Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Engedélyköteles vagy sem?

2019. december 22. - Az értékbecslő

A pár évvel ezelőtti (2016) törvény bevezetés óta a jogalkotók folyamatosan próbálták átrendezni-rendezni az amúgy is eléggé bizonytalan pontokat. Ezért aztán az előírások már sokadszorra változtak, azóta.

engedelykoteles.jpg

Az idei év október végén kihirdetett és két napra rá hatályba is lépett jogszabály nem kevesebb, mint nyolc szabályt érintve átalakult.

Nem egyszerű így a dolog. Már csak azért sem, hiszen az építésügyben jelen lévő minden érintettnek újra kell elsajátítania mindent, amit a korábbiakban tanult az egyszerű bejelentést illetően.

Alább láthatóak azok a rendeletek, melyeket érdemes minden érintettnek alaposan tanulmányozni, ha tisztában szeretne lenni az aktuális kötelezettségekkel.

Magyar Közlöny: 2019. évi 171. szám

Érintett jogszabály: 244/2019. (X. 22.) Korm. rendelet

Módosító jogszabály: 238/2005. (X. 25.) Korm. rendelet, 245/2006. (XII. 5.) Korm. rendelet, 134/2009. (VI. 23.) Korm. rendelet, 191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet, 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet, 16/2016. (II. 10.) Korm. rendelet, 17/2016. (II. 10.) Korm. rendelet, 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet

Hatályos: 2019. október 24., 2019. november 9.

Ami kulcs fontosságot kapott a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről szóló 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet (Egyszerű bejelentési rendelet) életbe lépésekor, nem más, mint az elektronikus építési napló.

Ez teljes mértékben biztosítja azt, hogy a bejelentéseket elektronikus úton intézzük.

Ezen egyszerű bejelentésekben az újonnan épülő ingatlanok, épületek is benne foglaltatnak, s az új előírásoknak köszönhetően van arra is lehetőség – bizonyos építkezéseknél – hogy azok elektronikus építési napló nélkül történjenek. Így aztán az úgynevezett egyszerű bejelentéseket újra az építésügyi hatóság engedélyezési eljárást támogató elektronikus dokumentációs rendszer oldalán lehet – és kell is – megtenni! Rövid nevén ÉTDR.

Mit kell feltüntetni, amikor bejelentést indítunk?

- az építtető neve, lakcíme, cég esetén székhely, és a képviselő adatai, elérhetőségei

- a telek címe, helyrajzi száma, a bejelentés rövid leírása, tárgya, valamint a számított építmény értéke – rendelet szerint meghatározva

- építész, tervező (k) neve, kamarai száma, elérhetősége, illetve csatolni kell a következőket:

- azt a meghatározott tartalmú, egyszerű bejelentési dokumentációt, ami a rendelet első mellékletében van meghatározva, illetve

      - amennyiben az építést a természetes személy a saját lakhatása céljából kívánja folytatni, akkor egy magánokiratban foglalt nyilatkozatot ennek bizonyítására.

Fontos tudni, hogy minden bejelentést kötelezően ellenőriz a hatóság. Abban az esetben, ha hiányosságot találnak, akkor nyolc napon belül tájékoztatják az építtetőt a hiányokról, s arról is, hogy milyen következményei vannak a bejelentés nélküli építkezés folytatásának.

Értesüléseim és forrásanyagok tanulmányozása során arra jutottam, hogy van néhány eset, melynél nem szükséges bejelentést tennünk, kvázi engedélyt kérnünk a hatóságoktól: Néhány példa:

Engedély köteles mentességet élvez:

  • Kerítés építése- átalakítása

  • A meglévő épület utólagos hőszigetelése

  • Homlokzati nyílászáró – méretet nem változtató cseréje

  • Homlokzat színezése, vagy a felületképzés cseréje-változtatása

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr3915362562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása