen – ár tekintetében is. A Rózsadomb a mai napig imádott és már-már megfizethetetlen kategória a magyarok körében. Egy viszonylag szűk réteg persze megengedheti magának, hiszen élnek ott emberek saját ingatlanukban.

Szóval az én – és persze sokunk – véleménye eddig a „legtutibb” hely tekintetében a Rózsadomb volt. Én viszont nem elégedtem meg a stagnálással, ezért aztán egy kicsit jobban elkezdtem kutakodni ebben a témában is.

A mai napon – nyilván kiugró példáktól eltekintve – Budapesten egy „olcsó” kerületben az átlagos négyzetméter árai a lakásoknak meghaladják a háromszázezer forintot. Vegyük ezt mondjuk a legolcsóbb ingatlanoknak.

Mi a helyzet a legdrágábbakkal? Hol vannak a legdrágább lakások jelenleg a fővárosban?

Nyilván az évek során egyre csak drágulnak a lakások és ez elmondható minden egyes kerületre. Viszont az áremelkedés mértéke igen csak eltérő. A NAV általam látott adatai alapján, a legnagyobb növekedés Budapesten a Lipótvárosi részen érzékelhető. Itt majdnem kétszázötven (!) százalékos áremelkedés látható mondjuk a 15 évvel ezelőttihez képes. Az is érdekes azonban, hogy még a régi évekhez képest legolcsóbb területen is mára elérte a nyolcvan százalékot az árszökkenés.

Ami most a „horrorár” Budapesten

Nos, egy kerület igen csak nagyot szökkent a piaci árak tekintetében, mégpedig az ötödik kerület. Itt – kapaszkodjon meg mindenki – pár ezer forint híján, ÁTLAGOSAN egymillió (!) forintot kérnek el egy négyzetméteréért a lakásoknak.

Tehát ami az én hiedelmem volt, hogy a második kerület vezet, hamisnak bizonyult. A második kerület már csak a harmadik helyen áll, az első kerület előzi meg, s foglalja el az előkelő második helyet az ár-ranglistán Budapesten.

Számomra jól látható, hogy az óriási szakadék kezd eltűnni a budai kerületek és a pesti régió árkülönbsége tekintetében.

Ezt a számos év alatt történt kutakodásom is alátámasztja, valóban látható.

Az is érdekes, hogy mondjuk tíz éve még a XII. kerületben majdnem a duplájába került egy lakás, mint pl. a hetedikben, mára azonban már szinte olcsóbban kapunk ingatlant ott, mint a terézvárosi részen, vagy ugyan annyiért.

Fenti adataimmal persze nem azt akarom mondani, hogy ez most akkor már így is marad. Sőt! Én inkább úgy gondolom, hogy az árak alakulása csak nagyon kis mértékben, vagy egyáltalán nem jósolható meg a legtöbb esetben. Hiszen az infrastruktúra fejlődése, egyes városrészeken történő rehabilitációk, vagy épp új, korszerű ingatlanok építése, mind-mind befolyással van a jövőre, az emberek ízlése és igénye szempontjából is.

Mindig lesznek „divatos” környékek, felkapott részek Budapesten, ahogy persze a tágabb környezetünkben országos szinten is. A munkalehetőségek nyilván más irányból befolyásolják mindezt.

A mostani járvány helyzet okán persze még nagyobb a bizonytalanság, ennek következménye is sokféle lehet, simán átrendezheti a fővárosi árak listáját kerületenként is. Persze a turizmus redukálódása a lakáskiadás tekintetében megint egy más téma.

A lakásárak változása, emelkedése, csökkenése – most, ha nem minden esetben - a befektetési céllal vásárlók körében követel meg leginkább éberséget és okos döntéseket.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr7115752960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása