Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Ki vagy, te Geodéta?

2019. február 24. - Az értékbecslő

Mostanában érdekes módon, több ismerős is feltette nekem a kérdést, hogy mit jelent pontosan a geodéta szó, kik is azok a geodéták, s mi a szerepük az ingatlanpiacon? Ezért, gondoltam, hogy tisztázzuk a kérdést, kik ők, és mit csinál

geodeta.png

Maga a szó, geodézia – ingatlan földmérés, geodéta – földmérő. Így egyszerűen.

A földmérés – a hiedelemmel ellentétben – nem csak ipari építkezéseknél „használatos” fogalom, hanem a családi házak esetében is. Igen hasznos dolog kikérni – van, amikor kötelező is – geodéta véleményét, igénybe venni szakértelmét.

Két formáját különböztetjük meg a geodéziának, az egyik a kataszteri- másik pedig az ipari geodézia. Előbbi a különböző ingatlan nyilvántartással és a telek alakításával kapcsolatos munkákat foglalja magában, illetve ezt alkalmazzák a családi házak tervezésekor is. Utóbbi pedig az építőipari tervezésekhez, azok kivitelezéséhez használatos, mint például utakhoz, csarnokokhoz, bevásárlóközpontokhoz, vagy autópályák, ipari parkok építéséhez.

Munkájuk a teljesség igénye nélkül – például a telekhatárok kitűzése. Ezzel nyilván az esetleges birtokhatárral kapcsolatos viták is elkerülhetőek (megelőzhetőek), de az építkezés első lépcsője is valójában ez. A geodéta hatáskörébe tartoznak még a határrendezések, a telek egyesítések, felmérések és tervezések a kivitelezések előtt és annak során.

Az építkezések során prioritást élvez, hogy hol és mekkora telken lesz a családi ház, tehát a megvásárolt telek határainak pontjaival elengedhetetlen tisztában lenni, s nagyon fontos, hogy ez megegyezzen a földhivatali bejegyzésben-nyilvántartásban foglalt hiteles adatokkal.

Ezért aztán fontos a telek megvétele előtt, de legkésőbb a megvásárláskor kitűzetni a határokat a geodéta által, így pedig nem kell számolni a későbbiekben felmerülő birtokhatári perekkel! A földmérő az építendő ház helyének tervezését is elvégzi, ráadásul egy tervezési alaptérképet is prezentál a megbízott építészmérnök számára. A hivataltól beszerzett ingatlan nyilvántartási térkép kiegészítésre kerül a helyszínen mért adatokkal, melyeken szerepelni fog minden lényeges elem. (járda, útburkolat, kapu). A földmérést egyébként érdemes lehet elvégeztetni a már elkészült építkezés utolsó fázisában is.

Nos, ők a geodéták. Ők a földmérők. Ők azok, akiknek köszönhetően megelőzhetőek a telekhatárok miatti álmatlan éjszakák, viták, perek, nézeteltérések.

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő
http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr9914651783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pósa 2019.02.25. 09:56:58

Az építkezés azzal zárul, hogy az ingatlannyílvántartási térképen, és a tulajdoni lapon feltüntetésre kerül!

Az értékbecslő 2019.02.25. 09:59:00

@Pósa: Köszönöm a kiegészítést!
süti beállítások módosítása