Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Jön a tél, mi lesz a balatoni ingatlanokkal?

2019. november 03. - Az értékbecslő


Idén még érdemes vásárolni „kis tengerünknél” lakó-nyaraló ingatlant, ugyan is nem kizárt, hogy jövő tavasszal már valóban a megközelíthetetlen kategória lesz nekünk – magyaroknak.

balatoni_ingatlanok.jpg

 

Nem olyan régen – szokásomhoz híven – ismét utána néztem a balatoni ingatlan áraknak. Kíváncsi voltam, mi a napra kész információ, hiszen manapság valóban már napokban mérhetőek a változások.

Csak érdekességként jegyzem meg, hogy a Velencei tó környékén hasonló a helyzet, már ami az áremelkedést illeti.

Budapest – kontra Balaton?

Ahogy Budapesten, úgy a magyar tengernél is jócskán a megfizethető kategórián kívül esnek az ingatlan árak, persze ez régió függő is. Ahogy a főváros egyes területein lévő lakások négyzetméterára is az egekben landolt, úgy a közvetlenül Balaton partján lévő településeken elhelyezkedő ingatlanok is horribilis áron vásárolhatók meg.

Ami a nagy átlagot illeti, körülbelül négyszázezer forintra tehető a négyzetméterár a Balaton parton, ám egyáltalán nem ritka a félmilliót is meghaladó ár egyetlen négyzetméterért.

Balatoni régión belül

Balatonon az ingatlan árak emelkedése – olvasataim szerint – Keszthelyen volt különösképp mérhető. Számszerűsítve a drágulás megközelíti (ha meg nem haladja) az ötven százalékot. Ez óriási szám ebben a tekintetben. Annyit jelent, hogy mára egy keszthelyi ingatlanért átlagban – négyzetméterenként – elkérnek több, mint háromszázezer forintot. Van olyan település is, ahol félmillió feletti összegről beszélhetünk négyzetméterben, méghozzá használt ingatlannál. Ez a hely Balatonfüred, ahol persze új építésű ingatlanok is vannak szép számmal. Ezek persze még drágábbak.

Nem beszélve azokról a lakásokról, melyek közvetlenül a vízparton épültek, ott már nem kevesebb, mint egymillió forintért vásárolhatunk meg egy négyzetméternyi területet.

A Duna House felmérései alapján a balatoni ingatlanok átlagban húsz- és huszonötmillió forintba kerülnek, ám  Balatonfüreden egy átlagos ingatlanért elkérnek több, mint negyvenmillió forintot.

Azt gondolom, mint mindennek, nyilván ennek is oka van.

Oka kell, hogy legyen

Magyar emberek (havi fizetésből élőkre gondolok) ezeket az árakat nem igazán tudják megfizetni. Aki pedig tehetős…..nos, inkább külföldre fókuszál.

Ha ez így van, akkor pedig sok lesz a külföldi befektető, mert a lakások bizony elkelnek. Az árak nem tűnik úgy, hogy csökkennének. Sőt!  Ami azt illeti, a Balatonnál az emelkedés folyamatosnak mondható.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr6815285642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása