Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Milliókat nyerni vagy épp veszíteni – egyetlen döntésből adódóan

2018. november 18. - Az értékbecslő

Szakmám az értékbecslés, az ingatlanokkal kapcsolatos munka. Felelős döntések hozatala minden áldott nap. Választás a gyors eredmény, vagy a lassú megtérülés között. Hezitálás az ingyenes segítségnyújtás és a jogosan elkért munkadíj között.ingatlanos_szerzodes.jpg

Elmélkedés a jó és rossz döntések létjogosultságán.
Hasonló „ellentéteket” tapasztalok az ingatlanos szakma – mint olyan – irányában.

Néhány ember el sem tudja képzelni, hogy tapasztalt ingatlanos nélkül bocsássa áruba lakását, házát, illetve, hogy profi szakember nélkül vásároljon ingatlant. Sokan viszont a legrosszabb álmaikban sem fordulnának ingatlanközvetítőhöz. Elég nagy a szakadék a két tábor között, valahogy ez mindig így volt, legfeljebb a rés mérete növekszik egyre jobban.

A társadalom egy része az ingatlanközvetítőkben való bizalmát (ha volt egyáltalán) végképp elvesztette, sajnos általában csak hallomásból ítélkeznek. Ők nemes egyszerűséggel szóba sem állnának közvetítőkkel, aljasnak, pénzéhesnek, már-már pofátlannak és gátlástalannak tartják őket, így fel sem merül bennük még a gondolat sem, hogy ingatlanos segítségét kérjék. Számukra egyetlen lehetőség van, saját maguk intézik (vagy nem intézik) ingatlanügyeiket, legyen szó vételről vagy eladásról.

Nem szeretnék ítélkezni, még véletlenül sem, nyilvánvaló, hogy mindkét tábor mellett egy csomó ész érvet lehetne felsorolni. Nem ez a célom. Sőt! Inkább az, hogy ha valaki a segítséget kérő és persze el is fogadó táborba tartozik, ha azt a választást hozza, hogy ingatlanos szakembert „fogad”, akkor figyeljen oda, a nyertes-nyertes pozíció biztosításához.

Általánosságok – melyeket nem muszáj választani!

A kedvencem, amikor azt gondolják az emberek, hogy a megbízási szerződés tejhatalmat ad az ingatlanosnak! Nem! Még véletlenül sem.

Természetesen létezik ilyen megállapodás is, és előszeretettel ajánlják is az ingatlanos irodák ezt a megoldást. De, kérem szépen! Nem csak ilyen megbízás van! Számos egyéb lehetőség létezik, melyről nemrégiben megjelent könyveimben részletesen is foglalkozom, felsorolom a lehetőségeket.

A kizárólagos megbízás az egyik, de nem egyedüli szerződés, pusztán lehetőség. Lényege pedig a következő:

A szerződésben meghatározott ideig, kizárólag az ingatlaniroda adhatja el az ingatlant, kvázi a tulaj nem „kerülheti ki” őket, egyedül, saját szakállára nem hirdethet és nem adhatja el a lakását.

Persze, ez azt is jelenti, hogy ezt a megbízási szerződést bizonyos időintervallumon belül nem is lehet felmondani, és szakszavakkal élve a tulaj nem folytathat az ingatlan értékesítésével összefüggésben sem értékesítési, sem hirdetési tevékenységet. Más szavakkal, csak az ingatlanos munkájára hagyatkozhat.  Ha a tulajnál  jelentkezne mondjuk egy ismerőse, hogy megvenné a lakást, azt az iroda megkerülésével – nekik fizetett jutalék nélkül – nem adhatja el. Ráadásul más ingatlanosnak sem adhat megbízást az értékesítésre és lebonyolításra sem. Amennyiben az eladó szerződést szegne – fent említett megkötések valamelyikének felrúgásával – súlyos jogi következményekkel számolhat.

Ez jelenthet:

  • meghiúsulási kötbérfizetést (sok esetben a megállapított jutalék egésze, de van, hogy azt meg is haladhatja)
  • kártérítési összeg megfizetését (jutalékon felül)

Lényeg, a lényeg

A profi és tisztességes ingatlanos minden esetben elmondja ezeket a feltételeket, a szerződésbe bele is foglalja, tehát nem árul zsákbamacskát.  A tisztességességet még csak hírből sem ismerő kóklerek (vannak sajnos néhányan) ezekről a feltételekről egyáltalán nem tesznek még említést sem.

Napi jó tanács – melyet már nem először ajánlok mindenki figyelmébe.

A nem kis anyagi veszteséggel járó, jogi következmények elkerülésére megtehetjük azt az apróságot, hogy a megbízási szerződést figyelmesen, betűről-betűre elolvassuk. Ahhoz pedig, hogy az éjszakáink is nyugodtan teljenek, a szerződést mutassuk meg egy lakásügyekben jártas ügyvédnek is, amennyiben erre lehetőségünk van!

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő
http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr6314379242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása