Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Albérleti kisokos – ahogy én látom – használd fel!

2019. március 31. - Az értékbecslő

Néhány – úgy vélem – hasznos tanács azoknak, akik bérleményt keresnek.
Sokszor nagyon egyértelműnek tűnő dolgokat olvashatunk egy-egy lakáshirdetésben, (főleg, ha internetes oldalakat böngészünk) ami nem is biztos, hogy annyira az.
alberleti_kisokos.jpg

Valamint általános hiba, hogy sokszor hajlamosak vagyunk elsiklani bizonyos dolgok felett, pusztán csak azért, mert nem vagyunk tisztában a fogalmakkal. Ez persze kellemetlenségekre, feleslegesen megnézett ingatlanokra, elpocsékolt időre és energiára kényszeríthet bennünket.

Főleg olyankor, amikor csak nagyvonalakban olvasunk el egy hirdetést. Ilyenkor a leírt dolgok számunkra elolvasottnak tűnnek ugyan, valójában azonban nem értelmezzük helyesen azokat. Automatikusan következtetünk, vagy épp NEM következtetünk, mely mindkét esetben félreértésekre adhat okot.

Először is, nem ugyan az a bérleti jog és a bérlet!

Az albérletnél nyilván havi bérleti díj van, és ezt rendes időközönként kell a bérbe adó számára kifizetnünk. A bérleti joggal meghirdetett ingatlan esetében viszont nem csak bérleti díjat, de jó előre mindig meg kell vásárolnia a bérleti JOGOT is! Tehát ez értelemszerűen egy plusz költséget jelent a bérlőnek!

Az albérletek ezzel szemben tehát jóval kevesebb költséggel bírnak, ráadásul a szerződésben benne foglaltatik – pontosabban van rá lehetőség, hogy meghatározzuk - a bérlés időtartama is, mely nyilvánvalóan nagyobb biztonságot ad a bérlőnek a lakhatásra vonatkozóan. Tehát a különbség számottevő anyagi és mentális tekintetben is! Figyeljünk nagyon erre!

A foglaló, nem kaució!

Ebbe is sokan belefutnak….

A kaució arra való, hogy fedezze a bérlő által okozott esetleges károkat, illetve amortizációt. Ez az – egyénileg megállapított összeg -  általában 2 havi bérleti díjnak megfelelő  összeg a szerződés lejártakor visszafizetendő a bérlőnek, levonva belőle a bizonyítottan általa okozott esetleges károkat. A foglaló – ezzel szemben – az az összeg, melyet valaki a leendő bérbe adó számára letesz, hogy a bérleti szerződés megkötéséig biztosítsa elsőbbségét más érdeklődőkkel szemben. Amennyiben a meghatározott ideig nem vállalja a szerződés megkötését, a foglalót ELVESZÍTI, tehát az nem jár vissza.

Itt sem árt tehát résen lenni és tisztában lenni a fogalmakkal!

A rezsi és a bérleti díj

Sokszor látunk horror áron meghirdetett lakásokat, melyeknél néhány esetben ebben már benne foglaltatik a rezsi is! Erre sem árt odafigyelni, hiszen így már nem is számít magasnak a bérleti díj!  Ami még fontos, hogy ha külön szerepel a rezsiköltség a bérleti díjtól, akkor mindenképp járjunk utána a valós, tényleges energiaszámláknak, nehogy a téli időszakban érjen minket kellemetlen meglepetés!

Sem mint bérlő, sem mint bérbe adó, nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy bérleti szerződés nélkül bonyolítja a tranzakciót.

Értsük meg, hogy mindkét félnek biztonságot ad és nyugodt éjszakákat. Noha a magyarországi törvényekben előírt adó megfizetésére vagyunk kötelesek, még mindig sokkal kevesebb költség, mintha egy szép reggelen arra leszünk éberek, hogy az elmúlt pár órában kipakolták a lakásunkat, a hátrahagyott rezsit és a bérleti díjat pedig elfelejtették kifizetni. A bérlők oldalán pedig jobb a nyugodt éjszaka, hogy másnap reggel még egészen biztosan nem rakhatnak bennünket utcára, ha épp meggondolnák magukat.

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő
http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr7214729851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása