Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Hoppá! Megszülethet a megoldás – törvényben is?

2019. október 27. - Az értékbecslő

Korábban már talán többször is írtam a társasházi közös képviselők felelősségéről, illetve sokszor annak hiányáról. Úgy látszik, mások is látják a félelemre okot adó „baklövéseket”, szerencsére lesz megoldás a lelkiismeret hiányára ebben a témában is! Remek hír!
tarsashazi_valtozasok.jpg

Életbe léphet egy törvénymódosítás, mely a közös képviselők saját vagyonával történő felelősségét hivatott szabályozni. Ez azt jelenti, hogy a társasházi közös képviselők hibáikért, mulasztásaikért saját vagyonukkal felelnek, illetve pénzbeli büntetésre is számíthatnak, mely elérheti az öt millió forintot is!

Voltak – vannak is talán – olyan képviselők, akik simán bevállalták ezt a feladatot – ami persze jó néhány kötelezettséggel és nem kis felelősséggel jár – akiknek semmilyen szakmai előképzettségük nem volt.

Nekik segítene a Bp-i Kereskedelmi és Iparkamara, hogy kaphassanak képzést munkájukhoz.

Nem kis létjogosultsága van ennek a dolognak, ugyan is ma több mint négy millió társasházi lakás van Magyarországon, ahol a közös tennivalókat, feladatokat közös képviselő látja el. Mivel azonban ezt a munkát bárki (!) elvállalhatta, sőt rendes állása mellett ezt csak plusz feladatként látta el, sokszor nem kis vitát okozott a lakóközösség életében – okoz ma is – a nem megfelelő tudás.

Nos, valószínűsíthető, hogy ennek a helyzetnek véget vethetne a társasházi törvény módosítása. A törvénymódosítás értelmében ugyanis ha valaki a közös képviselői munkát elvállalja, akkor saját vagyonával felel az esetleges hibáiért.

Ami a valós mulasztásokat illeti, ott a törvény a felelőst – tehát a közös képviselőt – akár öt millió forintig terjedő pénzbírsággal sújthatja.

A törvény arra vonatkozóan is változik, hogy a jövő évtől minden közös képviselőnek regisztrálnia kell magát kötelezően. Ez úgy kerül érvényesítésre, hogy a társasházak tulajdoni lapjára felvezetik a közös képviselő nevét, sőt személyes adatai mellett még a pontos (valós) elérhetőségeit is.

Ennek a törvénymódosításnak véleményem szerint éppen itt volt az ideje. Nem egy olyan esettel találkoztam – közvetve a munkám során – ahol az ott előforduló viták miatt, tényleg szükség van a szigorításra.

Természetesen nem azért, hogy bárki is elrettenjen ettől a munkától, sokkal inkább azért, hogy a társasházakban élők joggal érezzék magukat biztonságban, és bátran, bizalommal tudjanak fordulni közös képviselőjükhöz.

A kamara – joggal – szükségesnek látta, hogy igen is szerezzenek szakmai tudást  a közös képviselői feladatra vállalkozók, hogy mindenki fenntartás nélkül fordulhasson hozzájuk anyagi dolgok intézésének céljából is.

Idén októberben fog indulni egy program, melyet a részt vevő leendő – vagy már meglévő – közös képviselők munkájuk mellett is el tudják végezni, ennek megfelelően lett kialakítva a negyven órás oktatás. Heti egy alkalommal, öt órás oktatás lesz, nyolc héten át. Megtanítják a társasházi tisztségviselőkre vonatkozó törvényeket, azok betartásához szükséges ismereteket. Betekintést nyernek továbbá a jogszabályi hátterekbe, illetve hasznos ismereteket szereznek az ingatlan nyilvántartási rendszerekről. Tanulnak tűzvédelmi előírásokról, és külön foglalkoznak a társasházak jogszabályi hátteréről is.

A résztvevők természetesen tanúsítványt kapnak a megszerzett tudásról.

Úgy tudom, jelentkezni a most induló képzésre már nem lehet, akik viszont vállalták az önköltséges oktatást és jelentkeztek, ők október 11-én kezdhettek.

Nyilván a későbbiekben is lesz lehetőség a tudás megszerzésére, aki lemaradt volna, hiszen úgy gondolom ez mindannyiunk közös érdeke.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr1515266638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása