Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Mi van, ha beüt a krach?

Biztosítsd, és menj biztosra!

2019. december 07. - Az értékbecslő

Vannak olyan témák – ez alól nem kivétel ez, az ingatlannal foglalkozó írásom sem – melyekről nem lehet elégszer beszélni.
Egy ilyen témáról írnék most. Ez pedig nem más, mint ingatlanunk biztosítása.

biztositas.jpg

Amikor értékeinkre gondolunk – fokozottan érvényes ez egy élet munkájára – ami talán először eszünkbe jut az, hogy biztonságban tudjuk azt. Kis kivételtől eltekintve a lakásunk, házunk valóban egy élet munkáját hivatott reprezentálni. Nem mindegy tehát, hogy milyen módon óvjuk meg az esetleges káreseményektől.

Vannak lehetőségeink, hogy ne kelljen aggódnunk a biztonság miatt. Méghozzá nem is egy.

Az első megoldás – adja magát – hogy megfelelő biztonsági berendezést szerelünk fel ingatlanunkban.

Házi biztonsági rendszerek

Léteznek saját építésű biztonsági rendszerek, melyek teljesen egyszerűen összeszerelhetőek, és nem igényelnek semmilyen hozzáértést – kivéve persze a számítógép alapismeretét. Ezek a rendszerek már negyven-ötvenezer forint körüli áron összeállíthatóak. Nyilván a határ a csillagos ég, azért valóban nem árt odafigyelni arra, hogy néha a legolcsóbb lehet a legdrágább. Ezért nem érdemes teljes mértékben csak a forintokat nézni, ha a biztonságunkról van szó. A minőségre is törekedni kell. Azok a berendezések, melyek ára a még megfizethető kategóriába tartozik, de nem a legolcsóbb, már alkalmasak lehetnek beltéri megfigyelésre épp úgy, mint a kültér „szemmel tartására". A modernebb változatok manapság már okos-telefonnal is irányíthatóak, és alaphangon legalább két kamerával felszereltek. Megbízhatóak és viszonylag „olcsó” megoldást nyújtanak a biztonságra.

Nem pótolják azonban a profi berendezéseket, melyek távfelügyelettel ellátottak.

Profi távfelügyelet

A profi biztonságtechnika előnyeit nem igen lehet figyelmen kívül hagyni. A távfelügyeletet biztosító cégek szakmai kamarai regisztrációval rendelkeznek, melynek meglétét természetesen – szerződéskötés előtt – magunk is ellenőrizhetünk.  Ezen túlmenően a valóban profi cégek fokozottan preferálják a megrendelő biztosítójával való együttműködést, mely igen fontos a teljes körű szolgáltatás érdekében.

A biztosítók tudni illik, csak abban az esetben fizetnek teljes körű kártérítést, amennyiben az otthonunkban meglévő védelmi rendszer a Biztosítók Szövetsége által előírt kritériumoknak minden szempontból megfelel.

Tehát a legegyszerűbb módja annak, hogy ezt biztosítsuk, nem más,  mint olyan térfigyelő céget bízni meg a felügyelettel, mely a kötvényünkben foglalt rendszert tervezi meg, kivitelezi és telepíti is. Mindezt pedig a biztosítónkkal együttműködve teszi.

Lakásbiztosítás

Fentebb említettem a kooperációt, térfigyelő cég és Biztosító társaság között. Nem véletlenül. A két megoldás abszolút nem üti, sőt inkább kiegészíti egymást. A dupla biztonságot választani, lássuk meg, nem kidobott pénz. Főleg akkor – mint fentebb említettem – amikor egy élet munkája a tét.

Ami fontos lakásbiztosítás megkötésekor, hogy mindenképp friss konstrukciót válasszunk, s ügyeljünk arra is, hogy minél szélesebb körben terjedjen ki a lehetséges összes káreseményre! (Nehogy későn döbbenjünk rá – mondjuk a kár bekövetkeztekor – hogy az ingatlan alul lett biztosítva.)

Ajánlott évente felülvizsgálni a kötvényt, s ha kell frissítsük azt és mindig alaposan rágjuk át az önrész-felelősség részét is! Arra is érdemes odafigyelni, hogy mondjuk a megkötés dátumához képest, mostanra mennyivel növekedett az ingatlan ára, illetve a benne lévő ingóságok értéke, mennyisége!

Ha káresemény történik, jó tudni, hogy mindig igazolnunk kell, hogy a kötvényben feltüntetett ingóságok (vagyontárgyak) ténylegesen a tulajdonunkban voltak-e a kár bekövetkeztének időpontjában. Hivatalos számlákra is sok esetben szükség van, azokat tehát érdemes megőriznünk.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr7315342856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása