Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Az ingatlanpiacon az ár az úr!

Taktikázz, ahogy tudsz!

2019. március 10. - Az értékbecslő

Nem volt olyan rég, hogy – sok éves tapasztalataim alapján – nem is egy, hanem két könyvet írtam az ingatlaneladás témájában. Ezek a könyvek már bárki számára hozzáférhetőek, és büszkén hallom,  hogy a megjelenés óta többen illették az „ingatlanos kisokos” jelzővel.

ingatlan_ara_1.jpg

Talán – szerénytelenség nélkül – megilleti mindkét könyvet eme jelző.

Amiért megérdemli a sikert a két könyv, talán az, hogy részletesen megmutatom a valóban nyertes-nyertes pozíció elérésének folyamatát mindkét oldalon, tehát az eladó és a vásárló szemszögéből nézve is. Ez a hitvallásom.

Mostani írásomat egy ismerősöm nekem feltett kérdése ihlette, ami a következő volt.:

Mondd meg a tutit, ha már szakértő vagy: Szerinted, mi a legfontosabb egy lakáshirdetésben? A pontos árra figyeljek oda, vagy inkább a lakás valós, tényleges állapota legyen a lényeg? A régió kiemelésére – annak előnyeire fektessem a hangsúlyt, vagy inkább az árral próbáljak „ügyeskedni”? Melyik a hatékonyabb?

Neki –  mivel erről órákat lehetne beszélni – a könyveimet ajánlottam elolvasásra.

Örültem, hogy elolvasta a hatékony ingatlan eladásról szóló könyvemet, így már nem volt kérdés számára, mit tegyen.

Aki még nem fogta kézbe ezt a „kisokost”, annak pár mondatban néhány tanács az ismerősöm által felvetett témában:

Véleményem az – hosszú évek óta -, hogy az árat mindig a piaci viszonyokhoz mérten érdemes megállapítani. Vajon feltétlenül bele kell tenni a szó pozitív értelmében vett „ügyeskedést” is? Például néha, hogy jelen esetben is, mint bármilyen értékesítés kapcsán érdemes-e a kilencesekre fókuszálni. Jobban hangzik – pontosabban jobbnak látszik-e, a 11 millió kilencszázezer, mint a 12 millió?

Nos, én úgy gondolom, hogy sok esetben még a laikusok számára is látszik a taktika,nem, hogy egy tapasztalt hirdetéseket böngésző számára. A túl sok kilences tehát igen is lehet látványos „átverés” bárki számára, noha valós számokról beszélünk. Miért is?

Egy korrekt, tisztességes beárazásnál nyilván be lehet – és be is kell (!) vetni ügyes taktikákat, de meg kell látni, hogy ez a szita azért nagy lyukú és igen is átnéznek rajta sokan mosolyogva. Az utolsó millió oly módon történő lefaragása, hogy az „csak” kilencszázkilencvenezer-kilencszázkilencvenkilenc lesz, legfeljebb azért jó döntés, mert a kereső rubrikába még pont belefér a hirdetésünk. (Mert sokan ár alapján szűkítik a kört, így nem vesztünk érdeklődőt, ha csökkentjük az árat.)

Ráadásul az alku lehetősége kivétel nélkül minden eladásnál fennáll, pusztán azért mert így vagyunk mi emberek megtervezve. A sikerélmény nyilván fontos, még ha pár százezerről van is szó, de a saját pénztárcájának senki sem az ellensége. Így aztán, ha már-már filléreket tüntetünk fel az árban, akkor az alku már nem is válik kielégítővé egyik fél számára sem. Ám, ha valaki a 12 millióból kezd el alkudni pár százezret, ott már azonnal változik az összeg – méghozzá láthatóan, s a megelégedés sokkal garantáltabb lehet. (Hétköznapi pszichológia)

Ezt hívják lélektani hatásnak, melyek óriási mértékben működnek. Viszont, ha van időnk egy picit gondolkodni és még józan eszünk is akcióba lép, akkor pár perc alatt meglátjuk a manipulációt, kvázi meglátjuk a valóságot, a realitást és adott esetben az ingatlan valós, tisztességes árát is.

A kilencesek eredete nekünk-magyaroknak – csak, hogy ne csapjon be!

Úgy negyven éve már, hogy amióta Ausztriába jártunk kvarcóráért meg mosóporért, – a kilences szám varázsában élünk mi is,– ilyen formán persze az idősebb korosztályból. Egy felmérés is alátámasztja ezt, mi szerint: „Ha egy ingatlan eredeti ára kilencesre végződik nulla helyett – persze redukálva – akkor az magasabb áron, és gyorsabban kel el, mint ellenkező esetben. Sokkal könnyebben kerülnek az eladók tárgyalási helyzetbe, ha az árban nem egy kerek összeget írnak, hanem teszem azt, 12, 4 milliót, vagy mondjuk 8, 2 milliót, de semmiképp sem 8 milliót, vagy 25 és felet.”

Én, mint értékbecslő viszont azt az árat állapítom meg, ami ténylegesen megfelel a piaci értéknek – ilyen formán  a realitásnak, és a tisztességnek is.

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő
http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr3214680682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása