Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Nézz, láss, beszélj!

2018. december 02. - Az értékbecslő


Az ingatlaneladás szabályai, melyeket lépésről – lépésre jó betartani, hogy ne magadnak tarts be! Amennyiben eladóvá vált ingatlanod, az első lépés - értékének meghatározása.

 

iranyar_megallapitasa.jpg

Direkt nem árat írtam. Az ingatlanpiacon – tapasztalataim alapján is – szinte a legnagyobb mértékben érvényesül az a mondás, mi szerint: Minden annyit ér, amennyiért el tudod adni.

Nos, meghatároztad az árat. ( Ez is egy külön szakma – ha nem is így látod, ezért nem kevés bosszúságtól kíméled meg magad, ha szakember segítségét kéred.)

Javaslatom a következő lépésre, hogy hirdesd meg, és adj lehetőséget arra is, hogy segítséggel fogod katalizálni a  gyors eladást – kvázi keress fel egy ingatlanközvetítőt. Véleményem szerint a hatékony segítség minden esetben az ingatlanspecialista. (Róluk is olvashatsz bővebben a nemrégiben megjelent könyveimben.)

Amikor a hirdetések megjelennek, nagy valószínűséggel az érdeklődés is elindul.

Attól a naptól kezdve, hogy megjelenik a hirdetés, minden pillanatban lehet számítani arra, hogy látogatók érkeznek a lakásba, hogy személyesen is megtekinthessék „portékádat”.  Így mindenkinek azt ajánlom, készüljön fel erre, noha esetenként ez bizony személyes szféránkban némi kellemetlenséget okozhat. Természetesen erre is fel tudunk készülni, hiszen az időpontot közösen egyeztetjük a leendő vevőkkel. Viszont nagyon fontos, hogy a látogatók milyen szájízzel távoznak tőlünk, mennyire befolyásolja őket a lakásban tapasztalt látvány. Természetesen magának az ingatlannak az értéke nem fog csökkenni egy kis rendetlenségtől, viszont igen is befolyásolhatja a vásárlókat a lakásban tapasztalt látvány. Nyilván azokról az ingatlanokról beszélek elsősorban, melyek úgy kerülnek meghirdetésre, hogy a tulaj még ott él.

Mi van, ha ajánlatot tesznek az ingatlanra?

Abban az esetben, ha konkrét ajánlat érkezik, akkor válik gyakorlatilag csak potenciális vevővé valaki, ám ezt általában azért áralku is követni szokta. Amennyiben ezt is siker koronázza, akkor megkezdődhetnek a konkrét lépések a lakás, ház eladásának folyamatában.

Jó tudni, hogy az eladónak kötelezően kell tájékoztatnia a vásárlót az ingatlan minden lényeges tulajdonságáról, a tulajdonviszonyokról, az esetleges terhekről. Amennyiben vonatkozó okiratok is vannak, azokat is a vevő rendelkezésére kell bocsátani. Ez azért is fontos, mert ennek elmulasztása esetén a vevő akár el is állhat a szerződéstől, illetve komoly kártérítést is követelhet. Azt is tudni kell azonban, hogy azok a körülmények, vagy adatok, melyek megtalálhatóak (fellelhetőek) az ingatlan nyilvántartásban, nem lehetnek alapjai a vevői a panasztételre.

Amennyiben mindent rendben találnak és szóban megállapodnak, akkor kerülhet sor az adásvételi szerződés megkötésére, egy harminc napnál nem régebbi tulajdoni lap alapján. Itt kerül sor a foglaló megállapítására, valamint a teljes vételár kifizetésének ütemezésére, annak részletekben, vagy egy összegben történő kiegyenlítésének megállapítására.

A foglaló nem előleg! Különbség van a kettő között. A foglaló kizárólag a szerződés biztosítékaként létezik, amennyiben a vevő eláll a vásárlástól, úgy elveszti a foglaló összegét, ha az eladó visszavonja eladási szándékát, akkor a foglaló összegének kétszeresét köteles a vevőnek megfizetni.

Az előleg viszont egyáltalán nem biztosítéka a szerződésnek, így minden esetben visszajár a vevőnek, ha eláll vásárlási szándékától, illetve akkor is, ha az eladó gondolja meg magát.

Az előleg szabadon megállapítható, a foglaló általában a teljes vételár tíz százaléka.

A szerződés megkötése után, a közösen meghatározott időpontig a vevőnek ki kell fizetnie a teljes vételárat. Ekkor az eladó egy nyilatkozatot köteles adni, melyben aláírásával igazolja, hogy az ingatlan tulajdonjogáról lemond – illetve átruházza azt a vevőre. Ezt a nyilatkozatot az ügyvéd „ellenjegyzi”, és ebben a pillanatban a vevő a saját nevére veheti az ingatlant.

Röviden, tömören ennyiből áll egy ingatlanos „hercehurca”, persze minden tranzakció tartogathat meglepetéseket a felek számára.

Ahhoz, hogy mindkét fél megelégedéssel fogjon kezet, érdemes betartani minden szabályt, és élni a tisztesség erényével.

Magáról a folyamatról, a szerződésről, annak elemeiről is részletesen írok nemrégiben megjelent könyveimben.

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő
http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr2614412848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása