Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Becsület vs Bliccelés

2018. november 25. - Az értékbecslő

Ingatlant vásároltál? Akkor fizetned kell! Eladtad? – Akkor is!
Ingatlan vásárlásnál – úgy gondolom tudjuk, hogy úgynevezett vagyonszerzési illetéket kell fizetnünk az állam felé.

illetek-ado.jpg

Munkám során azt tapasztalom, hogy arra viszont kevesen számítanak, hogy eladás esetén is adóznunk kell, méghozzá személyi jövedelemadó formájában – néhány kivételtől eltekintve.

Hogy is van ez?

Mivel az eladott ingatlanból származó pénzünk jövedelemnek minősül (vagyonátruházás), ezért az után személyi jövedelemadót kell fizetnünk.  Nincs külön bevallási kötelezettség, tehát éves bevallásunkban kell csak elszámolnunk az adóhivatal felé. Ez azt is jelenti, hogy nem a NAV szabja meg közvetlenül az adó összegét, hanem mi valljuk be a bevételt jövedelemként, és annak alapján fizetünk.

Nagyon fontos tudni, hogy jövedelemnek minősül a vételár már abban a pillanatban, amikor a szerződést az ingatlanügyi hatósághoz beadjuk, függetlenül attól, hogy a teljes vételárat esetleg csak később, vagy részletekben fizetik ki nekünk!

Ami „adóalapot” képez, az persze nem minden esetben a teljes vételár, hiszen csökkenthető például az ingatlan megszerzésére fordított összeggel, az átruházással kapcsolatos kiadásokkal, ügyvédi költségekkel, értéknövelő beruházásokkal, ingatlanosnak kifizetett jutalékkal is. Ezeket persze számlákkal kell igazolnunk. (Nem árt tehát előre gondoskodni, aztán meg is bizonyosodni minden ingatlannal kapcsolatos számla meglétéről.)

Amennyiben az általunk vásárolt ingatlant, a vásárlástól számított öt éven belül adjuk el, mindenképp adózunk, ám sávosan csökken az eltelt évek arányában a fizetendő adó mértéke. (korábbi cikkeimben írok erről részletesen)

Természetesen az adózás alól mentesülünk néhány esetben:

  • amennyiben az eladott ingatlan ára megegyezik az általunk korábban erre az ingatlanra kifizetett vételi árral – ilyenkor nincs jövedelem, tehát adó sincsen
  • ebből következően akkor sem kell adóznunk, ha kevesebbért adtuk el az ingatlant, mint amennyiért mi vásároltuk – pláne nincs bevétel
  • végül pedig, ha az ingatlan megvétele és az eladása között eltelt legalább öt év – ebben az esetben jogszabály mentesít minket a személyi jövedelemadó megfizetése alól

Nemsokára – jövő májusban – itt az bevallás ideje, ahol feltétlenül figyeljünk oda a lakásértékesítésből származó jövedelemre is!

Ha valaki nem biztos benne, hogyan adózzon, ajánlott szakember segítségét kérni, aki abban is hozzájárulás lehet, hogy minden lehetséges levonható, levonásra is kerüljön, így minél kevesebb legyen a kifizetendő adónk.

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő
http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr8214392314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása