Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Eldönthetem én, vagy engedély kell rá?

2019. május 12. - Az értékbecslő

Sokan megkeresnek – bár tulajdonképpen nem tartozik a hatáskörömbe, még a tevékenységeim közé sem – az ügyben, hogy építkezés előtt ( legyen szó bármiről ) kell, e, vagy nem, építési engedélyt kérni. Utána néztem - a teljesség igénye nélkül – és a következő a helyzet:

epitesi_engedely.jpg

2008 óta hatályos egy rendelet, melynek értelmében gyakorlatilag három kategória létezik, melyet feltétlenül szükséges figyelembe vennünk és betartanunk, ha építkezni szeretnénk.

Az egyik, amikor mindenképp engedélyhez kötött az építkezés, a másik, amikor nem kell engedély. A harmadik variáció pedig azt jelenti, hogy engedély ugyan nem kell az építéshez, viszont azt bejelenteni mindenképpen kötelező.

Ez a gyakorlatban a következőt jelenti. A bejelentés után nem kell várnunk arra, hogy a hatóság engedélyezi e a munkálatok megkezdését, elvégzését, pusztán annyi a teendő, hogy az építésügyi hatóságnál meg kell tenni a bejelentést.

A szükséges dokumentációkkal a hónunk alatt befáradunk, közöljük építési szándékunkat, és hazatérve akár már meg is kezdhetjük a munkálatokat. Ezt követően – ahogy idejük engedi – a hatóság egy levélben küldött tájékoztatót fog részünkre továbbítani, egészen pontosan a bejelentés tudomásul vételéről. Amit persze ebben az esetben sem szabad elfelejtenünk az, hogy a munkálatokhoz építész, statikus, vagy egyéb szakemberek közreműködései szükségeltetnek (melyeket persze már ellenőrizhetnek az erre szakosodott hatóságok).

Jó pár évvel ezelőtt az engedélyköteles kategória viszonylag  egyértelműbb volt, mint manapság. Ezt ugyanis már ketté választották a törvényben. Jelesül úgy, hogy a normál azaz úgynevezett egyszerűsített építési engedélyek kerültek bevezetésre. Az egyszerűsített engedélyeknél rövidebb az ügyintézési idő és a tervek is jóval „primitívebben” lehetnek. Szakhatóság általában nem vesz részt az engedélyeztetésben, és jellemzően ezt a megoldást csak a felújításoknál szokták igénybe venni az emberek.

Akik régebben űzik az ingatlanos szakmát, akár tervezésben, akár kivitelezésben, vagy épp ingatlan értékbecslők, ahogy jómagam is, emlékeznek még arra, amikor még egy utcai kerítés lebontásához, és új építéséhez is kötelezően kellett engedélyt kérni. Bizony, volt ilyen.

Mára ez – szerencsére már – megváltozott, és van még néhány példa, melyet most felsorolnék, ahol sem építési engedély, de még bejelentési kötelezettségünk sincsen, ha dolgozni szeretnénk elméleti terveinken a gyakorlatban is. A teljesség igénye nélkül:

  • Egy már meglévő épület felújítása, helyreállítása, átalakítása, a homlokzat megváltoztatása, tetőtér beépítés, korszerűsítés. (abban az esetben, ha az építmény tartószerkezetét nem kell megváltoztatni, bontani,stb.)
  • Kerítés építése- átalakítása
  • A meglévő épület utólagos hőszigetelése
  • Homlokzati nyílászáró – méretet nem változtató cseréje
  • Homlokzat színezése, vagy a felületképzés cseréje-változtatása
  • Egy telek terepszintjének 1 méterig történő végleges jellegű megváltoztatása

Ilyen, s a törvényben foglalt még számos esetekben tehát semmilyen bejelentési kötelezettségünk nincsen a hatóságok felé. Természetesen a törvényt – lehetőleg hozzáértő bevonásával – tanulmányozva tudhatjuk biztonsággal, hogy milyen esetben és melyik lehetőséget kell alkalmaznunk. Mindig kérdezzünk meg illetékest a jogainkról és kötelezettségeinkről a súlyos büntetések elkerülése tekintetében.

Számos jó tanácsra és hasznos információra lelhet továbbra is, nemrégiben megjelent könyveimben, melyek ingatlanos kisokosnak jellemeznek olvasóim.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr1714821650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

grandeingatlan · https://grandeingatlan.hu 2019.05.13. 07:40:16

Ez egy jó cikk! Meg is osztom a céges fb. oldalamon. Köszi!
süti beállítások módosítása