Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

A XXI. századi emberek leendő otthona?

Remény, fellángolás, aztán a lehangoló száraz tények Magyarországon

2019. április 07. - Az értékbecslő

Mi az a konténerház?
Noha hazánkban még nem elterjedt és nem is túl sokan hallottak róla, a konténerház bizony nem kis lehetőségeket rejt az ingatlanpiac birodalmában.

kontener_hazak.jpg

Mi több, nem csak lakáspiacon, de azok számára is, akik nem tudtak finanszírozni egy lakásvásárlást, vagy épp egy valóban nagy költségekkel járó építkezést, ám minden vágyuk egy családi ház, s nem szeretnék feladni álmaikat.

Természetesen telek a konténerházhoz is elengedhetetlen, viszont megvalósulási költségei (ha nevezhetjük így) jóval alatta marad a hagyományos értelemben vett építkezéseknek.

Hogy néz ki a gyakorlatban?

Nos, nyilván sokan ismerik a szó szoros értelmében vett konténereket, melyeket már jó ideje használnak – nyilván nagyobb városokban – abból a célból, hogy például otthont biztosítsanak egy irodának, raktárnak.

Ezek a konténer irodák amellett, hogy tökéletesen ellátják a nekik szánt funkciójukat, jóval olcsóbbak, mint az „épített” irodák, irodaházak. Nem elhanyagolható továbbá, hogy az e fajta irodák még mobilisak is, ami – ha jobban belegondolunk – nem kis előny, hiszen vállalkozások jönnek-mennek, elindulnak, megszűnnek és/vagy megváltoztatják helyüket, illetve tevékenységi köreiket.

A konténerek gyakorlatilag előre elkészített irodák, és itt jön az otthon teremtésre való lehetőség, mert ezek akár házak is lehetnek – méretüktől és felszereltségüktől függően.

Tehát a konténerházak valójában előre elkészített lakóházak, melyeket az adott helyre, egyszerűen csak lehelyeznek, s gyakorlatilag lakhatásra készen bocsájtanak rendelkezésünkre. Mi választhatjuk ki, hova kerüljenek a telken belül – persze a mindenkori előírásoknak megfelelően.

Amit előtte feltétlenül ki kell alakítani a házban, az nyilván a víz-és villanyhálózat, a nyílászárók beépítése, valamint természetesen a fűtési rendszer és a megfelelő hőszigetelés.

Láthatjuk, hogy jóval kevesebb munka és vesződség van velük, mint egy hagyományos (ámde biztos alapokra helyezett) téglaházzal, ami időben nem elhanyagolható – és persze anyagiak terén sem!

Hagyományos értelemben vett építőanyagra sem lesz szükségünk, és szakembereket sem kell fizetnünk, főképp nem ellenőriznünk, hiszen itt építkezésről – mint olyan - nem beszélhetünk. Kvázi építési napló, és az ezzel járó felelősség, plusz költség, tortúra és rengeteg bosszúság is létjogosultságát veszti.

Áruk egyébként igen változó, egymillió forinttól, körülbelül 10-12 millió forintig megtaláljuk ezeket az „építményeket”, nagyságuktól és felszereltségüktől függően. Ugye mennyire csábító lehet a mai ingatlanárak mellett? Akár ezreknek adhatna esélyt saját otthonra.

Igen, csak nem nálunk. MAGYARORSZÁGON TULAJDONKÉPP ESÉLYE SINCS JELEN PILLANATBAN.

A  véleményem szerinti legnagyobb hátránya kis hazánkban, hogy a legtöbb önkormányzat (lokális szabályrendszerektől függően) NEM ADJA MEG RÁ A LAKHATÁSI ENGEDÉLYT, ami valljuk be, lehetetlenné teszi, hogy sokan egyáltalán fontolóra is vehessék a konténerház lehetőségét itthon.

Aztán a másik negatívum a konténerházakra nézve,  a most otthont teremteni kívánók körében Magyarországon az, hogy gyakorlatilag semmilyen támogatás nem vehető igénybe az ilyen típusú házakra. Sem a CSOK, sem pedig a lakástakarék.

Nálunk nagyjából ezek a mobilházakra vonatkozó törvények. Talán változnak. Talán lesz esélye a magyar fiataloknak is olcsóbb otthonra. Vagy megpróbálják külföldön.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő
http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr9514746057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása