Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

A korona az ingatlanpiacra is rákerült?

2020. március 22. - Az értékbecslő

Milyen is lehetne az idei év „mérlege”, mint friss, hiszen még csak a harmadik hónapot tapossa 2020. Ennek ellenére vannak már nézőpontok arra vonatkozóan, hogy vajon mire is számíthatunk az idei évben ingatlanok terén a piacon.coronavirus_ingataneladas.jpg

Most ugye – mindenki által nyilvánvaló már – a rettegett korona vírus hatása egyértelmű módon, még ha közvetve is, de szinte azonnal érzékelhető lett az ingatlanpiacon is.

A mozgás ingatlan ügyben még óvatosan fogalmazva is minimális.

Ahogy korábbi írásomban már beszéltem róla, elég nagy százalékkal esett vissza az eladó ingatlanok (legfőképp a lakások) iránti kereslet már a tavalyi évben is.

Nos, a helyzet mostanra sem javult, sőt inkább még inkább redukálódik. Ennek természetesen nem csak az, amit leírok, hanem a járvány magyarországi megjelenése is. Az árak már eddig is lefelé kúsztak, de mára már mérhetően vissza is estek, és – személyes véleményem – nem nehéz kitalálni, hogy az áresés és az ingatlanok utáni kereslet is csak még inkább zuhanni fog.

A kereslet csökkenésének oka véleményem szerint mostanra már leginkább a létbizonytalanság lett, ami nagyon szomorú, sőt….már-már ijesztő is. A vendéglátó egységek sorra zárnak be, az iskolák már bezártak. Napról – napra egyre több cég küldi fizetés nélküli szabadságra dolgozóit. Miből fogunk megélni?- kérdezik teljes joggal.

Vannak friss hírek a „mozgásról”, vagy inkább hívjuk mozdulatlanságnak?

 Nos, az eladók pedig – jobb lehetőség nem lévén -  „kivárnak”. Annál is inkább, hiszen ugyan ki szeretne otthonában látogatókat fogadni ebben a helyzetben, amikor a média szerint a legjobb az önként vállalt karantén.

Mi volt jellemző a tavalyi évben?

Amii azt illeti sokak szerint ingatlanos témában már akkor  a gyenge kezdés után erős visszaesés tapasztalható.

Ez poénnak jó, azért is fogalmaztam így, ám a másik oldalról egyáltalán nem vicces. Valóban az elmúlt évek legszomorúbb kezdése volt az idei. Az eladó lakások iránt akkora mértékben csappant a kereslet, ami nem is emlékszem, mikor volt utoljára tapasztalható. Százalékban ez csaknem harminc (!) összességében. A tavalyi évfordulón, tehát 2018 év vége és 2019 év eleje időszakában ez még csak a fele volt  százalékban, akkor körülbelül 15-re taksálták. Amit itt írok, az akkor is létjogosultságnak örvendett, amikor még híre hamva sem volt a mostani pusztító járványnak. Azóta még inkább aggasztó a helyzet az ingatlanok tekintetében is. 

Mit mondanak a jósok?

Nos, ha lehet jósolni, akkor is nagyon nehéz. Egyes szakértők azt mondják, hogy a bérek megemelkedése – a helyzetre való tekintettel is – egyáltalán nem releváns elképzelés, ami pedig bizakodásra adhatott volna okot. Most viszont nem, hogy a béremelés, de még a gazdaság „megvédése” a teljes összeomlástól sem igazán releváns elképzelés. Persze a jövőre nézve mégis vannak optimista elképzelések.

Ha nem lesz akkora a baj, amekkorának most látszik, esetleg később  az áfa-csökkentés, vagy a hitelek és támogatások berobbanása – esetleg azok újabb bővítése - adhat némi okot a bizakodásra. Talán nem balgaság azt állítani, hogy a fél éve bevezetett támogatások, mint pl. a babaváró hitel, majd a mostani évben fogják éreztetni kedvező hatásukat az ingatlanpiacra nézve. Reméljük a legjobbakat, mert mást nem is nagyon tehetünk.

Megszűnhet a vevő, mint „balek” végre az idén? (Félretéve egy pillanatra a mostani kialakult járványügyi helyzetet)

Ami azt illeti én rég óta bíztatom olvasóimat egy dologra. Jelesül arra, hogy az alku legyen már része a tárgyalásainknak, ha ingatlant szeretnénk. A hirdetési árakhoz képest jóval olcsóbban juthatunk lakáshoz –  teljesen tisztességes kereteken belül -, ha az alkut igen is létjogosultnak tekintjük. Most úgy tűnik, megnyíltak a fülek – talán nekem is köszönhetően – végre arra, hogy vegyük be a természetes folyamatba az alkut is vásárláskor. Azt látom, hogy manapság igen is növekszik nem csak a hajlandóság, de a valós tett is az alkudozásra – nyilván én morális kereteken belüli alkura gondolok és nem komolytalan vagdalózásra. A korábbi két három százalékos alkuk mára már akár tíz százalékra is nőhetnek. Mégpedig azért, mert nem restellnek az eladók irreális árakon meghirdetni portékájukat, amire viszont már a vevők is egyre éberebbek!

Továbbra is arra bíztatok mindenkit, hogy a jobb tárgyalási pozíciója érdekében legyen benne tarsolyában az alku, mint alaptényező!

Még valami másra is invitálnám olvasóimat: Most igazán fontos az emberi összetartás. Mindegy ki a szimpatikus, ki nem. Mindegy, hogy mi volt korábban, és milyen ítéleteink vannak másokról. A lényeg az legyen, hogy minél kevesebb emberi és egyéb veszteséggel vészeljük át mi magyarok is ezt a nehéz időszakot, s reményekkel tekintsünk majd később az ingatlan ügyekre is.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr8915545406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása