Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Tényleg messze vagyunk a katasztrófáktól?

2019. szeptember 01. - Az értékbecslő

Szomorú apropó a környezetszennyezés létére, ami napjainkban látható a világ különböző tájain, pusztító tűz, s egyre nagyobb és nagyobb területen.

amazonasz_erdotuz.jpg

Noha ezektől a földrészektől viszonylag távol esik kis hazánk – persze ez pusztán nézőpont kérdése – a környezetszennyezés hatalmas méreteket ölt. Ezt nagyjából mindenki tudja, s a valamennyire érzékeny és tudatos lakosság nyilván a maga módján meg is próbál tenni ez ellen, ahogy lehetősége engedi.

A környezetszennyezés következményeiről fejtegetésekbe bocsátkozni teljesen felesleges, tudjuk, látjuk mekkora kárt okozunk saját magunknak mi, emberek.

Egy következményről azonban mégis szót ejtenék, hiszen ez gyakorlatilag mindenkit érint. A fosszilis energiahordozók totális kimerülése úgy látszik visszafordíthatatlan.

Már pedig, ha így van, akkor kénytelenek vagyunk alternatív erőforrások felé irányítani tekintetünket.

Ami tény, hogy a fosszilis tüzelőanyagok már csak elenyésző mértékben állnak rendelkezésünkre, teljes kimerülésük ideje is igen jól látható és meghatározható.

Ami némi reményt kelthet bennünk, az a megújuló energiaforrások jelenléte, ez talán megoldást jelenthet számunkra, hiszen ezek kiaknázása lehetővé tenne egy újabb „túlélési periódust” az emberiségnek, és jó eséllyel lehetne felépíteni egy hosszú távon fenntartható energiagazdaságot. Szakértők szerint jelen állás szerint más lehetőség nem létezik.

A környezettudatos gondolkodásmód szem előtt tartása fontos. Ebben nagyon nagy segítség lehet a megújuló energiaforrások használata, ráadásul nem elhanyagolható szempont, hogy „bevetésük” lényegesen olcsóbb megoldást biztosíthatna a melegvíz, fűtés és hűtés ellátásunk megoldására. Arról nem is beszélve, hogy hatékonyságuk kiemelkedően jó és ráadásul természetes.

Mi is a megújuló energiaforrás?

Olyan energiát jelent, ami úgy tud folyamatosan megújulni, hogy a természetben meglévő törvényszerű folyamatoknak köszönhetően, illetve valamely formában képes újra termelődni. Tehát folyamatosan rendelkezésünkre áll. Egyik ilyen nagyszerű lehetőség a napenergia hasznosítás – ami láthatóan nagyon szépen, és gyors ütemben folyamatosan kiaknázásra kerül már hazánkban is, noha az elektromos áramot, vagy a melegítést biztosító rendszerek még viszonylag új technológiának tekintetőek.

Egy ilyen – még alig kiaknázott – lehetőségünk a napenergia hasznosítása. 

A napenergia közvetve, illetve közvetlenül is alkalmazható. Közvetlen elektromos energiát a mechanikai munkavégzés mellett, több más célra is, a közvetlen alkalmazását pedig melegítésre használjuk általában.
A napenergia hasznosítása két módon történhet:

Egyik esetben nem használunk külön berendezést annak felfogására, ezt hívják passzív hasznosításnak.
A másik esetben pedig a napenergia felfogására, és annak elvezetésére berendezéseket is használunk, így annak hasznosítása aktív.

A passzív napenergia hasznosítás óriási előnye, hogy beruházási költségektől teljesen mentes, és roppant egyszerű megoldás.

Gyakorlatilag passzív ház az, amely természetes módon használja ki az évszakok különféle adottságait. Például egy verandás, tornácos ingatlan megvédi lakóit a túlzott napfény ellen, de az esőtől is óv. A téli napsütést viszont oly módon engedi be, hogy az épület szerkezetét is megóvja.

A most épülő családi házaknál tehát – fentiekből tanulva – jó ötlet ha az épületek ablakai főleg a déli részen helyezkednek el, mert jóval több napenergia érkezik a házba. A fűtési időszakokban így sokat spórolhatunk. Az is kiváló dolog, ha a déli oldalra tervezünk üveges, beépített teraszt, vagy télikertet, így is csökkentve a fűtési költségeket.

Szakértők véleménye alapján a passzív napenergia hasznosítás hatásfoka nagy átlagban húsz és harminc százalék között mozog! Persze a fűtőberendezések méreténél sajnos nem lehet alapozni a passzív rendszer hőtermelésére, így a beruházási költségek nem csökkennek. Viszont a kiaknázásnál már meg tudunk takarítani költséget a fűtési időszakokban, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni.

A napenergia hatékonyabb kiaknázása az aktív hasznosítóknál jelent óriási lehetőséget, hiszen ezek a rendszerek már tárolásra és hasznosításra is alkalmasak, nem csak befogadásra. (napkollektorok)

Van tehát lehetőség, figyeljünk oda, gondoljuk át, legyünk optimisták és ha lehetőségünk van rá, kezdjünk el valóban tenni is.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr3815034900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása