Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Lakásvásárlási támogatások 2020

Lesznek változások?

2020. március 01. - Az értékbecslő

Az idei évben is számos törvény kerül módosításra, ahogy az általában lenni szokott. Én most a lakás építését és vásárlását támogató kedvezményről írnék, segítséget nyújtva ehhez azoknak, akik épp otthonteremtésről álmodoznak.

lakasvasarlasi_tamogatas.jpg

Utána néztem, és igyekszem beszámolni arról, - természetesen saját szavakkal és nem pótolva a törvényi mondatokat és szabályokat - milyen állami támogatásra számíthatunk idén.

A törvények – szó se róla – támogatni kívánják a gyermekvállalást, illetve az új lakáshoz jutást (vásárlását), illetve új ingatlanok építését is hazánkban.

Mivel és hogyan?

  • Adó visszatérítési támogatással
  • Vissza nem térítendő állami támogatással (CSOK)
  • Több gyermek vállalása esetén otthonteremtési kamattámogatás azoknak, akik gyermeket nevelnek, illetve gyermeket vállalnak, használt lakás vásárlására, illetve lakóépület bővítésére és akár vásárlásra is.

Az idei szabályok nagyjából a következők:

Adó visszatérítésnél a feltétel, hogy a hitelintézet a támogatást igénybe vevővel támogatási szerződést kössön. Egy kérelmet kell benyújtani a kiválasztott hitelintézehez, melyet az köteles két hónapon belül (egészen pontosan hatvan nap) elbírálni. Építés csak úgynevezett „preferált kistelepülésen” történhet, melyek felsorolása a Használt lakás vásárlásához, vővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményről szóló 17/2016(II.10) sz. Kormányrendeletben található.

A feltételek szerint ki veheti igénybe?

- lakás esetén maximum 150 négyzetméter alapterületű - ház esetén maximum 300 négyzetméter alapterületű egylakásos lakóépület építtetője (természetes személy) vagy építője

- az építkezés helye (telek) vételárához a telek tulajdonosa

Csak, ha dolgozom?

Ezt az adó-visszatérítési támogatást nem csak munkavállalók igényelhetik. Az öregségi nyugdíjat, vagy korhatár előtti ellátást, illetve még szolgálati járandóságot kapó személyek is megkaphatják, ha igénylik.

Egy háztartásban élők (házastársak, élettársak) közösen lesznek az igénylők.

Természetesen a támogatást csak az általános forgalmi adó mértékével (27 százalék) kiállított számlák alapján lehet igényelni. Az igényelhető összeg megegyezik az építési telek, lakás vagy a fentebb említett egylakásos lakóépület megépítéséhez szükséges és megvásárolt anyagok számláján feltüntetett (és már megfizetett) összeg+Áfa összegével, s maximális mértéke ötmillió forint lehet.

Milyen összeget kaphatok, ha új és milyen összeget kaphatok, ha használt lakást vásárolnék, bővítenék?

Egy gyermek vállalása esetén:

Új lakás vásárlása, vagy építés esetén, 40 nm-es lakás illetve 70 nm-es  lakóház felett, illetve használt lakás vásárlása esetén 40 nm-es lakás felett: Hatszázezer forint igényelhető.

Két gyermek vállalása esetén:

Új lakás vásárlása, vagy építés esetén 50nm-es lakás, vagy 80 nm-es lakóház felett Kettőmillióhatszázezer forint, használt lakás vásárlás, bővítés esetén, 50 nm-es lakás felett : Egymilliónégyszázharminezer forint igényelhető.

Három gyermek vállalása esetén:

Új lakás vásárlása, vagy építés esetén, 60 nm-es lakás vagy 90 nm-es lakóház felett Tízmillió forint, használt lakás vásárlás, bővítés esetén pedig 60 nm-es lakás felett: Kettőmilliókettőszázezer forint igényelhető.

Négy gyermek vállalása esetén:

Új lakás vásárlása, vagy építés esetén, 60 nm-es lakás vagy 90 nm-es lakóház felett Tízmilló forint, használt lakás vásárlás, bővítés esetén, 70 nm-es lakás felett: Kettőmillió hétszázötvenezer forint igényelhető.

Folytatom!........

A következő részben a babváró hitelről írok részletesen, kinek, milyen feltételekkel releváns ennek megigénylése!

Az általam közölt információk kizárólag tájékoztató jellegűek, internetes forrásból származnak, ezért valódiságukért felelősséget nem tudok vállalni!

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr9915497530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása