Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Nekünk a Balaton a Riviéra?

2019. február 17. - Az értékbecslő

Az ingatlan ár emelkedésről beszélünk épp eleget. Ami manapság látható, az már tényleg feszegeti a határait a jó érzésnek, és az emberek tűrőképességének. Persze, aki eladni szeretne, annak nyilván mosolyog a lelke, itt is láthatjuk, minden nézőpont kérdése.

balatoni_ingatlan_ar.jpg

Nos, nem csak a budapesti árakról van szó, a horror érinti az ország minden területét, nyilván a balatoni telkeket, ingatlanokat is.

Természetesen a Balaton-part mindig is kivételes figyelmet kapott az ott lévő ingatlanok tekintetében (is). Ennek köszönhetően pedig az ebben a régióban – különösen partközeli nyaralók esetében – az eladó ingatlanok ára nem, hogy megközelíti, de el is éri, sőt néha még meg is haladja a budapesti árak szintjét.

Ez persze nem túl bíztató, mármint azok körében, akik mostanság szeretnének vásárolni. Úgy látszik továbbá, hogy ha igaz, uniós támogatásból is várhatóak beruházások a turisztika területén, ami lehetséges, hogy még a jelenleginél is erősebb felértékelődést produkál majd – ha még fokozható a helyzet.

A telkek, nyaralók között persze óriási különbségek vannak. Esztétikum terén, komfortban és nyilván árban is. Ebből következik, hogy a keresettség is óriási eltérést mutat. A kisebb telkek nem igazán népszerűek, illetve szinte egyáltalán nem keresik a régi, előnytelen beosztású ingatlanokat sem.

Eladni tehát azért nem mindent lehet, legalább is magas áron biztosan nem. Erre szokták mondani viszont, hogy minden annyit ér, amennyiért megvásárolják.

Ami a felméréseket illeti, azt látom, hogy a kínálat növekedése már magasabb, mint öt százalékos, a keresleté viszont még ennél is emelkedettebb, mintegy kilen-tíz százalék az előző évekhez képest. Nem is kell tovább nyomozgatni, látható a nyaralópiac élénkülése ebből a két adatból is.

Ami a turisztikát illeti, megvannak a jellemzően népszerű helyek, régiók, illetve ugyan így a hanyagolt területek. A kedveltebb helyeken a lakások négyzetméter ára eléri (sőt, meg is haladhatja) a hatszázezer forintos árat négyzetméterenként, a tihanyi lakások például hétszázezer/négyzetméter áron is elkelnek.

Céltelepülések is vannak – ami a turisztikát érinti – tehát a piac uniójának metszetében drágaság szempontjából megvannak a tipikus területek, s árban a különbségek a kevésbé népszerű régiókhoz képest óriásiak. Zamárdi hasonló paraméterekkel bír a népszerűség szempontjából, és Siófok, Balatonfüred is természetesen. A magyar tenger népszerűsége vitathatatlan.

Ami azt illeti, a hazai turizmus felélénkülése bizony rányomja a bélyegét az árakra. Több – belföldi – utazási iroda véleménye, hogy mostanság már csaknem húsz százalékkal több vendég látogat a Balatonra, mint a korábbi években.

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő
http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr314632144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása