Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Kalitkából szabadba

Elhatározás-mérlegelés-döntés

2019. november 23. - Az értékbecslő

Van egy nézőpontom, ami azt mondatja velem :
Amikor valaki ingatlant szeretne vásárolni, nézze meg, hogy neki – és nem a szomszédnak, ismerősnek vagy esetleg rokonainak – mik az igényei.

dobozbol_szabadba.jpg

Tehát vegye górcső alá, hogy amit épp meg szeretne vásárolni, az a saját igényeinek megfelelő, vagy csak a köztudatban van az, hogy ez lesz az ideális.

Ahányan vagyunk, pontosan annyira különböznek az elvárásaink, pontosan annyira változó, hogy nekünk mi a jó, mi a kielégítő és nem utolsó sorban ésszerű!

Abban az ingatlanban, amit megvásárolunk, mi fogunk élni és nem azok az emberek, akik kiváló tanácsokkal szolgálnak a tekintetben, hogy nekünk mire van szükségünk. Előszeretettel mondják az okosságokat, mert ők jobban tudni vélik a mi, egyéni szükségleteinket, mint saját magunk.

Én arra bíztatnék ellenben mindenkit, hogy üljön le, gondolja át és vegyen figyelembe minden apró részletet, mielőtt belemenne egy ingatlan vásárlásba!

Ehhez szeretnék néhány tényt megemlíteni, nem pedig tanácsot adni.

Milyen szempontok fontosak és mely előnyök legyenek a mérvadóak?

Néha  persze megesik, hogy nem csak az a fontos, hogy nekünk mi a jó. Előfordul, hogy azért döntünk egyik-vagy másik lakás-háztípus mellett, mert már életünk derekán az lebeg a szemünk előtt, hogy gyermekeink jövőjét hogyan tudnánk a legjobban biztosítani. Adott esetben egy ingatlannalÉn mégis azt mondom – azzal együtt, hogy a gondoskodás nagyon fontos – döntsünk olyan otthon mellett, ahol tényleg „hazajöttem” érzetünk van és nem veszünk a nyakunkba felesleges terheket. Néha nem csak felesleges terheket, hanem olyakat is, melyek konkrétan megnehezítik mindennapjainkat. Jobb, ha elkerüljük ezeket, mert egy nem megfelelő döntés később óriási megbánáshoz vezethet.

Kinek a pap……

Kertes házat szeretnénk, vagy inkább kényelmet?

Ez a kérdés furcsa és szarkasztikus lehet, de véleményem szerint van létjogosultsága.

Akinek kertje van, pontosan tudja, miről beszélek. Mondjuk ötven –hatvan éves kor felett kifejezetten jó a kérdés. Egy kertes ház hatalmas munkával jár, ráadásul sosincs befejezve. Ha mégis, akkor egészen biztosan lesz valami, amit ideje felújítani. A kert gondozása – nem beszélve a kapun kívüli terület rendben tartásáról – napi feladat. Nem heti, vagy havi, hanem mindennapos tevékenység. Ha csak nem dúskálunk anyagiakban, valószínűleg saját magunknak kell a feladatokat napi szinten elvégezni.

Szemben mondjuk egy társasházi lakással – melyek értéke megjegyzem szintén csak növekszik – ahol a napi teendők jóval kevesebbek, a kötelező munkálatok szinte elhanyagolhatóak.

Sem utcát nem kell takarítani, sem pedig füvet nyírni. (A hólapátolásról már nem is beszélve, noha mostanság nem sok havat látunk.)

Ár – kontra kényelem

Nyilván mindenki tisztában van vele, hogy egy tömblakás klasszisokkal olcsóbb egy családi háznál. Az sem elhanyagolható, hogy a felújítási költségei is jóval alacsonyabbak, mint a kertes ingatlannak. A szabadidőnkbe nem kell belekalkulálni a kert és a ház körüli munkálatokat, kvázi sokkal több idő jut saját magunkra, vagy akár utazgatásra.

És akkor a másik oldal

Egy panellal szemben a kertben rengeteg fantasztikus élményünk lehet, saját otthonunkban. A gyermekek az udvaron játszhatnak, ahol védve vannak az utca forgalmától. Háziállatot is bátran tarthatunk, nem kell feltétlenül óránként sétálni vinni. Kertészkedhetünk, grillpartit rendezhetünk, vagy csak saját családtagjainkkal napozgathatunk az udvarban. A szomszédok esti beszélgetése sem hallatszik át a falakon, és a szabad levegőn is igényünk szerint tartózkodhatunk.  Nem romlik el a lift és nincs közös költség sem.

Ami fontos még

Akik korábban társasházban éltek, ám látván a sokáig tartó melegebb hónapokban a kert előnyeit, és kiszabadulnának a dobozukból, vegyék figyelembe:

Érheti őket nem kevés meglepetés, amire esetleg nem is gondoltak. (Mérjék fel fizikumukat és a teendők napi szinten történő elvégzésére a hajlandóságukat.)

Ki-ki döntse el, hogy neki mely szempontok a fontosabbak, ez lenne a lényeg. Ezért lenne jó átgondolni a döntést, és nem mások nézőpontjait venni alapul, ha saját otthonunkat kívánjuk megteremteni.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr3015320970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása