Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Neked adnám, elfogadod?

2019. február 03. - Az értékbecslő

Van egy ingatlanom. A legkisebb ráfordítással szeretném eladni (adózás, felújítás, stb.) esetleg elajándékozni gyermekemnek, családtagomnak Mit tehetek, egyáltalán mi az, ami ajándékozásnak minősül?

ajandekozas.jpg

A hivatalos megfogalmazás a következő:

„Ajándéknak minősül az a – szerződésben feltüntetett ingatlan, ingóság, készpénz, stb. – vagyontárgy, mely valós pénzbeli értékkel bír.”

 Ez azt jelenti, hogy a megajándékozott fél anyagi előnyt élvez a juttatás által, kvázi az ajándék gazdagítja őt.

Az ajándékozó írásban foglalt kötelezettséget vállal arra, hogy a szerződésben meghatározott értéket, mindenféle ellenszolgáltatás nélkül az ott feltüntetett kedvezményezett birtokába adja.

Az ajándékozás érvényessége feltételhez kötött, mégpedig oly módon, hogy az írásban megkötött szerződés útján történjen.

Fontos tudni azonban, hogy az ajándékozás és a vagyonátruházás két különböző eljárásnak minősül.

Mégpedig azért, mert az ajándékozás egy teljesen díjmentes, ingyenes juttatás valaki számára, így az ajándékozónak  és a megajándékozottnak sincsen semmilyen anyagi terhe ezzel kapcsolatosan. A vagyonátruházásról ez nem mondható el, ott bizony vannak kötelezettségek.

Az viszont tény, hogy lepapírozni az ajándékozást is feltétlenül szükséges.

Nem túl bonyolult, de azért néhány dolog szükséges hozzá.

Mik ezek?

Mindkét fél személyes adatai, úgy az adóazonosító jel, mint a ma már ritkán használatos személyi szám. Ezen kívül az ajándékozni kívánt ingatlan friss tulajdoni lapja, annak helyrajzi száma. Továbbá nyilván egy szerződés, mely ebben az esetben nem adásvételi, hanem ajándékozási szerződés lesz.

Fontos tudni, hogy hiába ajándék az ingatlan, ettől függetlenül a szerződésben fel kell tüntetni annak becsült értékét is!

Milyen „rejtett” költségek vannak mégis, melyeket az ajándékozás ténye mellett is meg kell fizetni?

Ügyvéd közreműködésére is szükség lesz, tehát az ő munkadíját meg kell fizetni, illetve az ingatlannal kapcsolatos papírok beszerzésének költségei is az ajándékozót terhelik.

Az ajándékozás után a törvényeknek megfelelően, ajándékozási illetéket kell fizetni, mely alól azonban néhány esetben mentesülhetünk.

Ilyen lehet például:

  • ha egyenes ági rokonnak ajándékozzuk az ingatlant,
  • amennyiben egy közhasznú szervezetnek ajándékozzuk
  • ha takarékbetétet ajándékozunk,
  • valamint néhány termőfölddel kapcsolatos ajándékozás és egyéb törvényben meghatározott eset. 

Természetesen ezekről a mentességekről sem árt tájékozódni, de legalább is az ügyvédünkkel konzultálni, hiszen kizárólag ennek fényében tudjuk biztosan, hogy kell-e adóteherrel számolnunk, ha megajándékoznak bennünket.

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő
http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr9814606152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása