Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Túlélő magyarok-Avagy, ki tud lakást, házat venni manapság?

2018. december 16. - Az értékbecslő

Ha idén nem is…..de talán jövőre. Mondjuk sokan, amikor arra gondolunk, gyermekünk, esetleg unokánk, vajon tud-e ingatlant vásárolni a közeljövőben, meg tudja-e teremteni magának a fészket, ahol családjával végre-valahára otthonra talál?

ingatlanar_emelkedes.jpg

Hitelképesek lesznek-e a mai fiatalok, be tudnak-e vállalni havi rendszerességgel „húzós” részleteket, hogy saját lakásukat finanszírozzák és ne albérletre költsenek?

Az igazság az, hogy a fizetések még véletlenül sem követik az ingatlanárak emelkedését, de még az albérlet árát sem.

Joggal mondhatjuk bátor embernek azokat, akik manapság lakásvásárlásra szánják el magukat. Az még hagyján, hogy bátrak, legyenek is, hiszen e nélkül esélyük sem lenne kirepülni a családi fészekből. A bátorság rendben is lenne, ez egy emberi erény. A felelőtlenség viszont korántsem az.

A bátrakhoz szólnék, a felelőtlenséget pedig megelőzni szeretném mostani pár tanácsommal, hiszen – mint ingatlan értékbecslő – számos tapasztalat van már a hátam mögött.

A helyzet az, hogy a lakásárak jóval nagyobb iramban és mértékben nőnek, mint a fizetések. Nincs mit szépíteni ezen – persze itt is vannak szélsőségek, de nyilván értjük, hogy én most nagy általánosságban beszélek. Ha így van, akkor pedig megállja a helyét a fenti kijelentés.

Ha valaki ennek ellenére – vagy pont ezért – idén lakásvásárlásra szánná el magát, annak szeretnék néhány tanáccsal szolgálni. (Bővebben is olvashatnak erről nemrégiben megjelent könyveimben.)

Irrealitás mentesen kell dönteni

Magyarországon – átlag emberekről beszélek - a többség számára nem jó ötlet méregdrága ingatlanba fektetni. Ha erőnkön felül vásárolunk borsos árú ingatlant, jó eséllyel számíthatunk arra, hogy egész hátralévő életünket megnyomoríthatjuk a felelőtlen „bevállalással”. Egy irracionálisan nagy hitel – amennyiben persze megkapjuk - óriási teher lehet a jövőre nézve.

Nyilván nem sokaknak áll rendelkezésére a lakásvásárláshoz elegendő készpénz, ergo hitelhez kell folyamodni. Általános az is emellett, hogy a hitel és a készpénz kombinációja is lehetőséggé, hiszen így már jóval könnyebben mozoghatunk.

Viszont itt szokott a képbe jönni az, hogy túlvállaljuk magunkat, mivel hitelhez jutni – valljuk be, manapság nem olyan nagyon nehéz dolog. Ha pár éve már „biztos” jövedelmünk van, ami rendszeres és amit persze igazolni is tudunk, a hitelintézetek zöme nagy hajlandósággal juttat minket kölcsönhöz.

Kérj segítséget, mielőtt belevágnál!

Mostanság még azt látom, hogy 10- és 15 millió forint között lehet egy kezdéshez megfelelő, még elfogadható méretű és állagú ingatlant vásárolni. Ez egy olyan átlagos összeg, melyért már tisztességes lakáshoz juthatunk.

Természetesen ez sem kevés, és nyilván szükség lesz hitelre. Itt azonban kevesebb az esély a „túlvállalásra”, s még esetleg arra is marad, hogy némi tartalék maradjon.

Arról nem is beszélve, hogy a lakásvásárlással még nincsenek befejezve a kiadásaink. Innentől kezdve arra is gondolnunk kell, hogy a felújítást is nekünk kell „megejteni”, annak szintén költségei vannak. A lakás fenntartása – rezsi+törlesztőrészlet – szintén nem kevés pénz, mellyel havi rendszerességgel számolnunk kell.

Határozott véleményem és tanácsom az, hogy olyan ingatlanban gondolkodjunk, melynek összes havi költsége és járulékai nem fogják meghaladni erőforrásainkat.

A horribilis árú ingatlanokat persze fenntartani sem egyszerű mulatság. Úgyhogy a hitel mindenképp csak annyi legyen, amit tényleg, komolyabb gond nélkül vissza is tudunk majd fizetni. A másik tanácsom pedig az, hogy lehetőség szerint próbáljunk olyan hitelkonstrukciót választani, melynek futamideje nem haladja meg a tíz évet. Egy kis számolással – például, hogy a havi törlesztőrészlet, és a rezsi összesen nem haladja meg a bevételünk 40 százalékát – megmenthetjük magunkat a komoly anyagi összeomlástól. (A stresszről nem is beszélve.)

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő
http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr2314466696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2018.12.17. 08:03:59

"Úgyhogy a hitel mindenképp csak annyi legyen, amit tényleg, komolyabb gond nélkül vissza is tudunk majd fizetni."
Korm. rendelet határozza meg a fizetésünk %-ban a felvehető hitelt! Erről is irhatnál, sokan dobnak egy hátast mikor ezzel szembesülnek, hogy csak ennyit?
süti beállítások módosítása